Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Τζουμέρκα :Το πέρασμα του Μπάρου

                                                                             

Ο Αυχένας του Μπάρου είναι το πέρασμα που συνδέει οδικώς τη Θεσσαλία με την Ηπειρο και αποτελεί ένα από τα λιγοστά προσβάσιμα ορεινά περάσματα από τη Θεσσαλία στην Hπειρο, από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων προς τα χωριά των Τζουμέρκων. Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες διαδρομές που μπορείς να κάνεις στη Θεσσαλία και όχι μονο. Δύο τοπία εντελώς διαφορετικά από το καταπράσινο του Ασπροποτάμου στο άγριο και πετρώδες της Ηπειρώτικης πλευράς. Απέραντα δάση (32.000 στρ. έλατα, πεύκα, κρανιές, οξιές, νεραντζιές, σφενδάμια, και στις πηγές πλατάνια και ιτιές) φιλοξενούν διάφορα άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων και ένα σπάνιο είδος αγριόγιδου, ενώ στα αλπικά υψίπεδα ζει η περίφημη πετροπέρδικα. Ο  δρόμος σε όλο το δίκτυο του Ασπροποτάμου είναι άνετος απ’ όπου κι αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε. Η διαδρομή προς Καλαρρύτες μπορεί να γίνει είτε είστε σε κοντινά χωριά είτε σε πιο μακρινά, νερό και σνακ για τη διαδρομή και είστε έτοιμοι.



Η ανάβαση προς τον Μπάρο από τη διασταύρωση που θα βρείτε καθώς πηγαίνετε προς Χαλίκι ειναι στα 45 λεπτά περίπου δρόμος, βέβαια το τοπίο είναι τόσο όμορφο που θα σταματήσετε σε αρκετά σημεία για να βγάλετε φωτογραφίες αλλα το μόνο σίγουρο είναι οτι το τοπίο θα αποτυπωθεί για πολλά χρόνια στις αναμνήσεις σας. Οι ταμπέλες σε αυτό το σημείο σας ενημερώνουν οτι οι Καλαρρύτες είναι στα 24 χιλιόμετρα απόσταση (ο Μπάρος στα 12 χιλιόμετρα), το Συρράκο στα 44 χιλιόμετρα, το Ματσούκι στα 24 χιλιόμετρα. Λίγα μόλις λεπτά από αυτή τη διασταύρωση υπάρχει η Ιερά Μονή της Παναγιάς Γαλακτοτροφούσας στα αριστερά του δρόμου που σίγουρα αξίζει να κάνετε την πρώτη σταση σας.

                                                       
 Λίγο πριν τη Ιερά Μονή υπάρχει και μία μικρή ταμπέλα που σας πληροφορεί για το πέτρινο γεφύρι του Μίχου που βρίσκεται χαμηλά στον ποταμό. Πρόκειται για ένα δίτοξο πέτρινο γεφύρι με άνοιγμα τόξου περίπου 16 μέτρα, λέγεται οτι χτίστηκε μαζί με την Ιερά Μονή το 1799. Καθως συνεχίζετε τον δρόμο που συνεχώς ανηφορίζει μετά τη βρύση Βάικα, στην τοποθεσία Γούπι, το τοπίο σιγά σιγά ξεγυμνώνεται. Το υψόμετρο όλο και μεγαλώνει και βράχια, γκρεμοί και δεκάδες ανεμοδαρμένες κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα ύψος εμφανίζονται μπροστά σας μετά από κάθε στροφή, το τοπίο σε μαγεύει.

                                                  

Φτάνοντας στον αυχένα του Μπάρου θα είναι η σίγουρη στάση που θα κάνετε, θα το καταλάβετε διότι θα δείτε και τις ταμπέλες που σας κατευθύνουν δεξιά προς Καλαρρύτες, Συρράκο και άλλα χωριά και αριστερα προς Ματσούκι. Στο σημείο αυτό θα δείτε και την πέτρινη πινακίδα που αναγράφει Καλαρρύτες και από κάτω έχει τη φράση “Τζουμέρκα ψηλά και απάτητα και πάντα χιονισμένα” και από δίπλα έναν χρήσιμο χάρτη της περιοχής. Ο αυχένας του Μπάρου αποτελεί στάση πολλών επισκεπτών που κάνουν ορεινές διαδρομές με μηχανές ή με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο. Κάνουν συντομη στάση να απολαύσουν το τοπίο, κάναμε και εμείς στάση και πιάσαμε κουβέντα όλοι μαζί.

Ο αυχένας του Μπάρου αποτελεί ίσως τον πιο ψηλό δρόμο στην Ελλάδα που μπορείτε να κάνετε τόσο άνετα αφού έχετε τη δυνατότητα να οδηγήσετε στα 1904 μέτρα άνετα και με ασφάλεια.


  

Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι αν αποφασίσετε να κάνετε αυτή τη διαδρομή η πιο ασφαλής περίοδος είναι το καλοκαίρι, διότι λόγω του υψόμετρου αν τον χειμώνα έχει ρίξει χιόνι σε αρκετά σημεία μπορεί να το έχει κρατήσει και να κάνει την πρόσβασή σας δύσκολη. Εμείς κάναμε τη διαδρομή μεσα Αυγούστου δεν είδαμε χιόνι αλλά σε 3-4 σημεία ο δρόμος είχε χαλίκι για λιγοστά μέτρα. Σημαντικό επίσης είναι να δείτε και τον καιρό που επικρατεί αφού το υψόμετρο είναι υψηλό και καλό είναι να κάνετε τη διαδρομή οταν ο καιρός είναι καλός.

                                                              

Ο Μπάρος αποτελεί ένα από τα τρία περάσματα της Νότιας Πίνδου, τα άλλα δύο ειναι η Κατάρα στα βόρεια και η Μεσοχώρα στα νότια. Από το πέρασμα του Μπάρου υπάρχει μοναδική θέα προς τις κορυφές Περιστέρι (2.294μ) και Κακαρδίτσα (2.429μ).

Ετσι αφού χαιρετίσαμε τους άλλους ταξιδιώτες (που πήγαιναν προς Ανθούσα, Χαλίκι, Λάρισα) στον Μπάρο συνεχίσαμε το δρόμο μας προς Καλαρρύτες μέσα στο πετρώδες τοπίο της Ηπείρου. Σε 15 με 20 λεπτά βρίσκεστε στους Καλαρρύτες παρκάρετε το όχημα σας στην είσοδο του χωριού αφού δρόμοι εντός του χωριού δεν υπάρχουν, μόνο πέτρινα μονοπάτια που σας οδηγούν στην πλατεία, στα σπίτια, στις εκκλησίες και στα αξιοθέατα του χωριού.

ΠΗΓΕΣ: https://enjoythessaly.com/, ,
https://exploringgreece.tv/destinations/mparos-tzoumerka-pos-einai-na-odigeis-sta-1-900-metra-ypsometro-stin-ellada/29998/,http://vlahoi.net/periigiseis/perasma-mparou,
https://trikalaenimerosi.gr/,https://ncclub.gr/, youtube.com,

10 σχόλια:

  1. Πόσο τυχεροί και ευλογημένοι είναι οι άνθρωποι, που πηγαίνουν επισκέπτες και περιηγητές σε τέτοια μέρη. Πραγματικά μέρη, εκτός ορίων, που σε φέρνουν άμεσα κοντά στη φύση και την ομορφιά της.
    Κυριακή μου, χαίρομαι κάθε φορά, που θα έρθω εδώ στο μπλογκ σου για να απολαύσω μια υπέροχη τέτοια διαδρομή. Να είσαι καλά, αγαπητή μου φίλη. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα καλέ μου φίλε johnpit ! ;)Είναι ευλογημένη χώρα δεν υπάρχει σημείο, που να μη έχει ένα ξωκκλήσι , ένα εκκλησάκι, μια ιερή μονή , εκκλησία . Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ορεινή από τα πολλά βουνά και τις οροσειρές . Οι κάτοικοι αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να παραμείνουν με τις ασχολίες τους . Πράγματι όταν βρίσκεται κάποιος σε αυτά τα τοπία αισθάνεται όμορφα και κοντά στο Θεό .. Χαίπομαι που είστε φίλοι μου και εύχομαι ολόψυχα να είστε όλοι καλά με τις οικογένειες σας . Johnpit πολύχρονος ό,τι επιθμείς !! Μία ζεστή ευχή για καλό μήνα ;)

      Διαγραφή
  2. Μέσα από τις αναρτήσεις σου συνειδητοποιώ πόσα μέρη του τόπου μας θα ήθελα να δω από κοντά, να ζήσω στην καλύτερη περίπτωση ένα διάστημα εκεί, και συγχρόνως πόσο μακρινό είναι αυτό το όνειρο. Προς το παρόν χορταίνω το πράσινο, τη δροσιά, το φως με τις αναρτήσεις σου Κυριακή μου. Σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.
    Να είσαι καλά και να έχεις ένα γλυκό μήνα!
    Πολλά φιλιά με πολλή αγάπη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό βράδυ Μαρία μου και καλό μήνα !!;) Εύχομαι ολόψυχα το όνειρο να γίνει πραγματοκότητα και να βρεθείτε σύντομα στα όμορφα φυσικά τοπία , που ημερεύουν την ψυχή .Να απολαύσετε την ηρεμία , να κάνετε σχέδια . Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά υπάρχουν ωραίες εκπομπές αφιερωματα στην ελληνική ύπαιθρο . Ευλογημένη χρονιά Μαρία !! Καλό ξημέρωμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφες εικόνες Κυριακή μου! Και πόσα μέρη δεν ξέρω και δεν έχω επισκεφθεί! Υπέροχες πληροφορίες ζωντανά γραμμένες σαν να είμαι εκεί. Κι εκείνο το μοναστήρι χτισμένο στην εσοχή των βράχω ψηλά, δέος προκαλεί
    Σ'ευχαριστώ Κυριακή γι αυτό το ταξίδι
    Καλό τριώδιο
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα ;) Καλή Κυριακή καλή φίλη Άννα !;) Από παιδί μαθαίνω για την Πίνδο την ραχοκοκαλιά της Ελλαδας συνδεμένη με την ένδοξη ιστορία μας. Όσες φορές και αν βρεθώ εκεί , είναι σαν να την επισκέπτομαι πρώτη φορά . Αμέτρητες οι βουνοκορφές όποτε η πληροφόρηση είναι απαραίτητη . Η παρουσία του θείου αξιοθαύμαστη στη φύση . Ευχαριστώ πολύ Άννα ;) Καλή χρονιά ! καλό Φλεβάρη με υγεία , ειρήνη ολόψυχα εύχομαι για σχέδια και προγραμματισμό αποδρασέων στη φύση . Μία ζαστή καλή εβδομάδα !! Φιλιά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο! Στα Τζουμέρκα είναι το χωριό του πατέρα μου, το Αμπελοχώρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό ξημέρωμα Κώστα ;) Χαίρομαι που έχεις σχέση με ττα υπέροχα Τζουμέρκα ! Εύχομαι να τα επισκέπτεσαι και να τιμάς την παράδοση !!

      Διαγραφή
  7. Τι απίστευτες διαδρομές έχει η πατρίδα μας Κυριακή μου!! και προπαντός η Πίνδος... είχα την τύχη να βρεθούμε για λίγες μέρες στα Ιωάννινα το καλοκαίρι και ο φίλος που μα φιλοξενούσε μα έκανε την καλύτερη ξενάγηση επάνω στα χωριά και τα βουνά της Πίνδου στα Ζαγοροχώρια!
    Απίστευτες καταπράσινες ομορφιές, εν αντιθέση με το σκληρό τοπίο της Κρήτης. Η πατρίδα μας είναι πανέμορφη Κυριακή μου...να περνάς καλά με ότι κάνεις φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό ξη μέρωμα Σμαράγδα ;) Μόλις διάβασα το σχόλιο σου ,διάβασα την ανάρτηση σου για τοταξίδι σας στα Ιωάννινα και θαύμασα τις φωτογραφίες σας . Η χώρα μας είναι πανέμορφη και ευλογημένη .
    Μόνο που συμβαίνουν πολλά ατυχήματα , η ευαισθητοποίηση όλων μας είναι επιτακτική ανάγκη. Ευχαριστ'ω πολύ Σμαράγδα μου ;)Καλή εβδομάδα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή