Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Η «καζέρμα των βοτάνω στη Λέρο είναι αγρόκτημα καλλιέργειας αρωματικών φαρμακευτικών φυτών




Eνα αγρόκτημα στο οποίο καλλιεργούνται βότανα και αναπτύσσεται η μελισσοκομία κατάφεραν να δημιουργήσουν τα μέλη του κοινωνικού συνεταιρισμού (ΚοιΣΠΕ) του τομέα ψυχικής υγείας Δωδεκανήσου.



Η «καζέρμα των βοτάνων» είναι ένα επισκέψιμο αγρόκτημα που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Κουλούκι της Λέρου και σε απόσταση μόλις 600 μέτρα από το Λιμάνι Λακκίου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εργοθεραπευτής και πρόεδρος του συνεταιρισμού Ανδρέας Γεωργίου η λειτουργία του αγροκτήματος συνδέεται με την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών καθώς και με την ανάπτυξη ενός πρότυπου κέντρου προστασίας και αναπαραγωγής των μελισσών και δημιουργήθηκε την περίοδο των περιορισμών που υπήρξαν τα δύο τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η περιήγηση στην «Καζέρμα των βοτάνων» προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία πλούσια σε χρώματα, αρώματα, καθαρό αέρα χαλάρωσης και αναζωογόνησης .

Τα δεκάδες αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά (αυτοφυή και καλλιεργήσιμα), με τα δέντρα και τους θάμνους συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που στην καρδιά του κρύβει ένα ιστορικό μνημείο.

Εντός του κτήματος δεσπόζει μια ιταλική καζέρμα, η οποία διασώθηκε από την περίοδο της ιταλικής κατοχής και έχει αποκατασταθεί με σεβασμό στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του τόπου.

Το κτίριο λειτουργεί ως πολυχώρος δημιουργικών δραστηριοτήτων και στεγάζει ένα μικρό εκθετήριο – μουσείο μελισσοκομίας και βοτάνων της Λέρου. 

Μέσα από τις διαδρομές περιπάτου που έχουν δημιουργηθεί οι επισκέπτες μπορούν να τα αγγίξουν, να τα μυρίσουν, να τα συλλέξουν ή και να τα καλλιεργήσουν, ανάλογα με την εποχή της επίσκεψης.

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες, τον τρόπο καλλιέργειας, ξήρανσης και χρήσης των βοτάνων. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον μαγευτικό κόσμο των μελισσών και να μάθουν τα μυστικά του μελιού.

Η  eπίσκεψη στο αγρόκτημα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διάφορες βιωματικές δραστηριότητες που σχεδιάζονται ανάλογα με την ηλικία και τη διάθεση των συμμετεχόντων.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν αφεψήματα και σνακ φτιαγμένα από τα παραγόμενα βότανα και το μέλι ΑΡΤΕΜΙΣ και παράλληλα από την αυλή της Caserma να θαυμάσουν το φυσικό περιβάλλον και την καταπληκτική θέα του Porto Lago («λιμάνι λίμνη»).

Ο ΚοιΣΠΕ είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας και αποσκοπεί στην επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανδρέας Γεωργίου. Είναι το επιστέγασμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που συντελέστηκε αρχικά στη Λέρο και επεκτάθηκε στα ψυχιατρεία όλης της Ελλάδας.

Από τη μαύρη εργασία των ασθενών και τις μετέπειτα άτυπες θεραπευτικές μονάδες φτάσαμε το 2002 να ιδρυθεί στη Λέρο ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα. Στο πέρασμα των 17 χρόνων λειτουργίας του ο ΚοιΣΠΕ έχει αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως ζαχαροπλαστείο, αγροτικές καλλιέργειες, κυλικείο, γραφείο εναλλακτικού τουρισμού, μελισσοκομία και τυποποίηση μελιού με το μέλι ΑΡΤΕΜΙΣ.

Στις εν λόγω δραστηριότητες έχουν απασχοληθεί περισσότερα από 150 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας η «Καζέρμα των βοτάνων» που αποτελεί την πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, δημιουργήθηκε πρωταρχικά για να καλύψει τις ανάγκες για εργασία των κοινωνικά αποκλεισμένων ασθενών αλλά και για να αναδείξει τον τοπικό ανεκμετάλλευτο θησαυρό της χλωρίδας του νησιού, φέρνοντας σε επαφή τους επισκέπτες με τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και ξήρανσης των θεραπευτικών βοτάνων.

ΠΗΓΕΣ:https://www.ekirikas.com/leros-agroktima-kalliergeias-aromat/,https://www.protothema.gr/greece/article/1027833/enas-stratonas-gematos-hromata-kai-aromata-sti-lero/, https://www.caserma.gr/gallery-cazerma-leros-botana.html, youtube.com,

8 σχόλια:

  1. Με τη Λέρο με ενώνει μεγάλη αγάπη, Κυριακή μου. Εκεί έκανα τη θητεία του εν έτει 1985 και έχω πανέμορφες αναμνήσεις. Η φύση της είναι μοναδική. Γνωρίζω τα προβλήματα αυτής της κοινότητας, που κάποτε ήταν ταμπού. Τώρα βλέπω όλο αυτό το έργο με συγκίνηση και μένω έκπληκτος με την ομορφιά του. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους εκεί στην κοινότητα. Και σε σένα καλή μας φίλη, που το προβάλλεις. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό βράδυ καλε μου φίλε johnpit ! :) Χαίρομαι που έζησες στη Λέρο και γνωρίζεις καλά το νησί , τη φύση , τον πολιτισμό . Η Λέρος με μακραίωνη ιστορία και το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου ! Είναι αξιοθαύμαστη προσπάθεια η μετατροπή του πρώην ιταλικού στρατώνα σε αγρόκτημα με όμορφα φυτά αρωματικά , βότανα και πολλές μέλισσες !!Μία δράση δημιουργική για τους ανθρώπους και το νησί , δίνει δυνατότητα προώθησης των τοπικών προϊόντων . Καλό Σεπτέμβρη με υγεία , αγάπη !! Καλή εβδομάδα με ελπίδα και πολλές ευχές !!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσπαθώ πόση ώρα να αφήσω ένα σχόλιο από το κινητό και έχει σταθεί αδύνατο. Όμως μου αρέσει τόσο πολύ το θέμα σου Κυριακή μου που έβγαλα τελικά τον υπολογιστή που δεν μου κάνει νούμερα.
    Ένα παλιό ιταλικό στρατόπεδο μετατράπηκε σε τόπο ειρήνης!!
    Εντυπωσιακό και συγκινητικό όταν γίνονται τόσο ωραία πράγματα! Μπράβο γι' αυτή την πρωτοβουλία, μπράβο σε όσους την στηρίζουν με χρήματα και με την προσωπική εργασία τους.
    Είναι μια εξαιρετική πράξη πολιτισμού, μια ευγενική, αναζωογονητική και συνάμα δημιουργική και χρήσιμη ιδέα που μόνο καλό προσφέρει στο νησί και στους ψυχικά πάσχοντες που βρίσκουν έτσι τον τρόπο να νιώθουν χρήσιμοι και με έναν τρόπο, ελεύθεροι.
    Αυτό ήταν το όνειρο και ενός φίλου μελισσοκόμου, από παλιά. Δεν ξέρω αν τελικά κατάφερε να το πραγματοποιήσει στον δικό του τόπο.
    Τι καλά που κάνεις να προβάλλεις αυτά τα θέματα. Κουράστηκα πια να ακούω μόνο άσχημα. Εδώ όταν μπαίνω, ηρεμεί η ψυχή μου.
    Να είσαι καλά Κυριακή μου.
    Χαιρετώ τον όμορφο κόσμο σου, καλό βράδυ και πολλά φιλιά από μένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ καλή φίλη Μαρία ;) Χαίρομαι για την επικοινωνία γιατί η επικαιρότητα μας επηρεάζει και δεν έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με τα προσωπικά μλογκόσπιτα μας . Αυτό μου συμβαίνει τους τελευταίους μήνες εργασία , δυσάρεστα εξωτερικά γεγονότα δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ πολύ με τις αναρτήσεις και των φίλων , στεωαχωριέμαι γιατί χάνω την ροή αλλά ευτυχώς τη βρίσκω λίγο αργά . Ευχαριστώ πολύ Μαρία ;) Είναι πολύ σημαντική η αξιοποίηση ενός πρώην στρατοπέδου ιταλική καζέρμα σε αγρόκτημα με θέα υπέροχη το φυσικό λικάμι Λακκίου . Είναι αξιοθαύμαστη προσπάθεια η δημιουργία του συνεταιρισμού δίνοντας ευκαιρία στους ανθρώπους να εργαστούν με φυσικές συνθήκες και να προσφέρουν υγιεινά προιόντα στους συνανθρώπους . Όπως λες εξαιρετική δράση , που πρέπει να υποστηρίζεται από φορείς και το κοινωνικό σύνολο . Ελυχομαι ολόψυχα καλό φθιμόπωρο με υγεία , ειρήνη σε όλο τον κόσμο . Να έχεις πολλές όμορφες στιγμές Μαρία με τους αγαπημέν0ους σου ανθρώπους . Καλό ξημέρωμα !;) γλυκά φιλιά ! ;)

      Διαγραφή
  4. Μόνο Θαυμασμό και χαρά μου έφερε στην καρδιά η ανάρτηση σου Κυριακή μου, πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που συμπαραστέκονται στον συνάνθρωπο και όχι μόνο αλλά κάνουν πολύ περισσότερα και ουσιαστικά πράγματα για το όμορφο νησί της Λέρου.
    Ενα μεγαλο μπράβο για την καλή δουλειά που κάνουν τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όπως και σε σένα Κυριακή μου που τα προβάλεις.
    Να είσαι και να περνάς καλά καλό σου μήνα και καλό ξημέρωμα φιλιααα!! 🌙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Σμαράγδα μου ! ;) Καλό φθινόπωρο με υγεία , αγάπη , ειρήνη σε όλο τον κόσμο !;) Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα δημιουργούσαν ομάδες για να πραγματοποιήσουν κοινούς σκοπούς, στόχους και να τους προστατεύσουν . Εχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα πολλοί σύλλογοι για την επίτευξη στόχων ετσι έχουμε και αυτό τον ιδιαίτερο σύλλογο στην Λέρο , κοινωνικό συνεταιρισμό για άτομα με ψυχοκινητικά προβλήματα , που προσφέρουν τοπικά προιόντα , παράγουν μέλι και φροντίζουν έναν όμορφο φυσικό χώρο της Λέρου .
      Είναι μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια γιατί μία ομάδα ανθρώπων παράγει προιόντα της γης , της φύσης και προστατεύει παράλληλα ένα τόπο στη Λέρο . Ευχαριστώ πολύ Σμαράγδα ! Εύχομαι ολόψυχα ο Οκτώβριος να σταθεί καλότυχα κοντά σας και ευλογημένα στη ζωή και το σπιτικό σας . Καλό ήρεμο φθινοπωρινό βράδυ , καλό ξημέρωμα :) Φιλάκια ;)

      Διαγραφή
  5. Ευλογημένο φθινόπωρο !! Υγεία , χαρές , ειρήνη σε σένα , τους αγαπημένους σου και όλο τον κόσμο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή