Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Μοναδικά πλατανοδάση στην Ελλάδα


Το πλατανόδασος της βόρειας Εύβοιας



Με πήρε το παράπονο
Κι ως έκλαιγα γοερά
Μου μίλησε νοερά
Το γέρικο πλατάνι

Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης είναι η πεζοπορία στο μοναδικό δάσος από τεράστια αιωνόβια πλατάνια, που σχηματίζεται κατά μήκος του ποταμού Κηρέα, στη βόρεια Εύβοια, κοντά στο χωριό Προκόπι. Ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα, σε όλο το μήκος του δάσους υπάρχουν μικρά γεφύρια, έξι μικρά εξωκκλήσια, και δύο παλιοί νερόμυλοι, αλλά και αρκετά ξέφωτα που προσφέρονται για ξεκούραση και πικ νικ. Στη θέση Παρασκευόρεμα, αξίζει να δει κανείς τον μεγάλο πλάτανο, ηλικίας πάνω από 2.000 ετών, έναν από τους παλαιότερους στην Ευρώπη, που συνδέεται με πολλούς τοπικούς θρύλους και αφηγήσεις.
Το πλατανόδασος του Πλανητέρου
Το Πλανητέρο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά επάνω σε έναν βραχώδη λόφο και οι 80 οικογένειες που το κατοικούν ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Το χωριό με το ασυνήθιστο και πολύ παράξενο όνομα χαρακτηρίζεται από τα πολλά νερά και το πανέμορφο δάσος.
Το Πλανητέρο είναι γνωστό για το μαγευτικό του πλατανόδασος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χωριό.
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο, της χώρας μας και το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στο Δασαρχείο Καλαβρύτων και στην Ενωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.

Εσύ ποτέ δε ρίζωσες
Μου φώναξε βοερά
Κι ας στέκεσαι γερά
Παιδί του Αριστοφάνη


Το πλατανοδάσος του Σπερχειού

Το Πλατανόδασος Σπερχειού είναι ένα από τα ομορφότερα και πλουσιότερα σε βλάστηση σε όλη την Ελλάδα. Έχει έκταση περίπου 1.000 στρέμματα με 17 είδη δέντρων . Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από τη Λαμία και στο δρόμο προς Μακρακώμη συναντάμε το χωριό Παλιούρι. Εκεί είναι και μια από τις εισόδους του ονειρεμένου και απείρου κάλλους πλατανόδασους του Σπερχειού. Είναι απομεινάρι του Αινιανικού Δάσους στο Κάμπο του Σπερχειού. Το εν λόγω δάσος αναφέρεται και από τον Όμηρο. Είναι ιδανικό για περιπάτους καθώς το έδαφος είναι ομαλό και χωρίς ανεβοκατεβάσματα .
Εγώ, αυγή με σούρουπο
Ακούραστα ριζώνω
Ποτέ μου δεν κακιώνω
Δεν κρύβω μυστικά


Το πλατανόδασος Πιερίας


Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κατερίνης ακριβώς στο ύψος της Νεοκαισάρειας, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα ,ειδυλλιακά τοπία της Κατερίνης.

Δίπλα από τον αρχαίο ποταμό Αίσονα *(Μαυρονέρι) σε ένα μαγευτικό δάσος από υπέραινωβια πλατάνια με γάργαρα τρεχούμενα νερά γεμάτα ψάρια ,πνιγμένο κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο ,με δεκάδες είδη πουλιών και ζώων κάθε είδους, το πλατανόδασος είναι έτοιμο να υποδεχτεί κάθε επισκέπτη μικρό ή μεγάλο! 
   Εισπνέω διοξείδιο
Εκπνέω οξυγόνο
Το κάρμα μου εκπληρώνω
Αργά, νωχελικά
                                   
                                        

Το πλατανόδασος Ρυμνίου Κοζάνης

Περνώντας από τη γέφυρα Ρυμνίου μετά την Αιανή και στρίβωντας αμέσως μετά δεξιά σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο που πηγαίνει προς τη Μονή Ζιδανίου και το Νέο ΥΗΣ Ιλαρίωνα βρίσκει κανείς το Πλατανόδασος Ρυμνίου και τα Αναβρυκά Μικροβάλτου.
Η ομορφιά της φύσης απερίγραπτη ή μάλλον… περιγράφεται άψογα
Η ομορφιά της φύσης απερίγραπτη ή μάλλον… περιγράφεται άψογα στο παρακάτω άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία από το 1926! Τα δικά μας λόγια είναι περριτά!                    


                                        
      Αγέρας τότε φύσηξε
Και στέγνωσε το δάκρυ
Του μίτου μου την άκρη
Τη βρήκα τελικά
« Στο μέρος αυτό η φύση είναι απερίγραπτα σπάταλη σε ομορφάδες. Κάθε απόπειρα περιγραφής αποτελεί μουντζούρα. Νερά άφθονα, δένδρα πανύψηλα σ’ αρμονικές συστοιχίες, λάκκοι, ουρανός κι όλα τα στοιχεία ζωγραφίζουν το όνειρο της φύσης, τις ριγηλές φροντίδες της και σου τραγουδούν τις κρυφές χαρές της. Και το ποτάμι στο μέρος αυτό… στα λεγόμενα αναβρυκά… που θάχη πλάτος 400 μέτρων, θαρρείς πως στέκει …μαγεμμένο, βουβαμμένο από το γύρω πανηγύρι, λες πως παλαίει με θλίψη να ξαπλωθή σε θάλασσα. Όμοια και μείς με παράπονο, με τα πόδια μπρός, με το νού και την καρδιά πίσω, περνούμε τρεις βραχίονες του ποταμού… . Μα το όραμα του ποταμού στ’ αναβρυκά, μας έδειχνε άσχημα τα γύρω μέρη, και τρέχαμε αμίλητοι μέσα στη ζέστη….»Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (8.9.1926) ( πηγή: http://ai-vres.blogspot.gr/)

Το πλατανόδασος του Σταυρο
Στην άκρη του οικισμού του Σταυρού, λίγο πριν από την περιοχή των Μηλιών, ακριβώς πάνω στο κύμα της θάλασσας βρίσκεται μια έκταση 60 στρεμμάτων, το Πλατανόδασος ή Πλατάνια όπως τα λένε οι ντόπιοι. Περισσότερα από 100 υπεραιωνόβια πλατάνια, με ύψος που ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις τα 50 μέτρα και περίμετρο που αγγίζει τα 8 μέτρα, στέκουν στη θέση τους προσφέροντας την μαγεία τους στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου.
Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα πλατανόδασος σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη του βασιλιά του φυτικού βασιλείου για το υγρό στοιχείο.

Θα εισπνέω διοξείδιο
Θα εκπνέω οξυγόνο

Το κάρμα να εκπληρώνω

Μεφιστοφελικά



Η περιοχή αυτή αποτελούσε, τα παλιά χρόνια, τον τόπο ξεκούρασης των διερχόμενων ταξιδιωτών που πορεύονταν στον μοναδικό χερσαίο δρόμο που οδηγούσε προς το Άγιον Όρος. Η ονομασία της περιοχής ήταν Παλιόχανο από ένα παλιό χάνι που ήταν κτισμένο στην σκιά των πλατανιών και στο οποίο διανυκτέρευαν οι διερχόμενοι.
Εντός του πλατανόδασους βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, κτισμένο από τους πρόσφυγες που ήλθαν στο Σταυρό μετά τον διωγμό του 1922, προς τιμή της εκκλησίας που βρισκόταν στο χωριό τους, το Κατερλί. Στον χώρο αυτό γίνεται κάθε χρόνο η αναπαράσταση της απόβασης των προσφύγων σε μια σεμνή μα και λαμπρή τελετή μνήμης.


«Ω! Μὴν πλανᾶσθε
Θεὸς οὐ µυκτηρίζεται

ὃ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος,

τοῦτο καὶ θερίσει»

 ΠΗΓΕΣ:https://www.idiakopes.gr,https://radionet.gr/,http://xenofontasxp.blogspot.com,https://www.kozanilife.gr/,http://westmacedonia.gr/ ,https://volvipress.gr/, youtube.com,http://www.stixoi.info/ Ποίημα Η σοφία του γερο πλάτανου

8 σχόλια:

  1. ''...Κάθε απόπειρα περιγραφής αποτελεί μουτζούρα''! Θαυμάσια ανάρτηση.
    Και τα πλατάνια πάντα ομορφαίνουν έναν τόπο και φυσικά χρειάζονται νερά. Τι πιο ωραίο να βλέπεις αυτό το επιβλητικό δέντρο, να κάθεσαι κάτω από την πληθωρική σκιά του και να ακούς το γουργούρισμα του νερού!
    Ωραίο θέμα Κυριακή μου
    Σ'ευχαριστούμε
    Καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό δροσερό βράδυ Άννα μου !!Είναι ωραίο οι άνθρωποι να συνειδητοποιούν την ομορφιά του τόπου και να την απολαμβάνουν . Πάντα με εντυπωσιάζει η ανάπτυξη αυτών των δέντρων , που μεγαλώνουν , τα κλαδιά απλώνονται και υψώνονται . Είναι μέρος της ιστορίας του τόπου , γιατί κάτω από την σκιά τους γίνονται πολλές εκδηλώσεις και γεγονότα . Στην Ελλάδα όπου υπάρχει νερό υπάρχουν και πλατάνια να δροσίζουν με τη σκιά τους .
    Καλό καλοκαίρι Άννα μου !! Να το ζήσετε όπως επιθυμείτε με υγεία , δημιουργία και όνειρα !!
    Ευχαριστώ πολύ , καλό σ-κ !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σου Κυριακή μου.
    Ένα ακόμα θέμα σου που ξεχωρίζει όπως όλα. Που μας γεμίζει φυσική ομορφιά αλλά και ξεγνοιασιά συνάμα. Σε ευχαριστούμε Κυριακή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό δροσερό μεσημέρι johnpit ! Η χώρα μας είναι ορεινή και έχει πολλά νερά , τα πλατάνια βρίσκονται παντού ακόμη και στα νησιά . Μας δροσίζουν με την σκιά τους και μας ξεδιψούν γιατί κοντά τους υπάρχει πάντα τρεχούμενο νερό . Το καλοκαίρι αναζητούμε οάσεις δροσιάς για να ξεκουραστούμε .
    Ευχαριστώ πολύ johnpit !!Καλό καλοκαίρι με υγεία και χαρές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, ηρεμεί η ψυχή μου Κυριακή. Ό,τι και να πω είναι λίγο. Και κάθε φορά φεύγω με την καρδιά μου ελαφρύτερη και το μυαλό μου γεμάτο πανέμορφες εικόνες!!
    Με σένα γνωρίζουμε την Ελλάδα.
    Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις φιλενάδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ Μαρία !!Ναι η χώρα μας έχει φυσική ομορφιά βουνά , ποτάμια , λίμνες ,πολλές πηγές , καταρράκτες και γύρω-γύρω θάλασσα . Είναι ωραίο να γνωρίζουμε τη φύση του τόπου , ώστε να ξεναγηθούμε καλλίτερα στα ταξίδια μας . Τα λόγια σου είναι πολύ ωραιοποιημένα για μένα , γιατί δεν διαβάζεις λίγο ...
    Καλό καλοκαίρι με υγεία και πολλές χαρές !!
    Ευχαριστώ πολύ ;) Καλή εβδομάδα ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κούλλα
    Μου άρεσε πολλά το θέμα σου
    Τι ωραία μέσα στη φύση με οξυγόνο δέντρα γεφύρια ποτάμια πουλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή εβδομάδα Δελφινάκι !! Έχεις δίκιο είμαστε τυχεροί άνθρωποι , που έχουμε οάσεις πρασίνου με πηγές , πλατάνια , κελαΐδίσματα πουλιών κελάρυσμα νερών , να δοξάζουμε Τον Πανάγαθο !!
    Καλό απόγευμα Δελφινάκι με δροσιά !!
    Καλή εβδομάδα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή