Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Ψαρά- Ξεχωριστό πετράδι στο Βόρειο Αιγαίο . Ανακαλύψτε τα Ψαρά !!




Ανακαλύψτε τα Ψαρά


Τα Ψαρά είναι ένα μικρό ιστορικό νησί, λίγα ναυτικά μίλια δυτικά της Χίου. Η μικροσκοπική νησιωτική πολιτεία υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στην προεπαναστατική Ελλάδα μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, αναδεικνύοντας εμβληματικούς αγωνιστές του 1821 και εθνικούς ευεργέτες. Σήμερα, η ένδοξη ιστορία του νησιού μνημονεύεται σε διάφορες τοποθεσίες του.



ΤΟΛΗΣ ΦΛΙΟΥΚΑΣ - ΨΑΡΑ-ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τα Ψαρά ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά των τοπίων τους και τις ανέγγιχτες παραλίες με τις καταγάλανες θάλασσες, προσφέροντας έναν παράδεισο στους λάτρεις των ήρεμων διακοπών και της αυθεντικής φιλοξενίας. Αποτελούν ιδανική ημερήσια απόδραση από τη Χίο αλλά και το τέλειο ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς ανεξερεύνητους ερημικούς παραδίσους μοναδικού φυσικού κάλλους.


4 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στα Ψαρά


Εάν επιλέξετε ένα από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ψαρά, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο επιβλητικός Φάρος των Ψαρών. Έχει κατασκευαστεί το 1909 από τη γαλλική εταιρεία οθωμανικών φάρων και φτάνει τα 78 μέτρα ύψος.
Να κάνετε τον περίπλου του νησιωτικού συμπλέγματος των Ψαρών (Αντίψαρα, Άη Νικολάκι, Δασκαλειό, Κάτω Νησί, Νησιοπούλα, Πρασονήσι) για να κολυμπήσετε στις παραλίες Aυλάκι, Eγγλέζικη, Ίσαρη, Kάναλο και Λιμνονάρια.



Να περπατήσετε το μονοπάτι από την πρωτεύουσα των Ψαρών έως την Χερσόνησο του Παλαιόκαστρου, μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού που προσφέρει υπέροχη θέα στα Ψαρά.



Να ανακαλύψετε τα 67 ξωκλήσια του νησιού, τη συντήρηση και φροντίδα των οποίων έχουν αναλάβει ψαριανές οικογένειες αντίστοιχα. Επισκεφτείτε το ξωκλήσι της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής για να θαυμάσετε το ξεχωριστό τέμπλο (έργο του Χιώτη αγιογράφου Γ. Λούρου) του, με σχέδια από κεντήματα Ψαριανών νοικοκυρών.



Οι παραλίες των Ψαρών

Με περισσότερες από 40 παραλίες, το μικροσκοπικό νησί των Ψαρών προσφέρει αφθονία επιλογών στους επισκέπτες του. Οι πιο κοσμοπολίτικες και αμμουδερές βρίσκονται στη δυτική πλευρά του ενώ η ανατολική ακτογραμμή στολίζεται από βοτσαλωτές και άγριες παραλίες για τους λάτρεις της απομόνωσης και της περιπέτειας. Όλες διαθέτουν κρυστάλλινα μπλε νερά και εντυπωσιακό βυθό. Αξίζει ν’ ανακαλύψετε:


Το Κατσούνι, στον οικισμό των Ψαρών που διαθέτει πλούσι
α αμμουδιά και ρηχά νερά, κατάλληλα για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η ατμόσφαιρα είναι κοσμοπολίτικη ενώ κάθε καλοκαίρι προσελκύει πλήθος κόσμου για το διάσημο τοπικό τουρνουά beach volley.


Τον Κάτω Γιαλό, μια εκθαμβωτική βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα γαλάζια νερά, στη σκιά του λόφου της Μαύρης Ράχης. Είναι ιδανική για τους λάτρεις της απομόνωσης και έχει θέα στα Αντίψαρα.
Τη Λαζαρέτα, για πολλούς, την καλύτερη παραλία των Ψαρών. Απέχει δύο περίπου χιλιόμετρα από τη Χώρα και διαθέτει ψιλή άμμο, κρυστάλλινα γαλάζια νερά και όμορφα κοχύλια.


Τη Λάκκα, τη μεγαλύτερη παραλία των Ψαρών, στρωμένη με όμορφα λευκά βότσαλα και δροσερά γαλάζια νερά. Βρίσκεται στον όρμο του Αγίου Νικολάου με θέα στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Νησοπούλα.
Τη Λήμνο, στη νότια πλευρά των Ψαρών, μια αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά.


Το Φτελιό, μια βοτσαλωτή παραλία με βαθιά κρυστάλλινη θάλασσα και εντυπωσιακό βυθό. Είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις βουτιές και τις εξερευνήσεις με μάσκα.
Το Φανάρι, τη νοτιότερη παραλία των Ψαρών που κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στο όμορφο τοπίο της. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, τα γαλάζια νερά και τα επιβλητικά μαύρα βράχια συνθέτουν μια μαγική σκηνογραφία.
Καρτποστάλ από τα Ψαρά: τα 8 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε 


Ψαρά
Απλωμένη γύρω από το λιμάνι, η πρωτεύουσα του νησιού ξεχωρίζει για τη γραφική της σκηνογραφία με τα στενά δρομάκια και τα ωραία πέτρινα αρχοντικά με τις κοκκινωπές κεραμοσκεπές.


Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Xτισμένη το μεταξύ 1785 και 1793 στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, η σημαντικότερη εκκλησία του νησιού βρίσκεται στο τέλος 60 σκαλοπατιών και ατενίζει το απέραντο γαλάζιο. Είναι φτιαγμένη από μάρμαρα που κουβαλούσαν Ψαριανοί ναυτικοί από την Χίο και άλλα νησιά του Αιγαίου καθώς και από μακρινά μέρη όπως η Μάλτα και η Μασσαλία.


ΤΟΛΗΣ ΦΛΙΟΥΚΑΣ - AΝΟΙΞΗ ΣΤΑ ΨΑΡΑ
Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου
Το ιστορικό μοναστήρι του 1780 φιλοξενεί ανεκτίμητους θησαυρούς όπως χειρόγραφα και ιερατικά κείμενα που έχουν τυπωθεί σε Μόσχα και Βενετία. Στην μονή φυλασσόταν επίσης η εικόνα της Παναγίας (έργο του σπουδαίου ζωγράφου της Αναγέννησης Δομήνικου Θεοτοκόπουλου) που αργότερα μεταφέρθηκε στην Σύρο. Η τοποθεσία προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο, με το βλέμμα να αγκαλιάζει την Λέσβο, την Σκύρο και το Άγιον Όρος.


Oικία Κωνσταντίνου Κανάρη
Τα Ψαρά είναι ο τόπος καταγωγής του σπουδαίου αγωνιστή του 1821, ναύαρχου και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Κανάρη. Η σχέση του εθνικού ήρωα με το νησί μνημονεύεται σήμερα με μια προτομή στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν η οικογενειακή του κατοικία.
                                              

Μαύρη Ράχη
Ο ιστορικός λόφος του Παλαιόκαστρου και σύμβολο της ηρωικής αντίστασης των Ψαριανών στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην κορυφή του κυριαρχεί το λιτό Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ψαρών, το οποίο μνημονεύει το γεγονός της αυτοθυσίας 120 Ψαριανών (ανδρών και γυναικόπαιδων), με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης και αμυντικού οχυρού του λόφου κατά την πολιορκία του από τους Οθωμανούς. Ένα πέτρινο μονοπάτι οδηγεί στο σημείο, απ’ όπου μπορείτε να ατενίσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.


Γιώργος Σαμπούρ - Πρόποδες Μαύρης Ράχης - Νήσος Ψαρών

Αρχοντίκι
Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού συγκροτείται από τα απομεινάρια ενός μυκηναϊκού οικισμού και ενός αρχαίου νεκροταφείου.


Αντίψαρα
Το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από το λιμάνι των Ψαρών φημίζεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του (περιοχή Natura 2000), προσφέροντας καταφύγιο σε σπάνια θαλασσοπούλια. Η παραλία της Ψιλής Άμμου θεωρείται μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου.


Σπιτάλια
Το επιβλητικό πέτρινο κτίριο του παλιού λοιμοκαθαρτηρίου χρησιμοποιούνταν για την προσωρινή καραντίνα των Ψαριανών ναυτικών, αμέσως μετά την επιστροφή τους από τα ταξίδια. Το κτίριο εντυπωσιάζει ακόμα με τις τοξωτές σκεπές και τα λιτά του διαμερίσματα. Το ιστορικό κτίσμα πέρασε στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ το 1976 και λειτούργησε ως εστιατόριο μετά την ανάπλασή του από τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.


Γευστικές εμπειρίες

Εάν επιλέξετε ένα από τα δρομολόγια για Ψαρά θα απολαύσετε λαχταριστή αστακομακαρονάδα καθώς το νησί είναι ένας από τους μεγαλύτερους αλιείς αστακού στην Ελλάδα. Επίσης, θα γευθείτε εξαιρετικό κατσικάκι γεμιστό στο φούρνο, ριζότο με μελάνι σουπιάς και κουφωτά (είδος ζυμαρικών). Πριν φύγετε, πάρτε μια γεύση από το εξαιρετικό τοπικό μέλι.


ΠΗΓΕΣ!https://www.hellenicseaways.gr/el-gr/proorismoi/psara-mia-mikri-nisiotiki-politeia , youtube.com, https://chiosport.gr/ports/psara/,
https://www.aplotaria.gr, https://www.skaikairos.gr/weather_photos,
https://chiosport.gr/ports/psara/,http://www.psarema-skafos.gr/ell/

10 σχόλια:

  1. Τι ωραίο ταξίδι μας πήγες σήμερα! Και δεν έχω πάει στα Ψαρά...Σ'ευχαριστούμε Κυριακή. Το οδοιπορικό σου υπέροχο και οι φωτογραφίες θαυμάσιες. Απέκτησα εικόνα ενός όμορφου προορισμού
    Καλό απόγευμα Κυριακή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό βράδυ Άννα !:) Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια . Τα βίντεο είναι φετινά ενημερωτικά .
    Έμαθα και εγώ για τα ηρωικά Ψαρά, που αγάπησα στο Δημοτικό σχολείο . Καιρός να προγραμματίσουμε ταξίδια . Καλή καλοκαιρινή ξένοιαστη εβδομάδα !! Καλό ξημέρωμα ;) Φιλιά ;) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα 67 ξωκλήσια; Τί ωραία! Επίσης μου άρεσε πολύ η φωτογραφία με τον μύλο! Φοβερή. Έχω πάει στη Χίο, όχι όμως στα Ψαρά. Άλλωστε η χώρα μας έχει τόσα όμορφα μέρη, τί να πρωτοδεί κανείς; Πανέμορφη η βόλτα σου, Κυριακή (είδα στο σχόλιο τής Άννας πιο πάνω το όνομά σου!) Καλό ξημέρωμα, καλή εβδομάδα 🌷🌸🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Πέτρα !;) Η χώρα μας είναι ευλογημένη , έχει πολλά νησιά μικρά και μεγάλα .Τα ψαρά είναι σύμπλεγμα νησιών 37 στον αριθμό τα Ψαρά είναι το μεγαλύτερο . Τα ξωκκλήσια είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ελληνικών νησιών , συναντάμε πολλά και διάσπαρτα παντού .Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
 περπατώντας η Δόξα μονάχη
 .. είναι η τοποθεσία τού μύλου ..Εύχομαι τα βήματά μας να φτάσουν στα Ψαρά να περπατήσουμε το μονοπάτι στο μνημείο , να α αγναντέψουμε γαλάζια θάλασσα .
    Ευχαριστώ πολύ Πέτρα;)Καλή καλοκαιρινή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ Ελλάδα! Αχ Αιγαίο με τα νησιά σου! Πόση ομορφιά, πόση ιστορία.
    Πως να πάμε στα Ψαρά τώρα βρε Κυριακή μου, πως; Εδώ δεν έχουμε τα εφόδια να πάμε μέχρι τη Βουλιαγμένη, άντε να μπορέσει μια λαϊκή οικογένεια να πάει στα ...Ψαρά! Μήτε στα όνειρά μας. Ευτυχώς που κάτι τέτοιες δημοσιεύσεις σαν τη δική σου μας φέρνουν κοντά σε τέτοια μαγικά μέρη.
    Να είσαι καλά κορίτσι μου.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες johnpit ! ;) Χαίρομαι που διαβάζω το σχόλιο σου , ελπίζω να είστε όλοι καλά και το εύχομαι από καρδιάς ολόψυχα . Ενημερώνομαι για τις αναρτήσεις σου και χαίρομαι το Ηδύποτο , που δημοσιεύεις πολύ ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα , γνώσεις που αφορούν τη κοινωνία, που οφείλουμε να μάθουμε όλοι .
      Μη στεναχωριέσαι άνοιξε το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για ταξίδια . Μάλιστα σε ορισμένους νομούς οι ημέρες έγιναν δέκα .
      Όσο για τα Ψαρά πραγματικά αξίζει μία επίσκεψη στους πράσινους και τους βραχώδεις λόφους , όπου και να κοιτάξει κανείς το μάτι πέφτει στη θάλασσα . Ένα προσκύνημα τιμής στους ήρωες που έπεσαν στη μάχη για την ελευθερία του τόπου . Ευχαριστώ πολύ johnpit !! Καλή ήρεμη καλοκαιρινή εβδομάδα !!
      Ευλογημένο ξημέρωμα ;) :)

      Διαγραφή
  6. Καλό Σαββατοκύριακο! Υπέροχες φωτό και τέλεια παρουσίαση. Νιώθω ότι είμαι εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό καλοκαιρινό βράδυ Κώστα ! Εύχομαι ολόψυχα ένα όμορφο ξένοιαστο σαββατοκύριακο !;)
    Ελπίζω και προσεύχομαι τα βήματά μας να περπατήσουν σε όλα τα νησιώτικα μονοπάτια των ελληνικών νησιών .
    Αξίζει να γνωρίσουμε την πατρίδα , που έχουμε στην καρδιά μας . Ευχαριστώ πολύ , καλό ξημέρωμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ένας πολύ ωραίος προορισμός που ποτέ δεν θα τον σκεφτόμασταν, αλλά που είναι τόσο όμορφος...
    Τι καλά που έκανες Κυριακή μου και μας προτείνεις πράγματι ένας θησαυρός που δεν τον έχουν ανακαλύψει ακόμα...😊
    Η πατρίδα μας είναι πανέμορφη παντού!! να περνας ωραία ότι και να κάνεις καλο σου ξημερωμα!!!🌙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό σαββατόβραδο Σμαράγδα μου;) Τα Ψαρά μας είναι γνωστά για την συνεισφορά τους στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας το 1821 . Είναι ένας θησαυρός ΄όπως σωστά τονίζεις , που μας περιμένει να γνωρίζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες , τις γαλάζιες παραλίες . Να προσκυνήσουμε το μνημείο ολοκαυτώματος στη μαύρη ράχη .Εύχομαι ολόψυχα αυτό το καλοκαίρι να ταξιδέψουμε σε νέους προορισμούς και να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας .
    Ευχαριστώ πολύ Σμαράγδα , καλές δροσερές βουτιές με πολλά χαμόγελα να ξημερώσει μία όμορφη Κυριακή για όλους και για τους αγαπημένους σου ανθρώπους .;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή