Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Νέα Κούταλη Λήμνου το παραδοσιακό χωριό της ναυτοσύνης και των σφουγγαράδων

 

Η Νέα Κούταλη βρίσκεται στη νότια Λήμνο, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τη Μύρινα. Είναι χτισμένη στην κορυφή ενός γραφικού όρμου, με την καλύτερη ρυμοτομία στο νησί, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο καινούριους οικισμούς. Ιδρυτές της Νέας Κούταλης ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από το νησί Κούταλη της Προποντίδας, που εκδιώχθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Πρόκειται για την πατρίδα του ονομαστού Κουταλιανού, που σήμερα ανήκει στην Τουρκία και λέγεται Εκινλίκ.

Η Νέα Κούταλη ολοκληρώθηκε το 1926 στη θέση Αγία Μαρίνα της Λήμνου και σήμερα απλώνεται κάτω από το πευκόφυτο αλσύλλιο που φύτεψαν οι πρώτοι πρόσφυγες. 

Το γραφικό της λιμανάκι είναι γεμάτο ψαρόβαρκες και καΐκια, ενώ από τις ταβέρνες της παραλίας απολαμβάνει κανείς τη θέα στον κόλπο του Μούδρου.

       

Ξεκινάει από το πευκοδάσος της Αγίας Τριάδας και καταλήγει στο μικρό πετρόχτιστο λιμάνι. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με άψογη ρυμοτομία και απολαμβάνει τη θέα στον κόλπου του Μούδρου.


Είναι η Νέα Κούταλη. Χτίστηκε το 1926, για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Κούταλη της Προποντίδας, την πατρίδα του φημισμένου Κουταλιανού.


την σπογγαλιεία, φιλοξενεί σήμερα το «Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας» του νησιού.

                  

 Εξοπλισμός των σφουγγαράδων, εξαρτήματα των σπογγαλιευτικών καϊκιών, αμφορείς από αρχαία ναυάγια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ξετυλίγουν τη ναυτική παράδοση των Κουταλιανών, και διηγούνται με τον τρόπο τους ιστορίες αγωνίας, μόχθου και τόλμης των δυτών της Κούταλης.


                      
                   

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το ναό της Αγίας Μαρίνας, πριν καταλήξετε στα γραφικά ταβερνάκια του
χωριού για ψαρομεζέδες, συνοδεία τοπικού τσίπουρου.

Οι Μικρασιάτες κάτοικοι της Νέας Κούταλης ήταν σπουδαίοι σφουγγαράδες

Επιπλέον, στη Νέα Κούταλη λειτουργεί εργαστήριο καθαρισμού σφουγγαριών που εξάγονται σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης βιοτεχνίαγια αλίπαστα και οργανωμένη μονάδα καλλιέργειας μυδιών.Τα ιδιαίτερα φροντισμένα σπίτια με τους ολάνθιστους κήπους, η παραλία, η εντυπωσιακή παράδοση, κάνουν την Νέα Κούταλη έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς στη Λήμνο.Κεντρική εκκλησία του οικισμού είναι η Αγία Μαρίνα, όμως το πανηγύρι της Νέας Κούταλης γίνεται στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρος .


Σημείωση όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από το κινητό μου στις 6 Αυγούστου 2021 , το πρωινό που ο ουρανός και ο ήλιος στη Μύρινα ήταν σκεπασμένος από σύννεφα καπνού από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια .

ΠΗΓΕΣ:https://greece.terrabook.com/el/lemnos/page/nea-koutali/, youtube.com , https://limnos.gov.gr ,

4 σχόλια:

  1. Κυριακή μου,
    σε ευχαριστούμε, μία ακόμα φορά, για την ομορφιά που μας χαρίζεις με κάθε σου θέμα. Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό δροσερό καλοκαιρινό βράδυ johnpit ! ;) Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια . Ευχαρίστησή μου είναι να δημιουργώ αναρτήσεις και πολύ περισσότερο με θέματα που αγαπώ . Μου έκανε εντύπωση το άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας .Η Λήμνος έχει μία ήρεμη φυσική ομορφιά με πλούσια γη και οι ρυθμοί της ζωής κανονικοί . Να απολαμβάνετε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού , καλό ξημέρωμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α τι καλά έχουμε φωτογραφίες δικές σου και από τις περιγραφές φαίνεται ότι καταγοητεύτηκες και γοητεύεις και εμάς.
    Καλά να περνάς Κυριακή μου. Εγώ δεν επέστρεψα ακόμη, το καθυστερώ όσο μπορώ
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό δροσερό βράδυ Άννα ! ;) Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια , αλήθεια είναι , όταν βρίσκομαι κοντά στη φύση αισθάνομαι καλλίτερα .. Τις ημέρες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και Β. Εύβοια βρέθηκα στη Λήμνο . Στις 6 Αυγούστου έφτασαν γκρι σύννεφα στον ουρανό και η ατμόσφαιρα στη Νέα Κούταλη ήταν μελαγχολική . Χαίρομαι που κάνεις διακοπές διαρκείας , κοίτα να γεμίσεις με όμορφές στιγμές και εικόνες να μοιραστούμε ;) Να είσαι πάντα καλά να περνάς υπέροχα , πολλά θαλασσινά φιλιά ;)D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή