Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Δύο μοναδικά ελληνικά δρυοδάση της Φολόης και το δάσος Ράντη σημαντικά στην Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο .

 Το  δάσος της Φολόης

                                       


Το οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κάτω απολήξεις του όρους Ερυμάνθου επί των οροπεδίων Φολόης και Πηνείας, στην Πελοπόννησο.
Το δάσος της Φολόης ή αλλιώς της Κάπελης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών. Καλύπτει μια έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων και είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή σε ολόκληρη την Ευρώπη!

 

Μοναδικό σε ομορφιά και ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το δρυοδάσος της 
Φολόης δέχεται τους ταξιδιώτες μέσα στις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του.
Στα περισσότερα σημεία του το δάσος είναι εντελώς επίπεδο, χαρακτηριστικό που το κάνει ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ανάμεσα στους πανύψηλους κορμούς των δέντρων περνούν μονοπάτια και δασικοί δρόμοι ενώ ρυάκια και ξέφωτα σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Σε αρκετά σημεία, μπορείς να απολαύσεις τη θέα προς το βουνό και την κοιλάδα του Αλφειού.
   

Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο.
Οι δυσμενείς κλιματικές και εδαφικές συνθήκες προσδίδουν στο δάσος προστατευτικό χαρακτήρα τόσο στο έδαφος όσο στις καλλιέργειες και στα έργα πολιτισμού, από τα οποία διέρχονται οι ποταμοί Αλφειός και Πηνειός.
Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα!
    

Το κυνήγι επιτρέπεται στην περιοχή, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και καθορίζονται τα είδη ζώων που επιτρέπεται το κυνήγι τους. Υπάρχουν ζώνες που επιτρέπεται το κυνήγι και σε κάποιες περιοχές που απαγορεύεται για να μπορούν τα ζώα και τα πουλιά να πολλαπλασιάζονται.
Τα αναπαραγόμενα είδη είναι ο φιδαετός Circaetus gallicus, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο πετρίτης Falco peregrinus, ο μπούφος Bubo bubo, η αλκυόνη Alcedo atthis, ο λευκονώτης Dendrocopos leucotos και ο μουστακοτσιροβάκος Sylvia rueppelli.
    


Τα επιτρεπόμενα είδη κυνηγιού είναι ο λαγός, η ορεινή πέρδικα, τα αγριογούρουνα στην περιοχή του Ερυμάνθου, αποδημητικά πουλιά, αγριοπερίστερα, φάσες μπεκάτσες, τρυγόνια κ.ά.

   Το δάσος Ράντη

                                         

Το Δάσος Ράντη (ή 'Γαία') βρίσκεται στην κεντρική Ικαρία, στη δυτική πλευρά της οροσειράς του Αθέρα. Περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 16km², σε μεγάλο υψόμετρο έως 900m και απόκρημνη γεωμορφολογία και αποτελεί το 23% της συνολικής δασικής έκτασης της Ικαρίας. Πρόκειται για ένα ώριμο δάσος, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται πάνω από 200 χρόνια και πολλά από τα γηραιότερα δέντρα έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 300 έτη. Είναι από τα λίγα εναπομείναντα δάση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτού του μεγέθους και ηλικίας.    
      

Στο δάσος Ράντη παρατηρείται ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος βελανιδιάς, η Αριά (Quercus ilex ), η οποία χρονολογείται από το Μειόκαινο (ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών) και αποτελεί προστατευόμενο είδος. Το δάσος αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη περιοχή στην Ελλάδα, όπου δεν γίνεται εκμετάλλευση αυτού του είδους. Η Αριά είναι αειθαλές δέντρο ύψους 12-15μ. ή ψηλός θάμνος και αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Η παρουσία της Αριάς στα νησιά του Αιγαίου, είναι σπάνια και κυρίως απαντάται υπό μορφή θάμνου. 


Σημαντικοί κίνδυνοι για το δάσος παραμένουν η παράνομη υλοτομία, οι πυρκαγιές και η υπερβόσκηση. Στο Δάσος συναντάται το δέντρο Αριά κατά μεγάλο μέρος, αλλά και Κουμαριά, Γλυστροκουµαριά και Φιλλύρεα, καθώς και θάμνους με Πουρνάρι, Αστοιβή, Αφάνα, Ρείκια και Λαδανιά.


 Η πανίδα του δάσους περιλαμβάνει διάφορα είδη μικρών θηλαστικών, όπως το προστατεύομενο, Πετροκούναβο, η Ατσίδα (Martes foina), ο Σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor) και διάφορα είδη τρωκτικών.


Αναμφίβολα αποτελεί έναν οικότοπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ιστορικής και βοτανικής αξίας που πρέπει να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές, μέσα από ειδικό προστατευτικό πλαίσιο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη κίνηση για την προστασία του, αλλά από το 2012 η περιοχή έχει κριθεί αναδασωτέα. Λόγω της σπανιότητας του δάσους παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ τα τελευταία χρόνια ελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που σπεύδουν να γνωρίσουν αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.
   

Το «Δάσος Ράντη» κηρύχθηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» με την αριθμ. 17988/983/21.03.2014 (ΦΕΚ 93/27.03.2014) απόφαση της τότε Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

ΠΗΓΕΣ:https://www.travelstyle.gr/ ,https://www.visitikaria.gr/, youtube.com ,


14 σχόλια:

  1. Πολύτιμες πληροφορίες Κυριακή μου. Και τα βίντεο υπέροχα. Τι ωραίο να περπατάς μέσα στα δρομάκια του δάσους!! Μακάρι να προστατεύονται αυτές οι φυσικές ομορφιές, κληρονομιά για τους απογόνους μας.
    Σ'ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας χαρίζεις, για τις υπέροχες φώτο και τα βίντεο
    Καλή εβδομάδα Κυριακή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Άννα 1) Είναι μοναδικά τόσο για το μέγεθος , την ηλικία του δάσους .
    Ειλικρινά λυπάμαι που δεν κάνω βόλτα στα δάση ακόμη και της περιοχής μου, που καίγονται από ασυνείδητους
    ανθρώπους . Η αξία του δάσους είναι ανυπολόγιστη για τον πλανήτη και όλες τις υπάρξεις .
    Ευχαριστώ πολύ
    Άννα για τα καλά σου λόγια , είναι κάτι που μου αρέσει να το κάνω καθήκον μου.
    Καλή ήρεμη εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριακή μου,
    αγαπώ και ακολουθώ αυτήν σου εδώ τη φυσική εγκυκλοπαίδεια και την παράθεση θεμάτων οικολογίας αλλά και τοποθεσιών με εμβληματικό χαρακτήρα και μεγάλη σημασία.
    Υπέροχο το δάσος που μας δείχνεις και να είσαι σίγουρη ότι αυτό που επιτελείς είναι πολύτιμο.
    Καλή σου βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό βράδυ johnpit !:) Πάντα έχεις ένα καλό λόγο να πεις , έχεις δίκιο τα θέματά μου αφορούν τη φύση και το περιβάλλον αλλά δυστυχώς έχουν περιοριστεί στον αριθμό . Οι συνθήκες δυστυχώς στένεψαν από άποψη χρόνου για να αφιερώσω , το μυαλό μου όμως είναι στο blog . Χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέρον στα θέματα , τα δάση είναι υπέροχα πάντα μένω έκπληκτη σε μια εκδρομή μέσα από ένα δάσος, τόσα πολλά δέντρα και χλόη χωρίς τσιμέντο και σπίτια .
    Ευχαριστώ πολύ johnpit !!
    Καλή ήρεμη εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτούς τους δασικούς δρόμους θα ήθελα πάρα πολύ να τους περπατήσω!
    Αυτά τα δάση είναι ένας από τους θησαυρούς μας και πρέπει να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας.
    Να είσαι καλά που μας χαρίζεις αυτές τις βαθιές αναζωογονητικές ανάσες Κυριακή μου.
    Νιώθω, σαν να πηγαίνω εκδρομή κάθε φορά που επισκέπτομαι το μπλογκ σου.
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ Μαρία !;) Είναι μνημεία της φύσης ,που οφείλουμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε τη διατήρησή τους . Ειδικά το δάσος Φολόης , που είναι περισσότερο εύκολο στην πρόσβαση είναι επίπεδο έχει δρόμο και όμως κινδυνεύει από κακή χρήση όπως αγώνες αυτοκινήτων , μοτοσικλετών , παράνομο κυνήγι και υλοτομία .
    Καλό είναι να έχουμε πραγματικές αναζωογονητικές ανάσες στις δασικές εκτάσεις της περιοχής μας και φυσικά να προγραμματίζουμε εκδρομές για να γνωρίσουμε τα δάση της χώρας μας .
    Μαρία ευχαριστώ πολύ ;) Καλή ξένοιαστη εβδομάδα !! Φιλάκια;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλως βρεθηκαμε
    υπεροχη αναρτηση


    Θα χαρω αν με επισκεπτεις και εσυ οταν μπορεις στο μπλοκ μου
    https://ekfrastite.blogspot.com

    φιλια πολλα
    καλη συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Κική ! ;) Χαίρομαι με την επίσκεψη σου και ευχαριστώ πολύ !!
      Το αγαπημένο θέμα μου είναι η φύση και δημιουργώ θέματα , όποτε ΄μπορώ.
      Θα επισκεφθώ αμέσως τον ιστότοπο σου .
      Καλό ήρεμο όμορφο σ-κ ! ;)

      Διαγραφή
  8. δάση = οξυγόνο

    ωραίο το θέμα σου , όπως πάντα

    Καλώς σε βρήκα. Ελπίζω να σε βρίσκω καλά. Μετά από ένα διάλειμμα 4 μηνών , επέστρεψα και στη blogoγειτονιά μας και στο blog μου , με νέα ανάρτηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς όρισες Δελφινάκι !;) Όμορφη έκπληξη !!
    Το δάσος είναι ζωή και δίνει ζωή , θαύμα της φύσης !
    Χαίρομαι που επέστρεψες , εύχομαι υγεία , δημιουργία , ευτυχία στην οικογένειά σου .
    Να ξημερώσει μία όμορφη υπέροχη Κυριακάτικη ημέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πανέμορφα δάση! Μνημεία της φύσης πραγματικά! Λατρεύω τους περιπάτους μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο και μου έχουν λείψει τόσο πολύ... Πολύ πολύ καλησπέρα 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό βράδυ Leviathan ! ;) Είμαστε τυχεροί γιατί η χώρα μας έχει δασική κάλυψη μόνο που πρέπει να προσέχουμε και να τα προστατεύουμε .Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη , εύχομαι ολόψυχα να βρεθείς σύντομα εκεί όπου επιθυμείς !
    Καλό βράδυ και καλό μήνα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πανέμορφα δάση και οι περίπατοι σε αυτά είναι από τα αγαπημένα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό βράδυ Νατάσσα;) Είμαστε ευλογημένη χώρα , γιατί υπάρχουν κοντά στα σπίτια άλση , χώροι πρασίνου που μπορούμε να επισκεφθούμε γρήγορα . Φυσικά υπάρχουν και τα δάση , που οφείλουμε να προστατεύουμε .
    Να είσαι πάντα καλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή