Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Το Νομικό Status των Ζώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη-Βιβλίο για την προστασία των ζώων



 

«Διαπιστώνουμε πολύ συχνά ότι πίσω από την κακοποίηση του ζώου κρύβεται η κακοποίηση του παιδιού ή της γυναίκας. Οτι πίσω από ένα παραμελημένο ζώο ίσως κρύβεται ένα παραμελημένο παιδί», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Χρυσάκης. ΦΩΤΟ : Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης


Ο φύλακας άγγελος των ζώων

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ο Νίκος Χρυσάκης έχει κατοικίδιο. Εναν σκύλο, «όχι ράτσας». Αυτό είναι το μόνο που θα πει γι’ αυτόν, ούτε το όνομά του, ούτε πόσο τον αγαπά, ούτε τίποτα. Ο υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Ηρακλείου Κρήτης θεωρεί ότι το αν είναι ο ίδιος φιλόζωος είναι εκτός θέματος, ότι δεν αφορά κανέναν. Η πολιτεία, οι Αρχές –πιστεύει βαθιά– έχουν χρέος να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των αυξανόμενων περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς έτσι οχυρώνουν ολόκληρη την κοινωνία. «Το βλέπουμε καθημερινά στη δουλειά μας, η βία απέναντι στα ζώα σχετίζεται με τη βία απέναντι στον άνθρωπο», λέει στην «Κ».
Ο κ. Χρυσάκης είναι ο συγγραφέας του εγχειριδίου «Το Νομικό Status των Ζώων στην Ελληνική Εννομη Τάξη», ενός οδηγού νομοθεσίας και αστυνομικών ενεργειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες έφτασε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας και βρίσκεται στο γραφείο κάθε αξιωματικού υπηρεσίας (το κόστος διανομής ανέλαβαν τα ΕΛΤΑ). «Το έναυσμα ήταν η διαπίστωση ότι οι κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ζώων αυξάνονταν συνεχώς. Δυστυχώς, δεν περνά 8ωρο εργασιακό που οι συνάδελφοί μου να μην ασχολούνται με ένα τέτοιο περιστατικό». ΄Όπως λέει, οι υποθέσεις που φτάνουν στα δελτία ειδήσεων, όπως πρόσφατα η κακοποίηση μιας γάτας στη Φολέγανδρο από παιδιά δημοτικού, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. «Την ίδια στιγμή, όμως, υπήρχε δυστοκία στην εφαρμογή του νόμου. Θεώρησα λοιπόν σωστό να αναλάβω να τον κάνω πιο “βατό”, να βοηθήσω να εξοπλιστεί γνωστικά ο συνάδελφός μου ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά».

                           


Οπως διευκρινίζει, η κακοποίηση των ζώων διώκεται βάσει του νόμου, ενώ επισύρει διόλου ευκαταφρόνητες ποινές. Η ενεργητική κακοποίηση (η εκ προθέσεως προσβολή του ζώου, με πράξεις όπως κρέμασμα, πνιγμό, ακρωτηριασμό, εγκατάλειψη, σεξουαλική κακοποίηση) επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους τουλάχιστον, χρηματική ποινή 5.000-15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ. Η παθητική κακοποίηση, η αδιαφορία δηλαδή για το ζώο (ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, μόνιμη αλυσόδεση, σε βαρέλι, εκτεθειμένο στον καύσωνα ή στον παγετό, μη χορήγηση τροφής ή χορήγηση ακατάλληλης τροφής κ.ο.κ.) είναι αδίκημα επίσης πλημμεληματικού χαρακτήρα, με ποινή φυλάκισης και χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, η μόνιμη αλυσόδεση ενός ζώου επισύρει πρόστιμο 500 ευρώ (αν είναι δύο οι σκύλοι, διπλασιάζεται το ποσό). Το δέσιμο σε βαρέλι έχει πρόστιμο 500 ευρώ, η μη έκδοση βιβλιαρίου υγείας 300 ευρώ, η έλλειψη περίθαλψης 500 ευρώ. «Ολα αυτά αθροιστικά κάνουν ένα μεγάλο ποσό. Το χειρότερο από όλα στην παθητική κακοποίηση είναι ότι ο κακοποιών δεν γνωρίζει ότι κακοποιεί το ζώο. Θεωρεί φυσιολογική αυτή τη συμπεριφορά, ότι παρέχει υπηρεσίες προς το πλάσμα αυτό. Το έχει πεταμένο σε ένα βαρέλι και του έχει ένα κομμάτι ψωμί και θεωρεί ότι το φροντίζει». Να σημειωθεί ότι η αστυνομία μπορεί να ενεργήσει είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπαγγέλτως.

Προθάλαμος

Λέγεται και γράφεται συχνά ότι η κακοποίηση των ζώων αποτελεί τον προθάλαμο για την κακοποίηση ανθρώπων. Για τον Νίκο Χρυσάκη, όπως και πολλούς εν ενεργεία αστυνομικούς, το παραπάνω δεν αποτελεί θεωρία, αλλά καθημερινό βίωμα. «Διαπιστώνουμε πολύ συχνά ότι πίσω από την κακοποίηση του ζώου κρύβεται η κακοποίηση του παιδιού ή της γυναίκας. Οτι πίσω από ένα παραμελημένο ζώο ίσως κρύβεται ένα παραμελημένο παιδί. Διαπιστώνουμε ότι η κτηνοβασία σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία ή ότι πίσω από τις κυνομαχίες βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα. Είναι σαφές ότι εκείνος που βασανίζει ένα ζώο είναι άτομο με ροπή στο έγκλημα. Τους συναντούμε συχνά να διαπράττουν ασύδοτα διάφορες εγκληματικές πράξεις. Είναι οι λεγόμενοι “νταήδες”, που εμπλέκονται σε έριδες, παρουσιάζουν εμφανή παραβατική συμπεριφορά αλλά και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Οπως συνηθίζω να λέω, μέσα τους κρύβεται ένα ανώριμο παιδί με κακοφορμισμένες πληγές, ενώ φέρουν στο εξωτερικό το προσωπείο του οργισμένου τιμωρού. Η αγωνία μου γράφοντας το βιβλίο, αυτό που ήθελα περισσότερο να περάσω στους συναδέλφους μου ήταν, πέρα από την προστασία του ζώου, να ανοίξουν τον κύκλο της έρευνας και στο περιβάλλον του θύτη».

Με αφορμή το θέμα των ημερών, την κακοποίηση ενός ζώου από παιδιά σε πολύ τρυφερή ηλικία, ο κ. Χρυσάκης λέει: «Αποτελεί κανόνα της ανθρώπινης ανάπτυξης η ταύτιση μικρών με μεγάλους. Εχει υποστηριχθεί ότι τα παιδιά υιοθετούν ό,τι βλέπουν και ακούν. Εάν οι γονείς έχουν επιθετική συμπεριφορά, αυτή θα αντιγράψουν τα παιδιά τους. Ετσι μαθαίνουν τα παιδιά να φοβούνται τα “βρώμικα” ζώα, που “έχουν αρρώστιες” και “δαγκώνουν”. Γενικά μιλώντας, εάν αντιληφθούμε κάποιο παιδί να κακοποιεί ζώα, όχι μόνο να μην το προσπερνάμε αλλά να το εκλαμβάνουμε ως σημάδι ότι το παιδί είναι πιθανό να είναι το ίδιο θύμα βίας ή μάρτυρας βίας μέσα στην οικογένεια».

                        

Ο οδηγός νομοθεσίας και αστυνομικών ενεργειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς που έγραψε ο υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Ηρακλείου Κρήτης κ. Νίκος Χρυσάκης.
Ως γνωστόν, η σκληρότητα με τα ζώα αποτελεί ένα από τα τρία συμπεριφορικά χαρακτηριστικά στην παιδική ηλικία που συνδέονται (αν συνυπάρχουν τα δύο από τα τρία) με την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς αργότερα (τα άλλα δύο είναι η εμμονή με τον εμπρησμό και η ακράτεια στον ύπνο μετά το 5ο έτος).

Ο κ. Χρυσάκης ξεκίνησε να γράφει το εγχειρίδιο για την προστασία των ζώων το 2014. Λίγο τα βράδια μετά τη δουλειά, στα ρεπό, στις άδειες.
«Η ενασχόλησή μου με το αντικείμενο με άλλαξε ως άνθρωπο και αξιωματικό, θεωρώ προς το καλύτερο», λέει ο κ. Χρυσάκης. «Θεωρώ ότι η επαγγελματική επάρκεια, η περιβαλλοντική και φιλοζωική κουλτούρα θα πρέπει να κοσμούν την προσωπικότητα του λειτουργούντος αστυνομικού. Αποτελεί κοινή παραδοχή σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία ότι η ποιότητα του πολιτισμού κρίνεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα. Η αδράνεια αποτελεί το δεξί χέρι του εγκλήματος. Η ανοχή ενδυναμώνει τον κύκλο της βίας».

Το εγχειρίδιο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Ενωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης.

Ανδρες το 95% των δραστών

Το προφίλ των ατόμων που ασκούν βία στα ζώα φέρεται να παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το προφίλ αυτών που ασκούν βία στους ανθρώπους, αναφέρει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ηρακλείου Νίκος Χρυσάκης. Συνήθως, πρόκειται για άτομα με έλλειψη ενσυναίσθησης, με δυσκολίες στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και αισθήματα αναξιότητας και ανεπάρκειας, με μειωμένη ικανότητα για ευχαρίστηση από την καθημερινότητα, με παραβατική συμπεριφορά και προβλήματα με τον νόμο από νωρίς και ιδίως κατά το στάδιο της εφηβείας (π.χ. εμπλέκονται σε συμμορίες, ξυλοδαρμούς, κλοπές, χρήση ουσιών κ.λπ.), ασκούσαν ή υφίσταντο εκφοβισμό (bullying) όταν πήγαιναν στο σχολείο, με καταθλιπτική συμπτωματολογία και μανία επίδειξης δύναμης και εξουσίας σε όντα με μειωμένες αντιστάσεις, όπως γυναίκες, παιδιά και ζώα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αυτομάτως γίνονται ρυθμιστές του «παιχνιδιού» και άρα υπολογίσιμοι και ισχυροί, με σεξουαλικές δυσλειτουργίες και υπέρμετρο εγωισμό, αιφνίδια βίαια ξεσπάσματα ανεξέλεγκτου θυμού χωρίς σημαντική αιτία. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το 95% των βασανιστών ζώων είναι άνδρες.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/ , youtube.com ,

6 σχόλια:

  1. Μπράβο στον άνθρωπο. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή. Και βέβαια έχει δίκιο Κυριακή καθώς η κακοποίηση ενός ζώου είναι ο προθάλαμος της κακοποίησης ενός παιδιού ή ενός άλλου ανθρώπου. Είναι, ας το πούμε, ο προθάλαμος της πράξης. Η δοκιμή.
    Και χρειάζεται σε αυτό την συστράτευση όλων μας.
    Καλησπέρα αγαπητή μου φίλη. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ johnpit !!Πράγματι είναι αξιέπαινη πράξη η δημιουργία του βιβλίου , γιατί βοηθάει στην προστασία των ζώων . Συντελεί στην τόνωση του ήθους , του σεβασμού της ζωής έστω των ζώων .
      Φυσικά ο ευαισθητοποιημένος αστυνομικός αποτελεί και παράδειγμα συμπεριφοράς για του υπόλοιπους ανθρώπους . Ένας κόσμος με λιγότερη βία είναι ο πόθος των περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο .
      Η κακοποίση των ζώων στην Ελλάδα δεν μειώθηκε και αυτό το βιβλίο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την προστασία τους . Ευχαριστώ πολύ , καλή εβδομάδα !;)

      Διαγραφή
  2. '' ...η ποιότητα του πολιτισμού κρίνεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα.'' Πολύ σωστά! Μπράβου του. Όταν υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και αντιλήψεις τότε ελπίζω σε μια καλύτερη κοινωνία.
    Ναι οι επιθέσεις και κακοποιήσεις των ζώων έχουν αυξηθεί. Και ανησυχώ πολύ.
    Σίγουρα οι παραβατικοί χαρακτήρες είναι κακοποιημένοι στην παιδική τους ηλικία. Και πιστεύω απόλυτα ότι τα παιδιά που κάνουν κακό στα ζώα το μαθαίνουν αυτό από την επιθετική συμπεριφορά των γονιών τους.
    Συγχαρητήρια και σε σενα Κυριακή μου που μας γνωστοποίησες το θέμα αυτό που μόνο ελπίδα φέρνει.
    Εδώ σε μας έχουν παρατηρηθεί φόλες σε διάφορα σημεία του πεζοδρομίου και φοβάμαι να βγάλουμε βόλτα τη σκυλίτσα μας...Τι άνθρωποι υπάρχουν!!! Απάνθρωποι
    Σ'ευχαριστώ γι αυτό το θέμα
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό βράδυ Άννα ! ;) Σωστά η αντίληψη για μια πολιτισμένη κοινωνία ,οφείλεται η προστασία των ζώων να είναι δεδομένη . Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Ένωσης αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ
    Κρήτης για μια ελληνική κοινωνία με λιγότερη βία .
    Δυστυχώς κάθε χρόνο η κακοποίηση των ζώων συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα με δηλητηριάσεις πανελλήνια .Η προστασία από την ελληνική αστυνομία κρίνεται απαραίτητη .
    Είναι λυπηρό να ακούμε , ότι παιδιά κακοποίησαν γάτα , η σκότωσαν σκυλί , η βασανίζουν ζώα μέχρι θανάτου . Πιστεύω η ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία των ζώων αποτελεί έργο εκπαίδευσης στο σχολείο , στην οικογένεια , στη γειτονιά .
    Πάντως αυτό το βιβλίο είναι μεγάλο βήμα για την προστασία των ζώων , γιατί ενημερώνει τους εκπροσώπους της ελληνικής έννομης τάξης .
    Άννα ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη . Καλό ξημέρωμα , καλή εβδομάδα !;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική η προσπάθεια κωδικοποίησης των άρθρων για την προστασία των ζώων. Θα πρέπει να το έχουμε όλοι στη βιβλιοθήκη μας και να ανατρέχουμε σε κάθε ευκαιρία.
    Αυτό που θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό είναι να αντιδρούμε άμεσα και προσωπικά ο καθένας μας όταν πέφτει στην αντίληψή μας τέτοια παράνομη πράξη.
    Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι δεν έχουν ιδέα για τα δικαιώματα των ζώων. Θα μου πείτε πρέπει να έχουν ιδέα; Δε φτάνει που ξέρουν τα δικαιώματα για τον άνθρωπο; Κι όμως δεν τους περνάει από το νου να ταυτίσουν αυτές τις δυο περιπτώσεις και να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Ό,τι δηλαδή όλα τα έμβια όντα του πλανήτη δεν υπολείπονται σε δικαιώματα ζωής, υγείας και αγάπης απ' τον άνθρωπο.
    Σ'ευχαριστώ πολύ Κυριακή μου για την ενημέρωση.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώσ την Μαρία !!Ναι και μένα μου έκανε εντύπωση καλή η έκδοση αυτού του οδηγού για την προστασία των κακόμοιρων ζώων . Ενημερώνει το αξιόποινο της πράξης , ώστε να παρεμβαίνουν οι εκπρόσωποι της έννομης τάξης . Έχεις δίκαιο , όταν κατά κάποιο τρόπο κακοποιείται ένα ζώο , η παρέμβαση οφείλεται να γίνει αμέσως για την παύση της κακοποίησης . Πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρεις δεν χρειάζεται να διαβάσουμε για τα βασικά δικαιώματα της ζωής ,της περίθαλψης , της φροντίδας και του σεβασμού , που αξίζουν όλα τα έμβια όντα . Καλώς την και ας άργησες .
    Δεν είναι τυχαίο δυστυχώς , ότι πίσω από την κακοποίηση του ζώου κρύβεται η κακοποίηση ενός παιδιού ή μίας γυναίκας . Είναι σημαντική η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της έννομης τάξης για την προστασία των ζώων , συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καταπολέμηση της βίας .
    Καλό μήνα Μαρία και καλό βράδυ :) Ευχαριστώ πολύ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή