Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Αφιερωμένο στους αγωνιστές και προστάτες του αρχέγονου δάσους Σκουριών





Άρχη της άνοιξης ήταν πριν τρία χρόνια όταν έφυγε από τη ζωή ο Γιώργης, ο Καλύβας, ο πιο εμβληματικός αγωνιστής του κινήματος στις Σκουριές. Σε αυτόν τον πράο αγρότη έλαχε ένα ιερό χρέος που δεν το επιδίωξε αλλά ούτε το αρνήθηκε όταν ήρθε εκείνη η ώρα: να υπερασπιστεί το δάσος των Σκουριών, ως ο τελευταίος κάτοικος του, απέναντι στους εκπολιτισμένους χρυσοθήρες, που σαν σύγχρονοι αποικιοκράτες αγόρασαν το δάσος με την πρόθεση να εξορύξουν χρυσό, καταστρέφοντας ένα αρχέγονο, προστατευμένο οικοσύστημα, σπέρνοντας τη διχόνοια και το μίσος στις ντόπιες κοινωνίες Στρατής Βογιατζής δημιουργός του ντοκιμαντέρ "Forest of Gold".






“Υπακούοντας στη φωνή της συνείδησης μας.
Οι λογοτέχνες γράφουν και μιλούν για τον αγώνα των Σκουριών.
Μία θαυμάσια διαδικτυακή εκπομπή από τον σύλλογο “Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού”.






Εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές: Δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία, με μια σύμβαση που δεν αποφέρει τίποτε στο ελληνικό δημόσιο. Ομιλία μου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στις 16-03-2021. "Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ" ΧΡΥΣΟΥ" και συναφείς διατάξεις"





ΠΗΓΕΣ:https://blog.moudaniwn.gr/2021/06/10/to-s-ndon-imasi-peithomenoi-vinteo/, https://www.stratisvogiatzis.com/forest-gold , youtube.com




10 σχόλια:

  1. Είμαι περήφανος για σένα Κυριακή μου γιατί προτάσεις το θέμα της φύσης απέναντι σε αυτό της "επένδυσης". Έτσι δεν το λένε οι πλιατσικαδόροι τεχνοκράτες; "Επένδυση". Και αν δεις μετά τη φύση και τα απομεινάρια της, σε πιάνει τρόμος. Με κάτι τέτοιες απόψεις φτάσαμε τη γη στο χείλος της καταστροφής. Το κλίμα αλλάζει, οι εκμεταλλευτές πλουτίζουν, η φύση καταστρέφεται.
    Τιμή σε κάτι τέτοιους ανθρώπους που υπερασπίζονται τη γη και την ισορροπία της.
    Καλησπέρα Κυριακή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό δροσερό απόγευμα johnpit ;) Έχεις σπουδάσει οικονομικά όπως και εγώ με ειδίκευση κοινωνική οικονομική . Στα μαθήματα πάντα το περιβάλλον ήταν παράμετρος με μνεία στους αγώνες , που οφείλουν να δώσουν οι άνθρωποι απέναντι στα συμφέροντα των εταιρειών . Στις περιοχές natoura ; όπου είναι προστατευόμενες περιοχές εκπονούνται επενδυτικά σχέδια . Αναλογίσου τα χωριά που καταποντίστηκαν από τα φράγματα παραγωγής υδροηλεκτρικού ρεύματος . Τα βουνά που τρυπήθηκαν για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σχεδόν σ΄ όλη τη χώρα . Τραγική όμως είναι η εικόνα των Σκουριών που καταστράφηκαν εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης με τη βιοποικιλότητα τους Πως να το αντέξει ένας άνθρωπος που ζει στον τόπο ; Δεν αντέχεται δυστυχώς !! Ευχαριστώ πολύ johnpit ;)
    Καλή εβδομάδα ! Καλό ξένοιαστο καλοτάξιδο καλοκαίρι !;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές Κυριακή μου.
      Ας αναλογιστούν τις αναφορές σου οι υπέρμαχοι αυτής της "ανάπτυξης". Γιατί είναι και πολλοί και επώνυμοι και έχουν και την εξουσία. Όταν ένα κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, όπως αυτό της αγοράς, αδιαφορεί στο ελάχιστο για τις επιπτώσεις των "επενδύσεών του" στη φύση, προκοπή δεν έχουμε καλή μου φίλη. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
    2. Καλό δροσερό βράδυ johnpit ! ;) Στην πράξη αποδεικνύεται , ότι εμείς οι απλοί πολίτες οφείλουμε να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να προστατεύουμε το περιβάλλον από "κακές επενδύσεις" . Ευχαριστώ πολύ johnpit ! ;)
      Είτε εμείς και οι πολιτικοί μας το γνωρίζουμε είτε όχι, η Φύση είναι συμβαλλόμενο μέρος σε όλες τις συμφωνίες και τις αποφάσεις μας, και έχει περισσότερες ψήφους, μεγαλύτερη μνήμη και αυστηρότερη αίσθηση δικαιοσύνης από εμάς.
      Wendell Berry, 1935-, Αμερικανός συγγραφέας

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς όταν ακούω για πλούσια κοιτάσματα στο υπέδαφος αρχίζουν οι φόβοι για το περιβάλλον. Μαζί δεν πάνε όλα αυτά. Καταστρέφει ο άνθρωπος τη γη και τη φύση που χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ζήσει. Απ' την άλλη γίναμε πολλοί οι κάτοικοι και χωρίς τις πηγές του υπεδάφους πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες; Δεν ξέρω...το έχω ξαναπεί, ο άνθρωπος είναι σαν τις ακρίδες, όπου βρίσκεται καταστρέφει το περιβάλλον. Τιμή σ'αυτούς που αγωνίζονται για τη φύση, για όλα αυτά τα θαυμαστά που μας περιβάλλουν
    Καλημέρα Κυριακή μου
    Φιλιά θαλασσινά στέλνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό δροσερό απόγευμα Άννα ;)Πραγματικά αξίζει σε όλους τους ανθρώπους ,που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου τους τιμή , έπαινοι και ευχές για καλή δύναμη και υπομονή . Ειδικά στους κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς , της Ιερισσού , της Αρναίας , της Χαλκιδικής που αγωνίζονται πολλά χρόνια να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στο τόπο τους . Ευχαριστώ πολύ Άννα ! Καλή μνήμη στους αγωνιστές της φύσης !!
    Πολλά θαλασσινά φιλιά και μία ινδιάνικη παροιμία με τις ευχές μου ;)Μόνο όταν θα έχετε κόψει και το τελευταίο δέντρο. Μόνο όταν θα έχετε δηλητηριάσει και το τελευταίο ποτάμι. Μόνο όταν θα έχετε ψαρέψει και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται.
    Ινδιάνικη παροιμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν παντού εκείνοι που αγαπούν το ,περιβάλλον και μάχονται γι αυτό Κυριακή μου αλλά δυστυχώς είναι τόσο λίγοι εκείνοι που έχουν περιβαλλοντολογική συνείδηση... η καταστροφή αυτή θα γυρίσει μπούμερανκ ..ήδη έχει αρχίσει με την αλλαγή του κλίματος το βλέπουμε γύρω μας...
    Ολα στο βωμό του χρήματος δυστυχώς...μακάρι οι καινούργιες γενιές να το καταλάβουν εγκαίρως και να σώσουν τον πλανήτη που θα ζήσουν...
    Χρόνια πολλά για την γιορτή σου, να είσαι καλά, και να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Σμαράγδα ;) Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι εμφανείς και δυσμενείς για όλο τον κόσμο . Η μείωση των δασών , η ρύπανση της ατμόσφαιρας , η μόλυνση του εδάφους , το φαινόμενο του θερμοκηπίου , η τρύπα του όζοντος , η κλιματική αλλαγή είναι αποτελέσματα της καταστροφικής συμπεριφοράς μας . Είναι ζήτημα περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των κατοίκων της γης . Τίποτα λιγότερο.. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές Σμαράγδα μου ;) Να έχεις μια όμορφη καλοκαιρινή ημέρα και να ποτίζεις τα λουλούδια σου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αιώνες τώρα, όπου βάλουν στο μάτι μια περιοχή, την κατακτούν, και την καταστρέφουν. Τα συμφέροντα. Κι ο λαός αναδεικνύει 2-3 αγωνιστές, που τα δίνουν όλα με τον τίμιο αγώνα τους, αλλά που σπανίως δικαιώνονται δυστυχώς.. Οι δυνατοί διαθέτουν τα μεγαλύτερα όπλα: χρήμα και ΜΑΤ.. Αυτά τα δυο είναι υπεραρκετά για να ισοπεδώσουν κάθε μορφής αγώνα... Έχω ιδία πείρα και ξέρω ότι ο λαός στο τέλος πάντα χάνει. Μαυρισμένος στο ξύλο κιόλας.. Να είσαι καλά Κυριακή, που αναδεικνύεις ευαίσθητα θέματα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες για κάθε παρόμοιο Έγκλημα..

    Υ.Γ Είχα κάνει πριν από αρκετά χρόνια κι εγώ μια ανάρτηση περί Σκουριών. Φαντάσου πόσα χρόνια "τραβιούνται" οι δόλιοι οι άνθρωποι. Αλλά δεν τη βρίσκω να στην στείλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό β΄ραδυ Πέτρα ;)Θυμάμαι τις δημόσιες συζητήσεις των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη πριν καν γίνουν χρυσορυχεία στην περιοχή . Μιλούσαν για την επικείμενη καταστροφή του δάσους Σκουριών . Όλη τους η ζωή ήταν αγώνας ενάντια σε αυτή τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τον συνεχίζουν ακόμη . Ναι το έμαθα στο πανεπιστήμιο η καταστολή της διαμαρτυρίας των πολιτών με αστυνομική δύναμη , το διάβασα στην εφημερίδα για την σύσταση ειδικού σώματος αστυνομίας για να καταπνίγει τις αντιδράσεις των πολιτών . Έγινε πράξη και πραγματικός πόλεμος μερικές φορές ξύλο , δακρυγόνα , χημικά , βία ...Και όμως οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν ποτέ να εναντιώνονται σε αυτή την επένδυση που προκαλεί την καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής τους . Μερικοί από αυτούς έφυγαν αφήνοντας παρακαταθήκη στους υπόλοιπους να συνεχίσουν τον αγώνα με ιερό σκοπό να προστατέψουν την Μεγάλη Παναγιά , την Ιερισσό , την Χαλκιδική από την καταστροφή και την μόλυνση . Πέτρα ευχαριστώ πολύ , εύχομαι ολόψυχα ένα καλό καλοκαίρι με όμορφες στιγμές , με πολύ αγάπη για τους ανθρώπους και τη φύση ;) Καλό ξημέρωμα ;) Φιλιά θαλασσινά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή