Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Οι ανθισμένες κερασιές στην Πιερία -Οι δρόμοι του κερασιού στην Έδεσσα










Ανθισμένες κερασιές με χρώματα και αρώματα στην περιοχή της Πιερίας σκορπίζουν την ομορφιά τους σ’ όλους εκείνους που έχουν την τύχη να τις απολαύσουν, τέτοια εποχή. 




Μπορεί η εικόνα των ανθισμένων κερασιών να είναι σήμα κατατεθέν για τις χώρες της Άπω Ανατολής και υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή, να καταφθάνουν εκατοντάδες τουρίστες στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου – την Ιαπωνία- για να απολαύσουν το θέαμα, ωστόσο και στην Πιερία, στις υπώρειες του Ολύμπου, αυτή την εποχή ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα είναι οι ανθισμένες κερασιές της.

                                       

Σε πολλές περιοχές της όπως, στη Ράχη, στη Μηλιά, στο Μοσχοπόταμο αλλά και στον Κολινδρό, οι χιλιάδες κερασιές έχουν ξεκινήσει να ανθίζουν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα γεμάτο χρώματα κι αρώματα.


Όπως γράφει το grtimes, η ανθοφορία των κερασιών ξεκινά από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου καθώς το στάδιο της ανθοφορίας των όμορφων αυτών δέντρων είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή.


Σ’ ένα μήνα τη θέση του λευκού χρώματος των ανθισμένων δέντρων θα πάρει το κόκκινο των ώριμων κερασιών με την ακαταμάχητη γεύση τους που περικλείουν μέσα τους τη δροσιά του Ολύμπου.



Οι δρόμοι του κερασιού στην Έδεσσα

“Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος...” έγραψε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης μιλώντας για τις κερασιές της Έδεσσας που φτιάχνουν τα περίφημα πετροκέρασα τα πασίγνωστα παγκοσμίως ως Κεράσια Βοδενών.

“Το νερό πηγή ζωής για την περιοχή που φημίζεται για τους Καταρράκτες της Έδεσσας σμιλεύει το βράχο της Έδεσσας και τροφοδοτεί τις καλλιέργειες του πολύτιμου κόκκινου φρούτου με τα πιο σημαντικά διατροφικά και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά. Τα Κεράσια Έδεσσας αποτελούν εδώ και αιώνες μια μοναδική γαστρονομική απόλαυση. Η απόλαυση ωστόσο αυτή ξεκινά με τη μαγεία του λευκού άνθους της κερασιάς που πλημμυρίζει κάμπους, βουνά και μπαξέδες.
Ένα τεράστιο ποτάμι με λευκά λουλούδια που ξεκινάει από τις πεδιάδες της Πέλλας και της Ημαθίας δίπλα από τις ροζ ανθισμένες ροδακινιές, ξεκινάει… προς το βουνό. Με την ανθοφορία των Κερασιών ξεκινάει η γιορτή της Άνοιξης και πολλοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης” όπως εξηγεί ο υπεύθυνος τουρισμού της Έδεσσας κ. Ευάγγελος Κυριακού.
 

Φέτος οι δρόμοι του Κερασιού αποτελούν μια οικοτουριστική διαδρομή την οποία μπορούν να επιλέξουν οι επισκέπτες με επισκέψιμα αγροκτήματα, κερασογνωσία και γευσιγνωσία προϊόντων κερασιού στην Ορεινή Πέλλα κοντά στο Βέρμιο, το Καϊμάκτσαλάν, τη Λίμνη Βεγορίτιδα αλλά και τον υδροβιότοπο Αγρα-Βρυτών-Νησίου, το κέντρο του εδεσσαϊκού κερασεώνα. Παράλληλα οι διαδρομές με ποδήλατο και περπάτημα προσφέρουν την αναγκαία αναζωογόνηση που χρειαζόμαστε όλοι. Μια επαφή με την φύση είναι το αναγκαίο ξεμούδιασμα μετά τον χειμώνα. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας έχει οργανώσει μέσα από το κέντρο τουριστικής πληροφόρησης Έδεσσας “ψηφιακές εκδρομές” για τους μαθητές των σχολείων από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσουν από κοντά τόσο τους Δρόμους του Νερού όσο και του Δρόμους του Κερασιού. Όταν θέλεις, πάντα θα βρίσκεται ένας τρόπος...

        
Φέτος στις αρχές του Μάη οργανώνεται η ετήσια ανθοέκθεση με σήμα την ανθισμένη κερασιά, ενώ λίγο αργότερα στα τέλη του μήνα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στις αγορές του κόσμου τα Κεράσια Βοδενών, τα Κεράσια Έδεσσας. Για τους μυημένους γνώστες που θέλουν απευθείας επαφή με αγρότες και γεύσεις από το χωράφι στο πιάτο του γευσιγνώστη, υπάρχει η λύση του cherriesonline.gr.
Περισσότερες πληροφορίες για τις ανθισμένες κερασιές και τα σημεία θέασης θα βρει κανείς στον χάρτη ανθοφορίας, καθώς επίσης και στον δικτυακό τόπο της Έδεσσας edessacity.gr όπου μπορεί να ενημερωθεί για την Κάρτα Πόλης της Έδεσσας, την EdessaCityCard καθώς επίσης και να δηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα προγράμματα των μαθητικών ψηφιακών εκδρομών της Έδεσσας.

ΠΗΓΕΣ:https://www.thetoc.gr/koinwnia/best-of-internet/pieria---anthismenes-kerasies-ena-leuko-aperanto-topio-stin-exoxi-eikones/, https://kosmospierias.gr/2021/04/04/pieria-myrise-anoixi-oi-kerasies-anthizoun/, https://traveldailynews.gr/, youtube.com,

6 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα κεράσια Εδέσσης και είναι τα μόνα που προτιμώ. Μ'αρέσουν πολύ και οι ανθισμένες κερασιές. Ξέρεις, δεν είχα δει κερασιά με κεράσια ποτέ μου, είδα για πρώτη φορά στο χωριό του άντρα μου όταν πρωτοπήγα άνοιξη. Εντυπωσιακό θέαμα. Φοβερό δέντρο.
    Υπέροχη η ανάρτησή σου Κυριακή μου. Την απόλαυσα και κυρίως γιατί αγαπώ αυτά τα δέντρα πολύ
    Καλή σου μέρα
    Να σαι καλά
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Άννα;) Και εμένα μου αρέσουν όλες οι ποικιλίες !! Οι ανθισμένες πανέμορφες νυφούλες σύμβολο γονιμότητας . Είναι καλός οιωνός για την ευτυχία της οικογένειας δέντρο γεμάτο με καρπούς .
      Ήθελα και εγώ να δημιουργήσω ανάρτηση αλλά γενικά η ατμόσφαιρα της πανδημίας , οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά τη φύση . Οι ανθισμένες κερασιές παγώνουν και ίσως δεν έχουν κεράσια φέτος .
      Ευχαριστώ πολύ Άννα για τα όμορφα λόγια σου , εύχομαι οι κερασιές να κάνουν πάντα ευτυχισμένη τη ζωή σας .
      Καλή Άνοιξη ! Καλό ξημέρωμα με υγεία ! ;)

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένο δέντρο και καρπός. Απαύγασμα ομορφιάς! Ας είναι και ευλογημένο. Υπέροχες οι εικόνες σου Κυριακή μου. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα φίλε μου johnpit ! ;) Η άνοιξη σκορπά απλόχερα ομορφιά , γαλήνη , χαρά με άνθη και κελαηδίσματα . Μακάρι να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αυτή την ευλογία .
    Ευχαριστώ πολύ johnpit ! Καλή Άνοιξη με υγεία ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απίστευτη ομορφιά!!!
    Μακάρι να μπορούσαμε να ταξιδέψουμε άφοβα και να τις χαρούμε από κοντά τις ανθισμένες κερασιές.
    Αλλά κι έτσι είναι μαγεία!
    Τι τυχεροί που είστε Κυριακή μου, που έχετε τόσο μεγάλες εκτάσεις, τόσους κάμπους ν' απλώνει το μάτι σας!
    Έφερες την άνοιξη στο δωμάτιό μου.
    Χίλια ευχαριστώ.
    Καλό απόγευμα και φιλιά από μένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς ήλθες φίλη μου Μαρία ;) Όλη η Ελλάδα μοσχοβολά την Άνοιξη .
    Ανθίζουν όλα τα καρποφόρα δέντρα . Φυσικά στην Βόρεια Ελλάδα εκτείνεται η πεδιάδα της Ημαθίας , της Θεσσαλονίκης Γιαννιτσών , που καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα . Πράγματι είναι όνειρο να περνάς μέσα από μια ροζ θάλασσα . Οι κερασιές της ανάρτησης βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου και του Καϊμάκτσαλάν. Εγώ ζω κοντά στη θάλασσα και χαίρομαι μια κλαδεμένη ανθισμένη δαμασκηνιά .
    Καλή ευλογημένη Άνοιξη με υγεία !! Μαρία μου καλό ανοιξιάτικο απόγευμα Κυριακής !!
    Γλυκά φιλιά :) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή