Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μικρές φυσικές λίμνες της Ελλάδας



  ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ -ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ






Η Λίμνη του Μικρού Χωριού τροφοδοτείται από το μικρό ποταμάκι που περνάει έξω από το Παλιό Μικρό Χωριό σε απόσταση μόλις 0.6km από αυτό. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτεί κανείς είναι από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Τα νερά του ποταμού που την τροφοδοτούν πέφτουν το καλοκαίρι σιγά σιγά και η μικρή λίμνη εξαφανίζεται. Σχηματίστηκε το 1963 από την κατολίσθηση που συνέβη στο χωριό της 13 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Η τοποθεσία είναι πραγματικά μαγευτική και η ηρεμία που επικρατεί θα σας χαλαρώσει. 


 ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ-ΑΧΑΪΑ




Ανάμεσα από τις πλαγιές του Χελμού, στα Καλάβρυτα, ξεπροβάλλει η πανέμορφη ορεινή λίμνη Τσιβλού.Η «μικρή Ελβετία», όπως την αποκαλούν, εξαιτίας του τοπίου που παραπέμπει στις ειδυλλιακές Άλπεις, βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων.Τριγύρω της υπάρχει πλούσια βλάστηση που φτάνει έως τις παρυφές της λίμνης. Ελάτια, πλατάνια και καστανιές συνθέτουν το χρωματιστό τοπίο.Έχει βάθος 80 μέτρα και επιφάνεια 200 στρέμματα.Πρόκειται για μια φυσική λίμνη με ζωή λιγότερο από εκατό χρόνια, αφού προστέθηκε στον γεωφυσικό χάρτη μόλις το 1913.

 ΛΙΜΝΗ ΖΟΡΙΚΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Η Ζορίκα είναι μια μικρή, φυσική και τελείως παραμυθένια λίμνη που βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «Η λίμνη με τα νούφαρα». Την ονομασία Ζορίκα την πήρε από το ρέμα που κυλάει λίγο πιο χαμηλά. Η λίμνη βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι, ακριβώς πάνω στον επαρχιακό δρόμο που έρχεται από τη λίμνη των Πηγών του Αώου .



Το μέγεθος είναι πολύ μικρό, καθώς φτάνει περίπου τα 2 στρέμματα με μια περίμετρο 180 μέτρων. Οι όχθες της από τη μεριά του δρόμου είναι ήρεμες και έτσι μπορεί κανείς με ευκολία να παρατηρήσει βατράχια και τρίτωνες στα ρηχά, ενώ από τη μεριά του δάσους υψώνεται ήρεμα ένας πυκνόφυτος λόφος. Το ιδιαίτερο με τη λίμνη Ζορίκα, πέρα από τη μαγευτική ομορφιά της, είναι ότι αποτελεί ένα σπάνιο οικότοπο, μια μικρή φυσική λίμνη στη μέση του δάσους, σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη της δασικής πανίδας και χλωρίδας.

ΛΙΜΝΗ ΜΑΥΡΟΜΠΑΡΑ -ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Τρία χιλιόμετρα πάνω από τον κεντρικό δρόμο, δυτικά του Πολύχρονου, ένας δρόμος οδηγεί στην καρδιά του βουνού της Κασσάνδρας. Εκεί, σε υψόμετρο 200μ. βρίσκεται μια μικρή λίμνη που ονομάζεται Μαυρόμπαρα και παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Μνημείο της φύσης από το 1997, αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς υδροβιότοπο, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες κάθε χρόνο. Εδώ βρίσκονται τα τρία σπάνια είδη της ευρωπαϊκής νεροχελώνας Testudinata (testudo hermanii boetgeri, emys orbicularis & mauremys caspica), που είναι υπό εξαφάνιση και βρίσκουν καταφύγιο στα ήρεμα νερά της. Προστατεύονται από την Σύμβαση της Βόννης Ν.2719 και την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί τη μοναδική στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας λίμνη και είναι, πράγματι, ένα σημείο της φύσης και ένας χώρος της ευρύτερης Χερσονήσου Χαλκιδικής που προκαλεί το θαυμασμό του επισκέπτη.

ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ-ΡΟΔΟΣ


Η λίμνη των Νάνων   βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Προφήτης Ηλίας. Είναι μια μικρή φυσική λίμνη που γεμίζει από τα νερά της βροχής. Το 1988 διαπιστώθηκε εκεί η ύπαρξη πληθυσμού γκιζανιών, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίστηκε και ως ασφαλής. Το 1991 όμως, έπειτα από νεότερη μελέτη, ο πληθυσμός αυτός αναφέρεται να έχει εξαφανιστεί.


ΛΙΜΝΗ ΔΑΣΙΟΥ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ



Στο βορειοανατολικό άκρο του οροπεδίου της Ζήρειας σχηματίζεται από το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη, η εποχιακή λίμνη Δασίου. Μαζί με το δάσος που την περιβάλλει σχηματίζει ένα εξαιρετικής ομορφιάς αλπική τοπίο. Τα χρώματα εναλλάσσονται με τις εποχές αλλά ιδιαίτερα οι εικόνες της παγωμένης λίμνης τον χειμώνα είναι μοναδικές.

ΛΙΜΝΗ ΙΤΕΑ-ΓΡΕΒΕΝΑ



Ιτέα: Το χωριό με την μικρή λίμνη στα Γρεβενά. Στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, στα 623 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται χτισμένο το χωριό Ιτέα.Πρόκειται για ένα μικρό και ήσυχο χωριό της περιοχής μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, που θυμιζεί πίνακα ζωγραφικής, βρίσκεται η λίμνη, που μαγνητίζει το ενδιαφέρον το επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. 

ΛΙΜΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    



 Ένας κρυμμένος παράδεισος, ένα κρυμμένο μυστικό στα βουνά της ανατολικής Αργιθέας στον νομό Καρδίτσας, είναι η λίμνη Στεφανιάδας. Μια κατολίσθηση το χειμώνα του 1963 ήταν η αιτία να δημιουργηθεί η λεκάνη που γέμισε με τα νερά του χειμαρροπόταμου που κυλάνε από το διπλανό χωριό Στεφανιάδα. Μια αρκετά νέα λίμνη, με απουσία επιστημονικών πληροφοριών για την ποιότητα των νερών της, αυτό όμως που σε συναρπάζει όταν θα φτάσεις στην λίμνη είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα γεωλογικό φαινόμενο που είναι στην αρχή της εξέλιξής του και ένα οικοσύστημα που προσπαθεί να γεννηθεί.
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα από επιβλητικούς ορεινούς όγκους, σε υψόμετρο 675 μ., τριγύρω τα πλατάνια έχουν κατακλείσει την περίμετρο της, μικρά και αυτά, και η απόλυτη ησυχία φτάνει γρήγορα στα αυτιά σου. Παρατηρώντας το παρθένο τοπίο σκέφτεσαι ότι η φύση δημιούργησε αυτή την λίμνη και μόνο η φύση θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να υπάρχει η λίμνη, λόγο του μικρού μεγέθους που έχει και τις προσχώσεις με τα φερτά υλικά που θα γίνουν με την πάροδο του χρόνου.


ΠΗΓΗ:https://www.info-karpenisi.gr/,
https://kontologis.gr/2019/ ,
https://infomust.gr/λίμνη-ζόρικα-η-λίμνη-με-τα-νούφαρα-στο/,
https://kassandra-halkidiki.gr/mavrobara.html ,
https://www.kalavrytapress.gr/i-limni-tsivloy-apo-psila/,
http://rouvim.blogspot.com/2014/04/blog-post.html
https://www.ziriaski.gr/λίμνη-δασίου/
http://www.mariailiaki.gr/
https://www.myvillage.gr/

12 σχόλια:

  1. Α, Κυριακή μου αγαπώ πολύ τις λίμνες! Και είναι υπέροχες όσες μας ανέφερες. Μόνο την Τσιβλού ξέρω και έχω επισκεφθεί. Σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες και το όμορφο οδοιπορικό
    Καλό γλυκό σου μήνα
    Καλημέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα Νοέμβριο Άννα με υγεία και χαρές ! :) Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές !
    Με την ευκαιρία να γνωρίσω περισσότερο τις λίμνες της χώρας δημιούργησα αυτό το θέμα .
    Πράγματι είναι όλες πανέμορφες , κατάφυτες είναι αληθινή αφορμή για βόλτες στις όχθες .
    Καλό φθινοπωρινό απόγευμα Άννα με χαμόγελο :)
    Ένα όμορφο σ-κ σου εύχομαι ολόψυχα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρυμμένοι Παράδεισοι! Στην πανέμορφη χώρα μας. Πόσο θα ήθελα να μπορώ έστω 1-2 από αυτές να μπορούσα να τις επισκεφτώ! Πόσο. Όμως, έστω και έτσι, μας τις φέρνεις κοντά μας Κυριακή να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε.
    Καλό μήνα καλή μου φίλη και ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό ξημέρωμα johnpit ! :) Η χώρα μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές , αρκεί να έχουμε χρόνο και διάθεση να τις χαιρόμαστε . Στην Πάρνηθα υπάρχει η λίμνη Μπελέτσι , θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ την Πάρνηθα . Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο , εύχομαι από καρδιάς να πραγματοποιήσεις μικρές εκδρομές και να απολαύσεις από κοντά τους κρυμμένους παράδεισους .
      Καλό μήνα !! να πε΄ρασεις ένα όμορφο σ-κ ::)

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Κούλλα και καλό μήνα με υγεία , ωραίες στιγμές και χαρές

    τι ωραίο το σημερινό σου θέμα

    μου αρέσει πολλά το νερό , θάλασσες , ποτάμια, λίμνες , καταρράκτες

    ένας παράδεισος οι χώρες μας - ευλογημένες χώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό ξημέρωμα Δελφινάκι! :) Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω ! Καλό Μήνα με Αγάπη , Ειρήνη, Υγεία !!! Το νερό είναι ευλογία Θεού δροσίζει και χαρίζει ζωή παντού .
      Χαίρομαι που αγαπάς τη φύση , γιατί απολαμβάνεις και γνωρίζεις σε εμάς τις φυσικές ομορφιές της μεγαλονήσου Κύπρου . Εύχομαι ένα καλό ζεστό φθινοπωρινό σ-κ !!

      Διαγραφή
  5. 🌟Πέρασα να ευχηθω καλό μηνα να εχουμε με υγεια και χαρες!!!Ειχα λιγο καιρο να ερθω απο εδω.🌟Η αναρτηση σου καταπληκτικη Πολλες λιμνες δεν τις ηξερα και οι φωτο ειναι φοβερες!!!Υπαρχουν τοσα μερη που δεν τα γνωριζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό ξημέρωμα ςκρουτζάκος !:) χαίρομαι πολύ που περνάς πάντα από εδώ και αφήνεις ευχές και όμορφο σχόλιο . Εύχομαι πραγματικά να έχεις χρόνο και διάθεση να ανακαλύψεις τη όμορφη χώρα μας . Ευχαριστώ πολύ jk !!Καλό μήνα με ωραία διάθεση και υγεία !:) Να έχεις ένα όμορφο ζεστό φθινοπωρινό σ-κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ Κώστα ! :) επίσης , καλό μήνα και καλή εβδομάδα ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχες εικόνες υπέροχα τοπία, η Ελλάδα μας είναι γεμάτη με ομορφιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Νατάσσα !;) Ευχαριστώ πολύ για το ωραίο σχόλιο , η Ελλάδα έχε πλούσια φύση και οφείλουμε να την σεβόμαστε και να την προστατεύουμε . Να έχεις μία όμορφη φθινοπωρινή ημέρα !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή