Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

SOS για τον ποταμό Νέστο - Χάθηκαν 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης


Tην έντονη ανησυχία τους για το Δέλτα του Νέστου και την έκταση παράκτιας ζώνης που χάθηκε λόγω της διάβρωσης του εδάφους εκφράζουν οι επιστήμονες τονίζοντας πως μέσα σε 30 χρόνια οι απώλειες ανήλθαν σε 1,2 τετραγωνικά χιλiιόμετρα.

Η παράκτια διάβρωση των περιοχών στο Δέλτα του Νέστου, η διαχείριση φαινομένων ευτροφισμού στις λιμνοθάλασσες της περιοχής και η εξοικονόμηση νερού στην άρδευση κατά μήκος της παράκτιας ζώνης της πεδιάδας του ποταμού Νέστου, είναι τρία από τα βασικότερα θέματα που εξέτασε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου με στόχο την περιβαλλοντική παρακολούθηση της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας υποστηριζόμενη από το σύστημα Copernicus-PONTOS».




Η Μαύρη Θάλασσα θεωρείται σήμερα ως μία από τις πλέον ευαίσθητες περιφερειακές θάλασσες λόγω της περιορισμένης ανανέωσης του νερού της και των μεγάλων λεκανών απορροής της ηπειρωτικής Ευρώπης που καταλήγουν σε αυτή.

Τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΜΘ είναι: α) η υπερλίπανση από θρεπτικά άλατα και ο ευτροφισμός που προκαλείται, β) οι μεταβολές στους θαλάσσιους οργανισμούς, τη βιοποικιλότητα και την εισβολή ξενικών ειδών, γ) η χημική ρύπανση, περιλαμβανομένου του πετρελαίου, δ) η ανοξική ζώνη από τα 200μ. βάθος ως τον πυθμένα που μετατρέπει τη Μαύρη Θάλασσα σε λεκάνη παραγωγής υδροθείου.
                         

Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ Γιώργος Συλαίος και διευθυντής του εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσίασε τους στόχους του έργου PONTOS, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στις δυνατότητες που αυτό παρέχει, με τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων για τη Λεκάνη της ΜΘ και της ευρύτερης περιοχής μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης της Γης, Copernicus.

«Η περιοχή του Δέλτα του Νέστου», σημείωσε ο κ. Συλαίος, «έχει μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα που μας ήταν γνωστά τα τελευταία χρόνια από διάφορες μελέτες που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Τώρα όμως, με τη βοήθεια του έργου PONTOS επικεντρωθήκαμε στα τρία σημαντικότερα σε μια προσπάθεια να τα διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο τρόπο και ταυτόχρονα να δώσουμε στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ εκείνα τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσουν».



Η φραγματοποίηση του ποταμού έφερε τη διάβρωση των ακτών

Σύμφωνα με τον κ. Συλαίο η παράκτια διάβρωση είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή στο Δέλτα του Νέστου το οποίο δημιουργήθηκε μετά τη φραγματοποίηση του ποταμού αλλά και την πίεση που δέχθηκαν οι εν λόγω περιοχές από την κλιματική αλλαγή.

Τα δεδομένα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας σοβαρής υποχώρησης της ακτής άνω των 120 μέτρων σε πολλά σημεία, ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια χάθηκαν συνολικά περί τα 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης.

«Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων» επεσήμανε ο καθηγητής του ΔΠΘ. «Μελετήθηκε διεξοδικά η ακτογραμμή του Δέλτα του Νέστου με στόχο να δούμε τις θέσεις όπου υπάρχουν προβλήματα διάβρωσης και να τις ιεραρχήσουμε. Να καταλάβουμε τους λόγους στους οποίους οφείλεται η παράκτια διάβρωση και σταδιακά να δώσουμε μια λύση για το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


.Τα φαινόμενα εμφάνισης ευτροφισμού

Το δεύτερο, μείζονος σημασίας θέμα που ασχολήθηκαν οι ερευνητές στο πλαίσιο του έργου PONTOS, ήταν η δορυφορική παρακολούθηση των λιμνοθαλασσών του υγροτοπικού πάρκου της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να μελετηθούν τα φαινόμενα εμφάνισης ευτροφισμού.

«Πέρυσι είχαμε έντονα φαινόμενα ευτροφισμού και θυμόμαστε όλοι τα προβλήματα που δημιούργησε στις ακτές της περιοχές η βλέννα με την οποία σκεπάστηκε η θάλασσα», επισήμανε με έμφαση ο κ. Συλαίος και συνέχισε, «μέσα από δορυφορικές εικόνες και μαθηματικά μοντέλα προσπαθούμε να δούμε πως εξελίσσεται η συγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν, πως ξεκινά και πως αναπτύσσεται. Στόχος, να δώσουμε ένα εργαλείο με το οποίο θα βοηθήσουμε τους ιχθυοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στις λιμνοθάλασσες να γνωρίζουν τους κινδύνους και πότε αυτή η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους ψαριών που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».


Άρδευση με επιστημονικά μέσα

Το τρίτο θέμα που μελετάται στην περιοχή στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου είναι η εξοικονόμηση νερού στην άρδευση. Η παράκτια ζώνη και γενικότερα η πεδιάδα του ποταμού Νέστου περιλαμβάνει πολλές αγροτικές καλλιέργειες οι οποίες μέχρι σήμερα αρδεύονται μόνο εμπειρικά.

«Αυτό που εμείς προσπαθούμε να εισάγουμε στη γεωργία στην περιοχής», επισήμανε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, «είναι η επιστημονική άρδευση, η τεχνολογικά ανεπτυγμένη, η οποία λαμβάνει υπόψη μετρήσεις από δορυφόρους, μετρήσεις από επιτόπιους αισθητήρες, μαθηματικά μοντέλα, προσομοιώσεις και υπολογισμούς. Στόχος είναι να περιοριστεί η ποσότητα του νερού που αρδεύουν οι αγρότες, ώστε να ποτίζουν ακριβώς όποτε χρειάζεται, την ποσότητα που χρειάζεται, πρ (οκειμένου να λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή παραγωγή. Το θέμα της άρδευσης είναι σημαντικό ειδικά τώρα που η ενέργεια είναι πολύ ακριβή. Η ποσότητα νερού που αρδεύεται μετατρέπεται σε ενέργεια και η ενέργεια σε κόστος άρδευσης. Πρακτικά μειώνουμε το κόστος της άρδευσης και έχουμε καταφέρει να το περιορίσουμε στο 30% με 35% στις περιοχές που έχουμε εξετάσει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΕΣ :topeiros.gr(φωτογραφίες), https://www.xanthinea.gr/, youtube.com,

6 σχόλια:

  1. Γεια σου Κυριακή μου. Όπως βλέπουμε η τεχνολογική πρόοδος και η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζωής της φύσης. Την καταστρέφουμε. Αλλά απ' την άλλη η πρόοδος δίνει και τα μέσα βελτίωσης. Ας ευχηθούμε μη μείνουν μελέτες που ναι μεν αποδίδουν κέρδη για τους μελετητές αλλά να δούμε και τις βιώσιμες λύσεις. Ωραίο θέμα και η ανάλυση εμπεριστατωμένη
    Καλό Σ/Κο Κυριακή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό βράδυ !! καλή μου φίλη Άννα ;) Αλήθεια είναι στο βωμό της ανάπτυξης, χάιηκε η σημασία της αξίας της φύσης στη ζωή μας . Ύστερα τέθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δυστυχώς τις περισσότερες φορές παραμερίζονται.. εις βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος . Καιρός είναι να δούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη να εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη κλίμανα και οι ανθρώποι να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα , που προκύπτουν από την κλιματικά αλλαγή . Ευχαριστώ πολύ Άννα ! Εύχομαι να είσαι πάντα καλά ;) Καλό σαββατοκύριακο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς Κυριακή μου που υπάρχει η τεχνολογία και μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσο δορυφόρου να παρακολουθούν την κλιματολογική καταστροφή που γίνεται εκεί, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό.
    Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες γύρω από το θέμα αυτό και όχι μόνο, είναι κρίμα να χάνονται ευκαιρίες να βελτιωθεί το περιβάλλον, προς όφελος της φύσης και των ανθρώπων!
    Καμπανάκια που χτυπάνε είναι όλα, αλλά να δούμε ποιά αυτιά θα τα ακούσου καλή μου.
    Καιρό είχα να φανώ και χαίρομαι που το έκανα να είσαι καλά καλο σου βράδυ φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό βράδυ Σμαράγδα μου;) Συμφωνώ καλή μου φίλη , ότι η τεχνολογία συντελεί θετικά στην εξέλιξη της ανθρωπότητας , το ζήτημα είναι πως χρησιμοποιούμε εμείς οι άνθρωποι τα δεδομένα , τα προίόντα της . Γίνονται πόλεμοι με καταστροφικές συνέπειες , γίνονται ατυχήματα , γίνονται φυσικές καταστροφές ,όλα αυτά αποδεικνύουν ότι με την συμπεριφορά μας κάθιστούμε την τεχνολογική εξέλιξη αντίπαλο και όχι σύμμαχο της ανθρωπότητας . Ευχαριστώ πολύ Σμαράγδα ;) Να είσαι πάντα καλά ! Καλό ξημέρωμα ;) καλή εβδομάσα !;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Έχεις δίκιο. Το πρόβλημα πιστεύω πως είναι στο ότι λέμε περαστικός είμαι από τη ζωή αυτή, εγώ θα σώσω τον κόσμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ Κώστα ;) Ο σκοπός της ανάρτησης είναι η ενήμερωση για την καταστροφή του περιβάλλοντος , που συμβαίνει . Είναι γνωστό , ότι πολλές φορές η ευαισθητοποίηση της τοπικήε κοινωνίας βοήθησε να αποτραπούν περιβαλλοντολογικές καταστροφές . Ευχαριστώ πολύ Κώστα ! Να είσαι πάντα καλά ;) Καλό ξημέρωμα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή