Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Βόλτα στην Αμοργό στις βραχογραφeίες του Μιχάλη Ρούσσου στον Ασφοντυλίτη

 Βρεθήκαμε  στον Ασφοντυλίτη και περπατήσαμε στο ερημωμένο πλέον μικρό χωριό, θαυμάζοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου και τις βραχογραφείες του Μιχάλη Ρούσσου.



Ο Ασφοντυλίτης βρίσκεται επάνω στην Παλιά Στράτα, το μονοπάτι που ένωνε κάποτε τον Ποταμό και την Όξω Μεριά με το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και την Χώρα της Αμοργού.

Εικάζεται ότι πήρε την ονομασία του από το φυτό “ασφόδελος” το οποίο συναντάται σε αφθονία στα λιβάδια της περιοχής.


Αποτελείται από μικρές πετρόχτιστες αγροικίες εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ερειπωμένες ή έχουν μετατραπεί σε στάβλους για τα ζώα των αγροτών.

Λιγοστά σπίτια κατοικούνται ακόμα από ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους και διατηρούν ανέπαφο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική έχει και η δίστεγη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο του οικισμού.

Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Ρούσσο και τις σκαλιστές ζωγραφιές του στα βράχια και τις πέτρες του Ασφοντυλίτη…

Ο Μιχάλης Ρούσσος γεννήθηκε πριν το 1900 και απεβίωσε την περίοδο της κατοχής.

Σύμφωνα με τους παλιούς, ήταν ανάπηρος από την μέση και κάτω, ίσως από την γέννηση του.

Η κύριά του ασχολία και διασκέδαση ήταν να λαξεύει στους βράχους, στις πέτρες και στους τοίχους των σπιτιών, περίτεχνα σχέδια από την καθημερινή ζωή στο χωριό, σκηνές από παραδοσιακά γλέντια, αριθμούς, λέξεις, ονόματα (κυρίως γυναικεία που ίσως είχαν ιδιαίτερη σημασία για εκείνον), περίεργα σχήματα, ζώα και πολλά άλλα.

Αξιοπρόσεχτο είναι ότι παρόλο που ήταν αγράμματος, γνώριζε την γραφή και μάλιστα με σωστή ορθογραφία.

Παραπάνω από 200 βραχογραφίες κοσμούν τον οικισμό του Ασφοντυλίτη με κυριότερους ίσως πρωταγωνιστές τους βιολιτζήδες, τους μουσικούς και τους χορευτές τους οποίους μάλλον ο Μιχάλης θαύμαζε ιδιαιτέρως, ίσως λόγω της αδυναμίας του ιδίου να συμμετέχει ενεργά στα γλέντια του χωριού..



















Φωτογραφίες : Άγγελος Βερής



ΠΗΓΗ:https://www.amorgos-news.gr , youtube.com ,

8 σχόλια:

  1. Όχι μόνο δεν ήξερα κάτι γι αυτό αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ για τις βραχογραφίες στον οικισμό του Ασφοντυλίτη. Ενδιαφέρον και σ'ευχαριστώ για τις γνώσεις που μου χαρίζεις
    Ωραίο και το βίντεο αλλά και οι φωτογραφίες
    Καλησπέρα Κυριακή
    Καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό βράδυ Άννα !;) Η Κυριακάτικη θεία λειτουργία στάθηκε αφορμή με αναφορά στη Παναγία Χαζοβιώτισσα , να περιηγηθώ στα Νέα της Αμοργού .Έτσι απόλαυσα λίγο από το απέραντο γαλάζιο και χάρηκα τη βόλτα στο πέτρινο μονοπάτι με τις μοναδικές βραχογραφείες . Ευχαριστώ πολύ Άννα !;)
    Να χαίρεσαι τις όμορφες γλυκιές ημέρες του φθινοπώρου . Να είσαι πάντα καλά !! Φιλάκια :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χειρότερο απ' όλα για τον άνθρωπο είναι η φυλακή του πνεύματός του. Γι' αυτό και οι ασθένειες του νου είναι και οι χειρότερες πιστεύω. Ο άνθρωπος αυτός ήταν καθηλωμένος, ανάπηρος. Δεν γνώρισε ποτέ την ελευθερία της κίνησης. Επίσης ήταν και ποιητής και καλλιτέχνης. Με τα πενιχρά μέσα που διέθετε, βρήκε τον απλοϊκό αυτό τρόπο να εκφράσει την ψυχή του.
    Κρύβει ένα ψυχικό μεγαλείο, όλο αυτό. Τον θαυμάζω γιατί κατάφερε να "ξεκολλήσει" και να ανυψωθεί μέσω της τέχνης του.
    Πολύ συγκινητική για μένα η ανάρτησή σου Κυριακή μου.
    Σ' ευχαριστώ πολύ!
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό βράδυ Μαρία :;) Πολύ ωραία λόγια για το έργο του παράξενου ανθρώπου της Αμοργού Μιχάλη Ρούσσο !
    Είναι φανερή η αγάπη του για τη ζωή και ότι έχει σχέση με αυτή . Έζησε σε ένα τόπο που αισθανόταν την κίνηση με το φύσημα του αέρα στη φύση και στη θάλασσα συμμετείχε στις καθημερινές δραστηριότητες . Ύταν βοσκός στο κοπάδι της οικογένειας του αλλά αρρώστησε στη εφηβεία και παρέλυσε από τη μέση και κάτω . Τον μετέφεραν σε ένα μέρος όπου λόξευε τις πέτρες έγραφε και λέξεις όπως μέλι , γάλα , κρασί .
    Είχε πολύ υπομονή να κεντάει τις πέτρες . Ναι μετέφερε την κίνηση στο έργο του με τους χορευτές , τα βιολιά , τις γυναίκες . Ευχαριστώ πολύ Μαρία ;) Να ζήσεις όμορφες στιγμές στο φθινόπωρο , που μας αποχαιρετά γλυκά γλυκά !! Καλό ξημέρωμα ;) φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο θα συμφωνήσω με ότι είπε η Μαρία.Γ από πάνω για την ψυχική ανάταση ενός ανθρώπου που όχι μόνο έκανε την μοναξιά του δημιουργία , αλλά άφησε και το στίγμα του επάνω στην πέτρα να θυμίζει στους περαστικούς εκείνου του τόπου, το δικό του πέρασμα από την ζωή...με το βίντεο απολαύσαμε και εμείς αυτές τις βραχογραφείες του.
    Μπράβο Κυριακή μου πολύ όμορφη όμορφο συναίσθημα μας άφησε η ανάρτηση σου...
    Να είσαι καλά να περνάς όμορφα καλή συνέχεια σε ότι κάνεις φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ Σμαράγδα ;) Ο Μιχάλης Ρούσσος αγαπούσε πολύ το νησί του την Αμοργό . Σκάλισε στις πέτρες εικόνες από τα πανηγύρια τις γιορτές στο νησί . Οι συντοπίτες τον σέβονταν και χρησιμοποιούσαν τις σκαλισμένες πέτρες στη δουλειά και στα σπίτια τους . Ένας πραγματικός καλλιτέχνης οι βραχογραφίες αποτελούν μαρτυρία της ιστορίας , της παράδοσης της Αμοργού . Ευχαριστώ πολύ Σμαράγδα !;) Καλή εβδομάδα , καλή προετοιμασία για τις χαρούμενες γιορτές των Χριστουγέννων !!Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτικη η αναρτηση σου Δεν γνωριζα τιποτα.🌸🌸Πέρασα να σου ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία και όλα τα καλά στο σπίτι σου🌸🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό βράδυ JK ;) Ευχαριστώ πολύ που δεν ξεχνάς και επισκέπτεσαι το μπλογκόσπιτο μου ;)
    Ευχαριστώ, που έχεις να πεις ένα καλό λόγο για όσα βλέπεις και διαβάζεις ;)
    Οι ευχές σου βρήκαν εύκολα την καρδιά, καλοδεχούμενες και ανταποδίδω ευλογημένες γιορτές υγεία , ευτυχία , χαρές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή