Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Όταν η μεγάλη βελανιδιά στολίζεται να μας ευχηθει.. Χρόνια Πολλά -Καλή Χρονιά !!



Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φρόντισε να δώσει μια ξεχωριστή και πρωτότυπη νότα στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης μετατρέποντας με τον πιο ευφάνταστο τρόπο την πιο μεγάλη βελανιδιά στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης σε ένα εντυπωσιακό και πανέμορφα φωτισμένο δέντρο των καλικαντζάρων!




Κάτω από τη Γη υπάρχει ένα μεγάλο δένδρο, ωσάν στύλος πελώριος, και γερός, και βαστάει τη γη. Έτσι έλεγαν οι παλαιότεροι. Εκεί κάτω ευρίσκονται όλο το χρόνο οι Καλικάντζαροι και δουλεύουν νύκτα και ήμερα.

Προσπαθούν να κόψουν τον στύλο πού βαστάει τη Γη, γιατί θέλουν να την ιδούν να γκρεμίζεται και να γελούν. Κτυπούν λοιπόν με μικρά τσεκουράκια και πριονίζουν με πριονάκια. Κάθε χρόνο, μόλις ζυγώνουν να το κόψουν, να σου και έρχονται και τα Χριστούγεννα..


-“Άιντε, πάμε τώρα να γλεντήσουμε λίγο επάνω στη γη, πειράζοντας τους ανθρώπους, γιορτές ημέρες πού ήρθαν”, λένε. “Πάμε, και στο γυρισμό μας το αποκόβομε”.

Έρχονται λοιπόν κοντά μας. Τρώνε πίνουν και γλεντούν και πειράζουν τους ανθρώπους κάνοντας ζημιές:


Τρυπάνε τα τσουβάλια με το αλεύρι, ανοίγουν την κάνουλα στο βαρέλι με το κρασί, τρομάζουνε τα ζωντανά, σκορπίζουν τη στάχτη από το τζάκι, τρομάζουνε τις κακόμοιρες τις γριές και κάνουν κάθε είδους σκανταλιές.
  

Μόλις έρχεται η παραμονή των Φώτων και βγαίνει ο παπάς με την αγιαστούρα τρομάζουν και φεύγουν! Τρέχουν να συνεχίσουν το πριόνισμα του δέντρου που βαστάει τη Γη και να ολοκληρώσουν το σκοπό τους. Στο γυρισμό τους όμως ευρίσκουν το δένδρο να έχει θρέψει. Και τότε αρχίζουν ξανά μανά απ’ την αρχή!

Ευτυχώς πού είναι κουτούτσικοι οι Καλικάντζαροι, για τούτο κάθε χρόνο πάντα τα ίδια κάμνουν και πάντα τα ίδια παθαίνουν με τούτο το θεόρατο δένδρο, που κρατάει τη γη ολόκληρη με τα χωριά της και με τις πολιτείες της!












 
                                                               

 













ΠΗΓΕΣ:https://www.otavoice.gr/aytodioikitika-nea/2021/12/to-dentro-me-tous-kalikantzarous-stin-paraliaki-tis-aleksandroupolis-mia-prototypi-nota-stin-xristougenniatiki-atmosfaira/, https://evrosonline.gr/dimos-alexandroypolis-ena-paramythi-a/,
gr-pinterest.com ,
πηγή ιστορίας: Ελληνική παράδοση για τις γιορτές 

8 σχόλια:

  1. Επιτέλους βρήκα την ανάρτηση γιατί πάταγα το λινκ και μου έλεγε οτι δεν υπάρχει η ανάρτηση.
    Καλή χρονιά Κυριακή μου. Να είναι ανθρώπινη και καλύτερη από κάθε άποψη από τις προηγούμενες αν και μπήκε με τρόμο για την πανδημία. Ας ελπίσουμε ότι θα δαμαστεί αυτήν τη χρονιά. Κάθε καλό στο σπιτικό σου εύχομαι.
    Ευφάνταστος ο στολισμός της βελανιδιάς και οι φωτογραφίες σου πανέμορφες
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό ξημέρωμα Άννα ! Εύχομαι ολόψυχα η ανατολή κάθε ημέρας να γεμίζει ελπίδα , αγάπη όλο τομ κόσμο , με λιγότερο πόνο ,κακία , ξεριζωμό , διχασμό .
    Η βελανιδιά είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης .
    Υπήρχε πρόβλημα στην εμφάνιση της ανάρτησης και έγινε επαναφορά στο πρόχειρο .
    Αγαπώ τη βελανοδοα υπάρχει εκεί όλη τη ζωή μου . Μου πρόσφερε αξιοπρέπεια , χαρά στα παιδικά μου χρόνια , στις κούνιες που με ανέβαζαν ψηλά στον ουρανό .
    Ευχαριστώ πολύ Άννα !! Καλή χρονιά υγεία , χαρές στο σπιτικό σας .
    Ζεστή , φιλική καλημέρα !! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφο δέντρο!
    Εύχομαι να είναι ο νέος χρόνος σαν τούτο το δέντρο σου Κυριακή μου. Δυνατός, γεμάτος χυμούς και με πολλά επιτεύγματα, τόσα όσα και τα φύλλα που θα γεμίσουν τα κλαδιά του.
    Καλή Χρονιά!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Μαρία ! ;) Ευχαριστώ από καρδιάς για την ωραία ευχή ,
      ελπίζω να κάνω λίγα και καλά με τη βοήθεια του Θεού !!
      Μαρία εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά όπως επιθυμείτε με υγεία , αγάπη , δημιουργία !!
      Όμορφο ζεστό σαββατοκύριακο !! Φιλάκια !!

      Διαγραφή
  4. Ωωωωω μα τι όμορφη ιδέα να στολίσει ο δήμος της Αλεξανδρούπολης την βελανιδιά με τα ξωτικά των Χριστουγέννων Κυριακή μου, φαντάζομαι οι κάτοικοι εκεί πόσο θα το απόλαυσαν τις μέρες των εορτών!!!
    και του χρόνου να είναι καλά και να το ξανακάνουν..
    Εμεις δεν τα είπαμε τα χρόνια πολλά ε; Να έχεις μια όμορφη χρονιά με υγεία και ότι καλύτερο εύχεσαι στην ζωή σου. Χρόνια πολλά και καλά !!! 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό βράδυ Σμαράγδα ! ;) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στόλισε πολλά μεγάλα δέντρα στις γειτονιές .
    Η βελανιδιά εξακολουθεί να είνα στολισμένη μου θυμίζει εσένα Σμαράγδα το δέντρο των ξωτικών .
    Ανταλλάξαμε ευχές προ εορτών .. Περνάω λίγο από τα μπλογκόσπιτα σας και περιμένω την κατάλληλη στιγμή να γράψω . Ευχαριστώ πολύ !! Χρόνια Πολλά !! Καλή Χρονιά χαρές , υγεία , αγάπη , στο σπιτικό σας όπως εύχεστε !! Όμορφο ζεστό σαββατοκύριακο !! Όνειρα γλυκά !;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ Κώστα !! Ευλογημένη Χρινιά 2022 !!
    Καλή ζεστή εβδομάδα !!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή