Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Τσάι του βουνουύ: τα έξι ποι γνωστά είδη στην Ελλάδα




Στην Ελλάδα αυτοφύονται περίπου 17 είδη του βοτάνου που λέμε γενικά και αόριστα «τσάι του βουνού». Τα γνωστότερα είναι:


Τσάι βλάχικο (στο Άγιο Όρος λέγεται μπεττόνικα) (Sideritis athoa – Σιδερίτης η αθώα): Απαντάται στη χερσόνησο του Άθω, στην Πίνδο και στη Σαμοθράκη, στο όρος Σάος.


                                          

Τσάι του Μαλεβού ή τσάι του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina – Σιδερίτης η λαθραία): Αυτοφύεται σε βράχους στις υποαλπικές και αλπικές περιοχές του Μαλεβού, του Ταϋγέτου και της Κυλλήνης. 



                                       
Μαλοτήρα ή καλοκοιμηθιά είναι το τσάι της Κρήτης (Sideritis syriaca – Σιδερίτης η συριακή): Είναι αυτοφυές των βουνών της Κρήτης -κυρίως των Λευκών Ορέων και παλιότερα του Ψηλορείτη- σε υψόμετρο 1.300-2.000 μέτρα. 


Τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ’ το Δέλφι (Sideritis euboea – Σιδερίτης η εύβοια): Αυτοφυές φυτό της Εύβοιας, κυρίως στο βουνό Δίρφυς σε υψόμετρο 1.000-1.540 μ.




 Τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica – Σιδερίτης η σκαρδική): Το βρίσκουμε σε βραχώδη μέρη και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μ. στον Όλυμπο, στην Όσσα (Κίσσαβο) και στο Πήλιο.

Τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού (Sideritis raeseri – Σιδερίτης του Ράσερ): Είναι αυτοφυές αλλά και καλλιεργήσιμο στο νομό Μαγνησίας. Ευδοκιμεί σε ορεινές περιοχές (και στον Όλυμπο) και σε χωράφια ασβεστούχα, πετρώδη, μέτριας γονιμότητας, ξερικά.

     


Κοινό χαρακτηριστικό των ειδών αυτών, αλλά και γενικά του γένους Sideritis L., είναι ότι πρόκειται για φυτά ιδιαίτερα προσαρμοσμένα για να επιβιώνουν σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες, δεν απαιτούν πλούσια εδάφη και προτιμούν θέσεις με ελαφρό έδαφος, μικρό βάθος και άφθονο ήλιο. Απαντώνται και σε σχισμές βράχων ή ανάμεσα σε πέτρες, όπου λίγα φυτά μπορούν να επιβιώσουν.



Πηγή: Κοιν.Σ.Επ. «Ολύμπου Νέκταρ» ,https://www.agro24.gr ,youtube.com

10 σχόλια:

  1. Από τα πιο ζωντανά και ζωογόνα αφεψήματα της Γης. Δώρο της φύσης και στην πατρίδα μας.
    Καλησπέρα Κυριακή μου με πολλές ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλό απόγευμα johnpit ! :) ένα φλιτζάνι τσάι κρύο η ζεστό έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ανθρώπινη επικοινωνία . Ευχαριστώ πολύ που τίμησες το χώρο μου , εύχομαι ένα ζεστό φιλικό βράδυ και ένα όμορφο σ/κ ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιακά τα βότανα που φύονται στη χώρα μας και βασιλιάς όλων το τσάι του βουνού. Το μόνο που πίνω ξέρεις. Αλλά τόσες ονομασίες και ποικιλίες δεν ήξερα
    Σ'ευχαριστώ Κυριακή μου κάθε φορά μαθαίνω τόσα στη σελίδα σου
    Καλή εβδομάδα να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Άννα μου , χαίρομαι για την επίσκεψη , ένα ζεστό τσάι με τόσο κρύο κάνει καλό . Μαθαίνω και εγώ για τα είδη τσαγιού στην Ελλάδα , πιστεύω είναι όλα ευεργετικά για τον οργανισμό και συνδέονται με τα ψηλά βουνά μας . Ευχαριστώ πολύ , να περάσεις ένα όμορφο ζεστό σ/κ ! Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Του Ταϋγέτου παίρνω και πίνω. Τα άλλα είδη δεν τα είχα υπόψη μου.
    Σ'ευχαριστώ για την πληροφορία Κυριακή μου.
    Να είσαι καλά
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλο μεσημερι Μαρια ! Ολα τα ελληνικα τσαγια μοιαζουν εχουν αρωμα κα ωραια γευση , πινονται ευχαριστα . Πινω τσαι πρασινο και τσαι του βουνου ολο τον χρονο . Να εισαι καλα Μαρια ,σου ευχομαι μια ηρεμη ζεστη καλη εβδομαδα ☺😆😎

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρωτη φορα ερχομαι στο σπιτικο σου και μπαινοντας αφηνω απλοχερα πολλες ευχες για ολα τα καλα.Πολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου και ενημερωτικη.Αρκετα δεν τα ηξερα.Καλη εβδομαδα και καλο μηνα Μαρτη να εχεις 🌺🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα jk o skρουτζακος ! Ευχαριστω πολυ για τη θετικη σου ματια και τις ευχες .
      Τα ελληνικα τσαγια του βουνου φυονται σε βουνοπλαγιες , η χωρα μας ειναι ορεινη .
      Οφειλουμε να προστατεθσουμε το φοτο και να το διασωσουμε για τις επομενες γενιες .
      Να εισαι καλα! Ευχομαι μια ζεστη ομορφη καλημερα και καλη εβδομαδα!!☺🙂😄

      Διαγραφή
  8. ενδιαφέρον το θέμα σου
    και δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τα φυσικά προιόντα
    αυτά που η ίδια η φύση δίνει απλόχερα

    εγώ δε πίνω τσάι δε μου αρέσει το τσάι γενικά ότι γεύση και να είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα Δελφινακι ! Εχεις δικαιο για οσα καλα μας προσφερει η φυση απλοχερα !
    Ποια αφεψηματα σου αρεσουν? Δεν εχεις προτιμηση σε καποιο ?
    Ευχομαι μια ομορφη ζεστη ημερα και καλη εβδομαδα😃😄😎

    ΑπάντησηΔιαγραφή