Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

OITH ; τo «μυθικό» βουνό της Ελλάδας που κρύβει πανέμορφα ελατοδάση και γαλήνια λιβάδια

Ποιο είναι το «μυθικό» βουνό της Ελλάδας που κρύβει  πανέμορφα ελατοδάση 
και γαλήνια λιβάδια  




Η μυθολογία λέει πως στην κορυφή Πυρά- που ακόμα έτσι ονομάζεται- έζησε τις τελευταίες του στιγμές ο Ηρακλής, βασανιζόμενος από τον χιτώνα με αίμα Κένταυρου που του είχε δώσει η Δηιάνειρα. Παρακαλούσε κάποιον να ανάψει φωτιά για να καεί και να λυτρωθεί, κάτι που τελικά έκανε ο Φιλοκτήτης. Ο Δίας δεν άντεχε να βλέπει τον γιο του να βασανίζεται κι έστειλε έναν κεραυνό. Από εκείνο το σημείο άρχισε να αναβλύζει νερό.

Πρόκειται για τις πηγές του Γοργοπόταμου και το βουνό που φιλοξένησε τον ήρωα στο τέλος της ζωής του δεν είναι άλλο από την Οίτη.

Με ψηλότερη κορυφή τον Πύργο, στα 2.152 μέτρα, η Οίτη είναι ένα από τα πιο ωραία ελληνικά βουνά. Εκτείνεται σε δύο νομούς, Φθιώτιδας και Φωκίδας, με το βόρειο τμήμα του να φιλοξενεί τον Εθνικό Δρυμό. Πολλά χωριά «στολίζουν» τους πρόποδες και τις πλαγιές του με γνωστότερα, μεταξύ άλλων, την Παύλιανη, την Υπάτη και το Μαυρολιθάρι.
































Πολλοί λένε για την Οίτη πως είναι σαν να έχει δύο πρόσωπα. Από τη μία 

η νότια πλευρά της είναι αρκετά ομαλή, ενώ οι υπόλοιπες απότομες και απόκρημνες με χαράδρες και τραχύ ανάγλυφο. Από την άλλη πάνω από τα 1800 μέτρα το βουνό μοιάζει να γαληνεύει και ο επισκέπτης θα εκπλαγεί ευχάριστα από λιβάδια και οροπέδια. 





Απολαυστική είναι και η φύση με δρυς, κέδρους, βελανιδιές, πλατάνια και κουμαριές ενώ σε μεγαλύτερο υψόμετρο εκτείνονται υπέροχα ελατοδάση.




Πλούσια και σε νερά η Οίτη έχει στα σπλάχνα της τις πηγές πολλών ποταμιών, όπως του Ασωπού και του Γοργοπόταμου ενώ ρέματά της καταλήγουν και στον Μόρνο. Το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι οι Καταβόθρες όπου το νερό χάνεται μέσα στο έδαφος ενώ εξαιρετικός είναι και ο καταρράκτης των Καμποτάδων που όμως στερεύει τους καλοκαιρινούς μήνες. 












                                                                                                              Πηγή: www.newsbeast.gr , 
http://www.travelstyle.gr/, youtube.com

9 σχόλια:

  1. Εκεί θέλω να ζήσω. Να φύγω και πάω στο λιβάδι εκεί, σ' ένα απλό σπιτάκι, να βλέπω κάθε πρωί να κατεβαίνει η ομίχλη μέσα από τα δέντρα. Και τώρα που ηρέμησα, ας τα χορτάσω από τις φωτογραφίες και ας το ρίξω στην ονειροπόληση. Αχ τί μου κάνεις Κυριακή :)
    Να είσαι καλά που μας δροσίζεις με την αναρτήσεις σου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Μαρία :) Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο , μόνο που βλέπουμε δασωμένες πλαγιές φανταζόμαστε τον ίσκιο , τα τιτιβίσματα πουλιών , τους ήχους των δέντρων . Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα με τους μυθικούς ήρωες . Καλό ξημέρωμα Μαρία :)

      Διαγραφή
  2. Αχ βρε Κυριακή τι μας κάνεις τώρα καλή μου.
    Σε τι "Παραδείσους" μας ταξιδεύεις. Πως να μπορούσαμε να περπατήσουμε σε τέτοια μέρη ; έστω και για λίγο, να πάρουμε την ανάσα τους, την ομορφιά τους.
    Εμπειρία ζωής.
    Να σου ευχηθώ Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου και να περνάς όμορφο καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Γιάννη :) Υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται συλλογικά κάνοντας πεζοπορία στα ελληνικά βουνά αλλά και μεμονωμένα παρέες περπατούν στα μονοπάτια των βουνών αρκεί να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και ενημέρωση . Άρα είναι προσωπική υπόθεση του καθενός να το κάνει πράξη .
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το όμορφο σχόλιο .Καλό ξημέρωμα :)

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές ! Επίσης να χαρείτε το καλοκαίρι με υγεία και χαρά . :)

      Διαγραφή
  3. Κυριακή μου Χρόνια Πολλά να χαίρεσαι τη γιορτή σου με υγεία πάνω απ' όλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου !! Εύχομαι επίσης , ότι ποθείς !!

      Διαγραφή
  4. Οπως ξαναείπα ,η Ελλάδα ειναι γεμάτη ομορφιές
    φυσικά δε τα γνωρίζουμε όλα
    ήρτα σε πολλά μέρη της Ελλάδας
    καλά κανεις και τα ψάχνεις και τα μοιράζεσαι μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή εβδομάδα :) Δελφινάκι καλό καλοκαίρι η οροσειρά της Οίτης βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα με τις δασωμένες και τις απόκρημνες πλαγιές παρουσιάζει ένα εξαιρετικά όμορφο τοπίο . Καλό είναι να γνωρίζουμε για αυτή και τη μυθολογία μας λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων στη κορυφή Πυρά . Ευχαριστώ πολύ για τοσχόλιο , καλό δροσερό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή