Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Η γάτα του Αιγαίου , μοναδική ελληνική φυλή ιδανική συντροφιά (εικόνες -βίντεο)


Είναι Ελληνίδα και, μάλιστα, νησιώτισσα. Τη βλέπουμε να λιάζεται στα πεζούλια και να περπατά αγέρωχη στα σοκάκια.
Είναι εκείνη που δεν παραλείπει να προϋπαντήσει τους ψαράδες, που επιστρέφουν με γεμάτες τις ψαροκασέλες τους. Την ομορφιά της τη θαύμασαν και οι Αμερικανοί – το τηλεοπτικό κανάλι Animal Planet της αφιέρωσε εκπομπή. Είναι η γάτα του Αιγαίου.

«Σήμερα η γάτα του Αιγαίου κινδυνεύει με εξαφάνιση, γι’ αυτό προσπαθούμε για τη διατήρησή της, αλλά και για τη διάσωσή της. Πλέον, συναντάται σε όλη την επικράτεια, και στόχος μας είναι η σωστή και η επιλεκτική αναπαραγωγή της. Είναι η κληρονομιά μας. Το στολίδι μας. Την ανακάλυψε, τη δεκαετία του 1990, ο τότε πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Γάτας (ΕΟΓ), Αντώνης Κασταμωνίτης», επισημαίνει ο εκτροφέας – ιδρυτής της Λέσχης της Γάτας του Αιγαίου, Θεόδωρος Φραγκογιός και συμπληρώνει: «Είναι ξεχωριστή, καθώς δεν παρουσιάζει προβλήματα υγείας. Δεν έχει παρατηρηθεί σε γατί 4-5 ετών να ασθενήσει από καρδιά, νεφρά, συκώτι, δηλαδή κάτι μη αναστρέψιμο.
Ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας φτάνει τα 14 χρόνια, ενώ της γάτας του Αιγαίου φτάνει τα 17. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα γατιά που έχουν αγγίξει τα 21 χρόνια».
Η γάτα του Αιγαίου είναι αναγνωρισμένη μόνον από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας, διευκρινίζει ο κ. Φραγκογιός, και τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί, επισήμως και διεθνώς, ως η μοναδική ελληνική φυλή γάτας. «Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός γενεών και πολλά εκτροφεία, έτσι ώστε να είναι η πρώτη ελληνική γάτα με γνωστό το γενεαλογικό της δέντρο (pedigree)».



Αλλά, ας γνωρίσουμε την γάτα του Αιγαίου.
Χαρακτήρας
Μπορεί να είναι ανεξάρτητη, όμως επιζητά την παρέα του είδους της, καθώς έχει μάθει να συμβιώνει μαζί του στο φυσικό της περιβάλλον. Παράλληλα, δείχνει τα φιλικά της συναισθήματα στον άνθρωπο, γι’ αυτό μπορεί να προσαρμοστεί και να ζήσει σε διαμέρισμα. Μάλιστα, μπορεί να συνυπάρξει και με άλλα κατοικίδια ζώα. Έντονη προσωπικότητα, έξυπνη, υπάκουη και επικοινωνιακή, λατρεύει το ψάρι και είναι υποδειγματική μητέρα.
Σώμα
Αν και μεσαίου μεγέθους, είναι δυνατή και μυώδης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι βαριά ή παχύσαρκη. Το σώμα της είναι κάπως μακρύ, διαθέτει δυνατά πόδια με στρογγυλά πέλματα και είναι μεσαίου μήκους. Η ουρά της ευθύγραμμη, χωρίς καμπύλες ή κόμπους στο τελευταίο της τμήμα.

Κεφάλι
Το κεφάλι της είναι πλατύ, χωρίς όμως να είναι στρογγυλό, και το μέγεθός του είναι μεσαίο. Αυτιά, πλατιά στη βάση με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες, οι οποίες καλύπτονται από τρίχες. Μύτη μεσαίου μήκους, ίσια και ελαφρώς ανασηκωμένη. Τα μάτια της είναι αμυγδαλωτά και τα συναντάμε σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου: από κιτρινοπράσινο, μέχρι σκούρο πράσινο, αλλά και γαλάζιο. Επίσης, μπορεί το ένα της μάτι να έχει διαφορετικό χρώμα από το άλλο.






Τρίχωμα
Ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων, καθώς διαθέτει τρίχωμα μεσαίου μήκους. Είναι μεταξένιο, χωρίς μάλλινο υπομανδύα, με μέτριο περιλαίμιο και πλούσια ουρά. Καθώς είναι νησιώτισσα, έχει προσαρμοστεί στο τοπικό κλίμα. Έτσι, τον χειμώνα η πλούσια γούνα τηςτην προστατεύει από το κρύο, ενώ το καλοκαίρι τη χάνει. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, του καλοκαιριού μοιάζει περισσότερο με κοντότριχη, αλλά μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει από την ελαφρώς φουντωτή ουρά της. Αναγνωρίζονται όλα τα χρώματα της γούνας. Μονόχρωμα, δίχρωμα, τρίχωμα, καθώς και το ολόλευκο, τα ραβδωτά (browntabby – silver tabby) και όλα τα σχέδια των ραβδωτών. Δεν γίνονται δεκτά τα colour point, γιατί φανερώνουν προσμίξεις με άλλες φυλές. Ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα δίχρωμα και τρίχρωμα.
Η γάτα του Αιγαίου περιποιείται πολλές ώρες την ημέρα το τρίχωμά της, γι’ αυτό δεν χρειάζεται τη δική μας ιδιαίτερη φροντίδα, εκτός από ένα γρήγορα βούρτσισμα.
Όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ή να γνωρίσει τη γάτα του Αιγαίου, μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Φραγκογιό μέσω email (ellinikigata@gmail.com), ή μέσω του Facebook: ΛΕΣΧΗ ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΗΓΗ ygeiamou.gr, https://iselida.gr/,https://www.petguide.com/, themanews.com ,
https://prettylittercats.com/, youtube.com

10 σχόλια:

  1. Δε το γνώριζα και συγκινήθηκα. Όταν ήμουν μικρή, ειχαμε στο σπίτι 17 τέτοια γατιά. Σωστό πανηγύρι γινότανε. Τώρα που εχω το δικό μου σπίτι, εχω σκυλάκι. Ευχαριστούμε για τις υπέροχες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλό δροσερό βράδυ ! :) Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια drastiria !!
      Η γάτα είναι γνωστό ζώο σε όλους τους Έλληνες , τό ζήτημα είναι να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία και διάσωσή της . Τα θετικά στοιχεία στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον είναι περισσότερα και αξίζει να διασωθεί . Δυστυχώς μια συνηθισμένη αιτία εξαφάνισης είναι ο θανάσιμος τραυματισμός από κάθε είδος όχημα .
      Καλό καλοκαίρι !!

      Διαγραφή
  2. Ψυχούλα μου! πόσο όμορφη, τσαχπίνα και γλυκιά!
    Μπράβο Κυριακή μου για το δημοσίευμα, είναι πολύ όμορφο και γλυκό.
    Καλό καλοκαίρι κορίτσι μου.
    Και εγώ μεγάλωσα με γατιά μικρός στην αυλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό δροσερό βράδυ johnpit !! Αξίζει αληθινά να αγαπάμε , να προστατεύουμε αυτά τα όμορφα πλάσματα , που ενέπνευσαν μεγάλους ποιητές μας να γράψουν ποιήματα για τις γάτες . Μία ευχή αυτό το καλοκαίρι να έχουμε λιγότερα θύματα-γάτες στην άσφαλτο .
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια . Καλό καλοκαίρι Γιάννη, ότι επιθυμείτε με υγεία και χαρές !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nα σ'ευχαριστήσω Κυριακή μου για το αφιέρωμα στην μεγάλη μου αδυναμία: τις γάτες!!
    Τις αγαπώ πολύ για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους και το χουζούρι τους. Χθες η δική μου μου έφερε δωράκι στο κρεβάτι μου πρωί-πρωί μια κατσαρίδα από την ταράτσα.
    Τρελάθηκα...από την τρομάρα μου χαχα. Είναι υπέροχες.
    Και να σου ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την γιορτή σου!!!
    Να έχεις υγεία και τύχη στη ζωής σου και όλα τα άλλα καλά θα τα βρίσκεις μπροστά σου.
    Πολλά φιλιά Κυριακή μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Μαρία !! :) Μου αρέσει που αγαπάς τις γάτες , γιατί στις μέρες μας αξίζει να σεβόμαστε τη ζωή τους .Οι συνθήκες ζωής είναι δύσκολες στη πολύβουη , πυκνοκατοικημένη πόλη με τα ψηλά και μεγλαλα κτήρια .
      Ευχαριστώ πολύ Μαρία για τις ευχές σου από καρδιάς , ευχαριστώ πολύ για την φιλία σου , να είσαι πάντα καλά και να απολαύσεις τις ομορφιές του καλοκαιριού ,όπως επιθυμείς !!
      Καλή δροσιά , καλό ξημέρωμα !! φιλάκια :)

      Διαγραφή
  5. Ομορφο αφιέρωμα το χάρηκα αν και έχω μια μεγαλύτερη αγάπη για τα σκυλάκια.
    Πριν φύγω να σου ευχηθώ και για την ονομαστική σου εορτή Χρόνια πολλά και ευλογημένα όλα με υγεία και ευτυχία.Καλή συνέχεια φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό δροσερό βράδυ Βιργινία ! :) Αξίζουν την αγάπη και τον σεβασμό μας , περισσότερο τα ζώα που ανταποκρίνονται στη στοργή μας και ανταποδίδουν τη φιλία .
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές , εύχομαι να ζήσεις το καλοκαίρι όπως επιθυμείς και ονειρεύεσαι ..
    Καλό ξημέρωμα ! φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειδα γατουλες και μπηκα..και μαλιστα ελληνιδες.. εχουμε αρκετες απο αυτες με τα μωρα τους αδεσποτακια ...και με τρεις γενειες πισω τους..ζουν σε μια τεραστια αυλη.. και εχουν την ευκαιρια για πολλα παιχνδια.. ..ειναι πανεμορφες και προπαντως τα μικρα τους ..ασε ποσο χαδιαρες ειναι Κουλα μου..
    Σαν μανουλες .. να δεις ποσο διαφορετικα νιαουρισματα κανουν οταν προκειτε να τα φωναξουν..μπορει να ειναι ανεξαρτητες αλλα αν τους δωσεις αγαπη..τροφή και νερο μενουν κοντα σου..για οσο θελουν
    Αυτην την στιγμή εχουμε 4 μεγαλες και 7 μωρα.. χωρια τα λιγο μεγαλητερα γατακια.
    Να είσαι καλα .. να εχεις ενα ομορφο υπολοιπο καλοκαιρακι.. καλως σε βρηκα..!!!😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλωσόρισες Σμαραγδάκι -Ρούλα στη γειτονιά :) καλό καλοκαίρι και σε σένα όπως το ονειρεύεσαι !!
    Τυχερά τα γατιά που δεν κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα . Έχω μεγαλώσει με αυλή και πολλές γάτες με τα μικρά τους . Δυστυχώς η πόλη αναπτύχθηκε τα αυτοκίνητα αυξήθηκαν , με αποτέλεσμα να μη προσέχουν τις γάτες . Ο παραλιακός δρόμος της πόλης καρμανιόλα για τις άτυχες γάτες ..
    Μου αρέσει πολύ που αγαπάς τις γατούλες με τα γατάκια τους να περνάς πάντα όμορφα κοντά τους και να τίς χαίρεστε !! καλό δροσερό βράδυ !! καλή εβδομάδα !! Καλό μήνα !!
    Ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή