Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020

Ένα διαδραστικό διαδυκτιακό ντοκιμαντέρ "Ταξίδι στον Αξιό"


Ένα «εισιτήριο» για ένα διαδραστικό ταξίδι στην προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Αξιού μπορεί να βγάλει ο χρήστης του διαδικτύου στην ιστοθέση www.taxidistonaxio.gr. Το «Ταξίδι στον Αξιό» είναι ένα από τα πρώτα διαδικτυακά διαδραστικά ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, συνδυάζοντας εικόνες, βίντεο, ήχους, κείμενο και υπερσυνδέσμους σε ένα έργο που έχει στόχο να συστήσει στο κοινό μια περιοχή πολύ μεγάλης σημασίας για τη βιοποικιλότητα -αλλά και για τους ανθρώπους-, αλλά και να αγγίξει τα αντανακλαστικά του για την ανάγκη προστασίας της περιοχής.Σύμφωνα με το «σενάριο» ο χρήστης του διαδικτύου αναλαμβάνει το ρόλο του δημοσιογράφου που εξερευνά την περιοχή για να ανακαλύψει θέματα που θα ενδιαφέρουν το κοινό της εφημερίδας του. Πέρα από αυτό το φανταστικό σενάριο, που εισάγει τον χρήστη σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης, όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο διαδραστικό ντοκιμαντέρ, και τα πρόσωπα που παρουσιάζονται, είναι αληθινά.    
Ο χρήστης βλέπει να ξεδιπλώνονται μπροστά του τοπία εξαιρετικής ομορφιάς από περιοχές απρόσιτες στον περισσότερο κόσμο, παρότι πρόκειται για έναν τόπο που βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των προσφερόμενων πληροφοριών, μπορεί να επιλέξει αυτές που τον ενδιαφέρουν περισσότερο, να δει ολόκληρο το έργο ή μέρος αυτού και να επιστρέψει, εάν θέλει, για να δει το υπόλοιπο.


Το «Ταξίδι στον Αξιό» δημιουργήθηκε από την μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Λία Παπαδράγκα, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής της Θεσσαλονίκης artcut film & video productions.Το διαδραστικό ντοκιμαντέρ

Το διαδραστικό ντοκιμαντέρ είναι ένα νέο είδος πολυμεσικής αφήγησης, η γένεση του οποίου συνδέεται με τις ταχύτατες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας και του διαδικτύου που έχουν επηρεάσει θεμελιακά τον τομέα της οπτικο-ακουστικής παραγωγής. Στο πλαίσιο της νέας συμμετοχικής, διαδραστικής κουλτούρας που έχει φέρει η εξέλιξη των Νέων Μέσων, τα έργα του είδους αυτού στοχεύουν να εξυπηρετήσουν πολλαπλές ανάγκες, όπως είναι η ανάγκη για μάθηση, αλλά ταυτόχρονα για διασκέδαση μέσω του παιχνιδιού, αλλά και για διαμοιρασμό της πληροφορίας. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, και κυρίως στην Γαλλία και τον Καναδά, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μία έκρηξη σχετικών παραγωγών.


ΠΗΓΗ:greenagenda.gr

10 σχόλια:

 1. Α πολύ ενδιαφέρον! Πάω να το δω...Σ'ευχαριστούμε Κυριακή μου
  Καλή σου μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό απόγευμα Άννα μου ! ;) Η ανάρτηση αυτή δημιουργήθηκε από μία αναζήτηση για το ντοκιμαντέρ "Μέρες της λίμνης" Φράγκου Χαρά-Μουρίκη Πανδώρα παραγωγή 2017, αλλά δυστυχώς δεν το βρήκα .
   Το ταξίδι στον Αξιό είναι παραγωγή 2016 , ίσως το έχετε παρακολουθήσει . Εμένα στην παρούσα φάση μου έκανε εντύπωση , γιατί μου άρεσαν οι γνώσεις , οι εικόνες , για τον ποταμό Αξιό .
   Ευχαριστώ πολύ Άννα μου , καλή δύναμη , καλή Σαρακοστή με υγεία ! ;)

   Διαγραφή
 2. Κυριακή πάντα οι αναφορές σου στα μαγικά "βασίλεια" της Ελληνικής γης είναι υπέροχες. Κάθε φορά έχεις κάτι να μας αφήσεις να το απολαύσουμε. Πάω και εγώ να το δω. Καλησπέρα αγαπητή μου φίλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλό βράδυ johnpit !;) Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια . Πραγματικά μαγικό "βασίλειο" της φύσης δίπλα ακριβώς στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη . Το ντοκιμαντέρ προσφέρει πλούσιο υλικό για τον ποταμό Αξιό με τα υπέροχα άγρια άλογα και τις ψαράδικες καλύβες στο δέλτα . Εύχομαι να χαρείς αυτό το ταξίδι και να το επαναλαμβάνεις όσο επιθυμείς . Καλή σαρακοστή με δύναμη και υγεία ! !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ όμορφες οι εικόνες που κράτησες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλό βράδυ Natassa ! ;)Είναι όλες ωραίες όπως το ντοκιμαντέρ .
  Ευχαριστώ πολύ ! Καλή Σαρακοστή με υγεία !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πολύ ενδιαφέρον Κυριακή!!
  Τώρα που έχω χρόνο (από χρόνο άλλο τίποτα με την κλεισούρα) θα το επισκεφθώ.
  Να είσαι καλά και να προσέχεις :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλό ξημέρωμα Μαρία !! Είναι μία πολύ καλή πηγή πληροφόρησης με οπτικοακουστικό υλικό για τη περιοχή του ποταμού Αξιού . Εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε πολλές αφορμές να "ξοδέψουμε' το χρόνο δημιουργικά . Ευχαριστώ πολύ , εύχομαι από καρδιάς να χαρείτε από κοντά τις ομορφιές της ανοιξιάτικης φύσης . Να έχεις μία όμορφη ημέρα !;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να είσαι καλά Κώστα !;) καλό , ήρεμο ανοιξιάτικό σ-κ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή