Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Λίμνη Τριχωνίδα : τόπος της σπάνιας και απειλούμενης με εξαφάνιση βίδρας


Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο αν αυτά τα νερά είναι πεντακάθαρα ενώ η οικογένεια της περιέχει συνολικά 13 είδη.

Ανήκει στα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ευρωπαϊκής ηπείρου, αφού κυνηγήθηκε ανεξέλεγκτα στα όρια της εξαφάνισης πριν από λίγα χρόνια για τη γούνα της και σήμερα οι τόποι όπου μπορεί να επιβιώσει όλο και λιγοστεύουν. Επίσης αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων και γι’ αυτό προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.


Η ενυδρίδα έχει μακρύ και ελαστικό αρκετά μυώδες κορμί με παχιά γούνα που κρατά στεγνό το σώμα της. Τα πόδια της είναι κοντά. Η θαλάσσια ενυδρίδα είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη. Οι ενυδρίδες κολυμπούν γρήγορα, κουνώντας την ουρά και το ευλύγιστο σώμα τους. Χρησιμοποιούν σαν κουπιά τα πίσω πόδια τους. Είναι νυκτόβια θηλαστικά τα οποία συγγενεύουν με το κουνάβι και ζουν περίπου 20 χρόνια. 



Η τροφή της στο μεγαλύτερο ποσοστό που ανέρχεται στο 80% περιέχει ψάρια ενώ σε μικρότερο ποσοστό περιέχει αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και σε μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς.

Ένα σημαντικό ποσοστό ζει και στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος, την Τριχωνίδα και σίγουρα αρκετοί ψαράδες αλλά και κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών την έχουν αντικρύσει.


Εκτός από το αναξέλεγκτο κυνήγι για την γούνα της το οποίο έχει περιοριστεί σημαντικά από όταν το είδος της κυνδίνεψε να εξαφανιστεί αν και σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι λαθροκυνηγοί οι οποίοι όταν συλλαμβάνονται έχουν να υποστούν βαρύτατες ποινές η βίδρα κινδυνεύει και από την ρύπανση των ποταμών και των λιμνών αλλά και την αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Βέβαια και η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια κι η κατάκλιση των βιοτόπων από τεχνητούς ταμιευτήρες στα ποτάμια την κάνουν να βρίσκει να ζει ολοένα και σε λιγότερα μέρη.

Αγαπά ιδιαίτερα το γλυκό νερό το οποίο το χρειάζεται για να καθαρίζει τη γούνα της. Λατρεύει τα παιχνίδια και ψάχνει συνέχεια νέα πράγματα για να παίξει. Το αρσενικό δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την φροντίδα των μωρών.


Η φωλιά της βρίσκεται σε στοά πάνω από τη στάθμη του νερού κι έχει δύο
 εξόδους, μία προς το έδαφος και μία προς το νερό.
Kυνηγάει συνήθως το βράδυ, ενώ περνά την ημέρα της σε λαγούμια με υποβρύχια είσοδο.
Η γούνα της λόγω της δομής των τριχών της, της προσδίδει μια ιδιαίτερη μόνωση από το κρύο και την υγρασία. Αγαπάει και περιποιείται αρκετά την γούνα της και περίπου ξοδεύει το 10% του χρόνου της για την φροντίδα της. Έχει εξαιρετική όραση και ακοή ενώ οσφρίζεται επίσης καλά και μέσα και έξω από το νερο. Ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεταξύ τους ζευγάρωμα γίνεται με αρκετά βίαιο τρόπο που σπάνια συναντιέται σε αυτήν την μορφή στο ζωικό βασίλειο.


Πολλές φορές είναι ιδιαίτερα αστείες ενώ αρκετές βίδρες είναι ιδιαίτερα φιλικές προς τον άνθρωπο πιθανόν λόγω του ενστίκτου της περιέργειας και της εξερεύνησης το οποίο τις διακατέχει.


Η Τριχωνίδα έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα το οποίο επηρεάζεται έντονα από τα μικρότερα οικοσυστήματα που την περιτριγυρίζουν. Δίνει ζωή σε ολόκληρη την περιοχή ενώ στους κόλπους της όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα ζουν πολλά σπάνια αλλά και ενδημικά πλάσματα τα οποία αναδικνύουν την μοναδικότητα της για αυτό θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε την λίμνη αλλά και να την προστατεύουμε και που ξέρουμε; ίσως στην επόμενη βόλτα μας δίπλα στην λίμνη να μας κάνει έκπληξη κάποια παιχνιδιάρα βίδρα η οποία με την δική μας συμβολή αργότερα ίσως αναπαραχθεί και ζήσει στον πλούσιο υγροβιότοπο μας σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. Ας μην ξεχνάμε ότι η λίμνη προστατεύεται από το Natura 2000 και μέσα από τον σεβασμό και την δική μας συμβολή να αποτελέσουμε υπόδειγμα για άλλες χώρες και δραστηριότητες.


ΠΗΓΗ:https://karvasaras.gr/vidra-ena-apeiloymeno-eidos-poy-zei-stin-trichonida/, https://karachaleikagavalous.blogspot.com/, 
https://agapotinafpakto.wordpress.com/, https://www.agriniopress.gr/, youtube.com,

14 σχόλια:

  1. Κοίταξε τώρα κάτι μαγιά μέρη βρε Κυριακή μου! Πόσο όμορφες οι εικόνες στο θέμα σου αλλά, κύρια, η ουσία της οικολογικής αναφοράς βαραίνει περισσότερο. Χρόνια πολλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά καλέ μου φίλε johnpit! ! ;) Εύχομαι ολόψυχα υγεία , πολλές χαρές στην οικογένειά σου . Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας . Η ευαισθητοποίηση από όλους τους πολίτες και τους φορείς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής στην Τριχωνίδα . Ευχαριστώ πολύ johnpit ! Καλό ανοιξιάτικο βράδυ και καλή εβδομάδα ;)

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Κυριακή μου! Υγεία αγάπη και χαρά να έχει πάντα η ζωή σου!
    Έχω ιδιαίτερη αδυναμία σ' αυτό το ζωάκι. Έχω παρακολουθήσει αρκετά βίντεο για την ζωή του. Τρελαίνομαι όταν τις βλέπω να κολυμπούν ανάσκελα με το μωρό τους πάνω στην κοιλιά τους και συνέχεια προσπαθούν να το κρατούν σταθερά για να μην γλιστρήσει και πέσει. Είναι πεντάγλυκα ζωάκια. Μακάρι να μην εξαφανιστούν κι αυτά. Αμάν με αυτό το κέρδος πια!
    Οι φωτογραφίες από τη λίμνη απλά υπέροχες!!
    Να είσαι καλά και να μας ξεναγείς στον υπέροχο κόσμο της Γης μας.
    Σε φιλώ πεντάγλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά !! Χριστός Ανέστη !!Μαρία πόσο χαίρομαι που ανταλλάσουμε ευχές και απόψεις !;)
      Ευχαριστώ πολύ ;) Να είσαι πάντα καλά !! Το Αναστάσιμο φως να πλημμυρίσει αγάπη , υγεία τη ζωή όλων μας !!
      Είναι εντυπωσιακό πως γνωρίζεις και αγαπάς τις βίδρες , γιατί πολλοί άνθρωποι αγνοούν ή υποτιμούν την ύπαρξη τους . Και όμως η ύπαρξη τους σε ένα ποτάμι , μία λίμνη , ενα ρυάκι σημαίνει ,ότι τα νερά είναι καθαρά . Η λίμνη Τριχωνίδα φαίνεται πλούσια σε φυση , εύχομαι η ανθρώπινη δραστηριότητα να συνυπάρχει αρμονικά με τη λίμνη , ώστε να μη έχει αρνητκές επιπτώσεις στο περιβάλλον . Η βίδρα να εξακολουθήσει να ζει στη λίμνη μαζί με την άλλη άγρια ζωή και όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας .
      Καλό ανοιξιάτικο βράδυ;) Όμορφη συνέχεια της εβδομάδας !!

      Διαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη Κυριακή μου. Να σου φέρει κάθε καλό αλλά και κουράγιο να συνεχίζεις αυτό το θεσπέσιο έργο εδώ και να μας ενημερώνεις για τη φύση που είναι το σπιτικό όλων μας.
    Γλυκό πλασματάκι η βίδρα. Και κρίμα που την κυνηγούσαν αλλά πιστεύω ακόμη την κυνηγούν για τη γούνα της. Γι αυτό ΄θα έπρεπε να συλλαμβάνουν και όσους όχι μόνο κυνηγούν αλλά και όσους αγοράζουν και φορούν τη γούνα της βίδρας και όλων των απειλούμενων ειδών.
    Θαυμάσιες πληροφορίες
    Να σαι καλά
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος καλή μου φίλη Άννα !!Ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια , μα στην καρδιά μου εσείς είστε οι μαχητές και τα πρότυπα καλοί μου φίλοι .
      Η βίδρα πιστεύω , ότι δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα παρόλο τα πολλά νερά και την θάλασσα δυστυχώς απουσιάζει η ευαισθητοποίηση για τη φ'υση και την προστασία της άγριας ζωής .
      Αυτό το γλυκύτατο ζωάκι ζει σε καθαρά νερά και η υπαρξη του είναι δείκτης ποιότητας . Απειλείται όμως με εξαφάνιση , ας αναλογιστούμε σε ποιό σημείο ρύπανσης των νερών έχουμε φτάσει..
      Να είσαι πάντα καλά με τους αγαπημένους σου ανθρώπους !! Να έχεις μια όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα ;) Χριστός Ανέστη !! Αναστάσιμα φιλιά !!

      Διαγραφή
  4. Από την μια το πλούσιο οικοσύστημα που έχει η πανέμορφη λίμνη και η βίδρα (τι όμορφο ζωάκι που είναι;) μαζί με όλα τα πλάσματα που ζουν εκεί και είναι ένας παράδεισος και από την άλλη οι άνθρωποι χωρίς παιδεία που μολύνουν αυτό το περιβάλλον Κυριακή μου ...είναι τόσο κρίμα...μακάρι να έρθει η μέρα που κανένα σκουπίδι δεν θα βρίσκεται ούτε στον βυθό της , αλλά ούτε στις ακτές της.
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου φίλη σε ευχαριστούμε πολύ.
    Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη για όλα τα πλάσματα του κόσμου!!🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά Σμαράγδα μου !!Ειρήνη , Υγεία , Αγάπη στην οικογένειά σου κααι όλο τον κόσμο :!;)
    Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι δεν εκτιμούμε την αξία της φύσης και την χρησιμοποιούμε αλόγιστα , χωρίς να υπολογίζουμε, ότι πραγματικά την καταστρέφουμε ανεπανόρθωτα..
    Η βίδρα χρειάζεται καθαρά νερά και ακτές , που σημαίνει όχι λύματα, φυτοφάρμακα , απορρίμματα , μείωση των απειλών της υπάρξς της , ακόμη και από τον άνθρωπο !!
    Ευχαριστώ πολύ !!Σματάγδα;) Εύχομαι ένα ευχάριστο ανοιξιάτικο βράδυ και ένα όμορφο σαββατοκύριακο ;) Φιλάκια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα Μάϊο Κώστα !!Με υγεία και αγάπη ;) Ευχαριστώ πολύ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φωτογραφίσατε και υπέροχα ζωάκια πολύ μου άρεσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός Ανέστη !Χρόνια Πολλά Νατάσσα !! Θα είναι ωραίο να κάνουμε περίπατο στις όχθες της λίμνης και να συναντάμε βίδρα να βουτάει στα καθαρά νερά ..!

      Διαγραφή
  8. Ώχου, τί γλυκούλη πλασματάκι που είναι, άλλα άτυχο γιατί έπεσε στα "δίχτυα" τών ανθρώπων που λάτρεψαν το τρίχωμα περισσότερο από ολόκληρο το ζωάκι 😞 Το γενικότερο τοπίο δε, κόβει την ανάσα! Να είσαι καλά για το ωραίο αυτό ρεπορτάζ! Καλό σ/κ 🌷🌸🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Όμορφο ανοιξιάτικο σ-κ καλή φίλη Πέτρα !;) Είναι ωραίο να γνωρίζουμε και να ευαισθητοποιούμαστε για την προστασία των άγριων ζώων , που ζούν στην Ελλάδα . Ακόμη περισσότερο να φροντίζουμε και να χαιρόμαστε τη λίμνη Τριχωνίδα με τη πλούσια φύση . Ευχάριστώ πολύ Πέτρα ! Να περνάς όμορφα και να είσαι πάντα καλά ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή