Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

île de ré To νησί της Γαλλίας που τα γαϊδούρια φορύν πιτζάμες




Το θέαμα γαϊδουριών που φοράνε πιτζάμες είναι απίστευτο, έστω και αν κρύβει μια ανάγκη!
Τα τριχωτά γαϊδουράκια και τα μουλάρια μιας σπάνιας ράτσας,                     βρίσκονται στο νησί της Ρέας (στα γαλλικά Île-de-Ré), στα ανοικτά της  
δυτικής ακτής της Γαλλίας .
  .

Ο τόπος αυτός αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, για τις αμμώδεις παραλίες, τα δροσερά νερά, αλλά και τα γαϊδούρια που φορούν πιτζάμες!
Η ράτσα των γαϊδουριών Πουατού, έχει πλούσιο τρίχωμα και είναι ιδιαίτερα δυνατή για δουλειές. Έτσι, στα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν γαϊδούρια και μουλάρια αυτής φυλής για εργασία στις αλυκές του νησιού.

Όμως, οι σκνίπες, τα κουνούπια και κάθε είδους έντομα, τσιμπούσαν τα πόδια τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλεύουν.
Η λύση βρέθηκε και ήταν να τους φορέσουν ειδικά παντελόνια σαν πιτζάμες, που ήταν ριγέ, φτιαγμένα συνήθως, από παλιά υφάσματα σε γκρι και μπλε χρώμα. Έδωσαν, μάλιστα, και ονομασία στα ρούχα που τα έλεγαν: «τα εσώρουχα των γαϊδουριών».
Τα γαϊδούρια δεν χρησιμοποιούνται πλέον για την εργασία στις αλυκές, αλλά η παράδοση συνεχίζεται για τουριστικούς λόγους.
 

Κάποτε, τα μουλάρια Πουατού ήταν το πιο περιζήτητο σε όλη την Ευρώπη, και θεωρούνταν τα καλύτερα στον κόσμο. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, έως και 30.000 μουλάρια είχαν εκτραφεί σε ετήσια βάση στην περιοχή Πουατού και εξάγονταν σε όλο τον κόσμο.
Αλλά, με την εξέλιξη που ακολούθησε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και τη μηχανοποίηση της παραγωγής,  η ζήτηση για τα μουλάρια μειώθηκε και κατέρρευσε η αγορά. Ο πληθυσμός για μουλάρια και γαϊδούρια μειώθηκε δραματικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 1977, υπήρχαν μόνο 44 γαϊδούρια Πουατού υπήρχαν σε όλο τον κόσμο. Χάρη στις προσπάθειες διατήρησης της ράτσας στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, σήμερα υπάρχουν περίπου 450.

ΠΗΓΕΣ:https://snoopit24.com/, youtube.com , https://www.poitou-charentes-vendee.com/ ,
https://walk-and-bike-in-france.com/

6 σχόλια:

  1. Πόσο γλυκά και όμορφα. Όμως ελπίζω να μην υποφέρουν. Γιατί υπάρχει και ένα όριο σε όλο αυτό.
    Καλά να περνάς Κυριακή το καλοκαίρι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο μηνα johnpit ! Πραγματικα ειναι ομορφα , παραξενα με τις πιτζαμες αλλα προσιτα στους ανθρωπους.Το νησι ile de re ειναι επιπεδο ετσι φαινεται ,εχει πολλα ποδηλατα ,Ιστιοφορα ,οι ανθρωποι περπατουν . Πιστευω οτι τα ζωα δεν καταπονουνται ,γιατι κανουν μικρες διαδρομες .Σημαντικη η παρατηρηση οτι σε καθε τι υπαρχει οριο .
    Ευχαριστω πολυ να ζησεις το καλοκαιρι οπως επιθυμεις !!
    Καλο δροσερο βραδυ ! Καλη αυγουστιατικη εβδομαδα!!✌🐬💐

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλό μήνα
    παράξενο , άλλο και τούτο πάλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλή εβδομάδα Δελφινάκι ! :) Πόση φροντίδα και αγάπη για τα ζώα τους έχουν οι κάτοικοι του νησιού ile de re !!Στην Κύπρο έχετε γαϊδουράκια ;καλό δροσερό αυγουστιάτικο βράδυ και καλό μήνα !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχουμε φάρμα γαιδουριών σε ένα χωριό
      μπορείς να δεις εδώ
      https://purple-delfinaki-sunset.blogspot.com/2018/05/blog-post.html


      δεν ξέρω αν έχει γαιδούρια σε κάποια χωριά μπορεί να έχει ακόμα δε ξέρω

      Διαγραφή
  5. καλό δροσερό βράδυ Δελφινάκι !! Τι όμορφα
    γαϊδουράκια !!Φαίνεται ότι τα αγαπάτε και τα φροντίζετε .Παρακολούθησα ένα σχετικό βίντεο με ήσυχα γαϊδούρια στη Κ΄θπρο . Να απολάσεις το αυγουστιάτικο βραδυ ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή