Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Η σκάλα της αγάπης στα Λύμπια της Κύπρου



-«…Κι η αγάπη μας ήταν η απέραντη
σκάλα που ανέβαινα
πάνω απ’ το χρόνο και το Θεό και την αιωνιότητα
ως τ’ ασύγκριτα, θνητά σου χείλη.»

(Τάσος Λειβαδίτης)
                                     
                                       

Η πολύχρωμη σκάλα, η οποία έχει ονομαστεί «σκάλα της αγάπης» βρίσκεται στο χωριό Λύμπια (Επαρχία Λευκωσίας).

Μια ομάδα και συγκεκριμένα κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να μετατρέψουν μια μονότονη γκρίζα σκάλα σε έργο τέχνης.



Η «σκάλα της αγάπης» φτιάχτηκε με σκοπό να παρακινήσει κόσμο να ανέβει το συγκεκριμένο βουνό και να δώσει προσοχή σε σημεία του χωριού που για τους πλείστους περνούν απαρατήρητα.


-«…Κι η ποίηση είναι σα ν’ ανεβαίνεις μια φανταστική σκάλα για να κόψεις ένα ρόδο αληθινό.»
Τάσος Λειβαδίτης)

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους κατοίκους του χωριού που η αγάπη τους για το τόπο τους τους παρακίνησε γι’ αυτή την όμορφη δημιουργία.



                                                       
Όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται το χωριό των Λυμπιών για να φωτογραφίσει την πολύχρωμη σκάλα.




Τα συνθήματα στους τοίχους του χωριού

Οι μεγάλες επιφάνειες σε τοίχους πάντα προσέλκυαν διάφορους νεαρούς να γράφουν συνθήματα στους τοίχους του χωριού. Διαχρονικά η κοινότητα έτρεχε να τα «καλύψει» μπογιατίζοντας ξανά και ξανά τους τοίχους. Η ομάδα αποφάσισε να μην τα καλύπτει, αλλά να δημιουργήσει κι αυτή στον ίδιο χώρο.



Έτσι η κοινοτική βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε ένα απόγευμα από «πίνακας» συνθημάτων, μια παλέτα χρωματικής πανδαισίας από νέους κάθε ηλικίας. Ένα στολίδι για όλο το χωριό!



-«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που θα σε πήγαινε,

ίσως, μακριά. Αλλά τη βρίσκεις, όταν δεν έχεις πια σπίτι.»

(Τάσος Λειβαδίτης)


Μια ζωγραφική εξόρμηση-γιορτή στον πυρήνα του χωριού!

Οι εθελοντές των χρωματιστών εξορμήσεων, καλωσόρισαν τον μήνα των διακοπών στήνοντας γιορτή στο χωριό. Την πρώτη μέρα του Αυγούστου, ξεχύθηκαν στους δρόμους δίνοντας φως και χρώμα στον πυρήνα της κοινότητας. Φύτεψαν νέα δέντρα με τη συμβολή του Παραρτήματος Φιλοδασικού Ολυμπίων, ζωγράφισαν και επαναχρησιμοποίησαν παλιά ελαστικά και τενεκέδες τα οποία μετέτρεψαν σε λασάνια και γλάστρες.



Την προσπάθεια της ομάδας στήριξε «Το ξύλινο μπαρ» και οι γείτονες προσφέροντας δροσιστικά ποτά και κεράσματα στους παραβρισκόμενους, μαζί με μουσική και θετική ενέργεια.


-«… Και, να,

που ένα καινούργιο ζευγάρι ανεβαίνει κιόλας τη σκάλα

έτοιμο να ριψοκινδυνεύσει την ψυχή του στη μεγάλη

αβεβαιότητα του έρωτα…»

(Τάσος Λειβαδίτης)





ΠΗΓΗ:https://www.cyprusalive.com/el/, https://www.philenews.com/koinonia/,ttps://itzikas.wordpress.com/2016/10/16/πες-το-με-ποίηση-161ο-η-σκάλα/, youtube.com

4 σχόλια:

  1. Τι ζωντανή ανάρτηση!! Γεμάτη χρώματα και ομορφιές. Μπράβο στους κατοίκους. Μπράβο που αγαπούν τόσο τον τόπο τους. Και ναι είναι όμορφα όλα όσα έκαναν. Σ'ευχαριστούμε άλλη μια φορά Κυριακή μου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Άννα ! ;) Ο τόπος είναι τα Λύμπια στην επαρχία Λευκωσίας Κύπρου . Πως να μη αγαπούν το τόπο τους έγιναν αγώνες για την ελευθερία του . Δείχνουν με ωραίο δημιουργικό τρόπο την αγάπη για τον τόπο τους . Ευχαριστώ πολύ Άννα μου !! Μία όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα με χαμόγελα , ελπίδα και υγεία ;)
    Φιλάκια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα να δεις τώρα έργα και τέχνη! Χαίρεσαι να βλέπεις πραγματικά κοινωνίες ανθρώπων, ειδικά νέων, να αντιδρούν έτσι στην καθημερινότητα και να δημιουργούν τέτοια ομορφιά. Είναι εντυπωσιακό. Οι εικόνες με τη μαζική συμμετοχή κόσμου στο έργο είναι εκπληκτική. Αυτό το δημιουργικό μελίσσι δεν το συναντάς πια εύκολα.
    Κυριακή μου, μας έφτιαξες τη διάθεση καλή μου φίλη και σε ευχαριστούμε πολύ.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό απόγευμα καλέ μου φίλε johnpit ! ;) Πόσο όμορφη θα ήταν η γειτονιά μας και η ζωή μας , αν οι αυλές , οι περιφράξεις , οι τοίχοι των σπιτιών ήταν ζωγραφισμένοι καλαίσθητα με ωραίες εικόνες και σχέδια .
    Όπως σωστά αναφέρεις συλλογικά θα είχαμε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις και σίγουρα μία καλλίτερη κοινωνία .
    Εύχομαι οι κάτοικοι στα Λύμπια Κύπρου να διατηρήσουν αυτή τη τέχνη να ομορφαίνουν και να αναδεικνύουν το αγαπημένο τόπο τους δίνοντας φωτεινό παράδειγμα .Ευχαριστώ πολύ johnpit ;)
    Εύχομαι ένα όμορφο ανοιξιάτικο σ-κ με υγεία και χαμόγελα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή