Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Τα ταπεινά και άγνωστα ρούσκλα της Λευκάδας ο γνωστός Αρκουδόβατος Smilax aspera


  Είχαμε σχεδόν ξεχάσει τα ρούσκλα.  Αυτό το ταπεινό και σχεδόν άγνωστο φυτό που αναρριχάται σε ψηλότερα δέντρα και μας χαρίζει όμορφες εικόνες το φθινόπωρο και το χειμώνα με τους  υπέροχους  κόκκινους καρπούς του. Όποιος πεζοπορεί αυτή την εποχή στις εξοχές της Λευκάδας είναι αδύνατον να μην τα έχει συναντήσει.

 Σήμερα ο Γιάννης Ροντογιάννης από τους Τσουκαλάδες μας τα θύμισε με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε. Τα βρήκε στην περιοχή της Φανερωμένης σταμάτησε και τα φωτογράφισε. Αυτός μάλιστα τα έγραψε ρούσκουλα. Όμως είμαι σίγουρη  πως στην προφορά δεν υπήρχαν αυτά τα φωνήεντα.  Προφέρεται και γράφεται: ρούσκλα. 


Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε πως το ρούσκλο λέγεται και Αρκουδόβατο.Η επιστημονική του ονομασία είναι Smilax aspera. Tο όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «Σμίλη», όνομα μυθικής νύμφης και την λατινική λέξη «asper», που σημαίνει  τραχύς.

Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, η πανέμορφη νύμφη Σμίλαξ ερωτεύτηκε έναν νεαρό Σπαρτιάτη, τον Κρόκο, με τον οποίο όμως για κακή της τύχη ήταν ερωτευμένος και ο ίδιος ο θεός Ερμής.

Έτσι η Άρτεμις, ή κατ άλλους ο Ερμής για να δώσει τέλος σε αυτό το μαρτύριο του ανεκπλήρωτου έρωτα μεταμόρφωσε το Κρόκο στο γνωστό, όμορφο και με εξαιρετικές ιδιότητες, φυτό ενώ η Αφροδίτη, που λυπήθηκε τη Σμίλαξ, μεταμόρφωσε κι εκείνη σε αναρριχώμενο φυτό για να βρίσκεται στη φύση κοντά στον αγαπημένο της.


Υπάρχει και μια διαφορετική εκδοχή του μύθου. Αυτή μας λέει πως ο Κρόκος ήταν ένας όμορφος νεαρός που επειδή η Νύμφη Σμίλαξ αρνήθηκε την αγάπη του ζήτησε από τους θεούς να τον μεταμορφώσουν σε λουλούδι.

 Οι θεοί άκουσαν την παράκληση του μεταμορφώνοντας τον στο ομώνυμο φυτό κρόκο. Η Σμίλαξ, μην αντέχοντας το κακό που προκάλεσε, ζήτησε κι εκείνη  από τους θεούς να την κάνουν φυτό, ελπίζοντας πως θα ήταν κοντά στον Κρόκο που την αγάπησε. 

Οι θεοί πράγματι τη μεταμόρφωσαν στο φυτό Σμίλαξ. Όμως ήθελαν να την τμωρήσουν κιόλας, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στην αγάπη του Κρόκου, κι έτσι την καταδίκασαν όσο και να θέλει να είναι κοντά του να μην μπορεί, γιατί όσο μεγαλώνει τόσο αναρριχάται και απομακρύνεται.


Άλλες ονομασίες που συναντώνται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, είναι: Αρκόβατος, Ακρέβατος, Ξυλόβατος, Σμιλάγγι, Σαρσαπαρίλλη, κ.α.

  «Για τον αρκουδόβατο έχουμε περιγραφές και από τον Θεόφραστο και από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το θεωρούσε αντίδοτο για όλα τα δηλητήρια.

Τέλη του καλοκαιριού αρχίζει η ανθοφορία του με τα άνθη του να έχουν μια ευχάριστη και πολύ δυνατή, σχεδόν μεθυστική, μυρωδιά. Αμέσως μετά εμφανίζονται οι κόκκινοι, σαν φωτιά, καρποί του, οι οποίο αποτελούν τροφή για τα πουλιά. Είναι από τα λίγα φυτά που ανθοφορούν μέχρι και το φθινόπωρο, και αυτό το κάνει χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό, μιας και προσφέρει γύρη και νέκταρ σε μια δύσκολη εποχή για τα μελίσσια.


Συνήθως ο αρκουδόβατος αναρριχάται σε κορμούς δέντρων και θάμνων ή σε φράχτες και μπορεί να φτάσει και τα 4 μέτρα ύψος. Προτιμά περιοχές με υγρασία και πυκνή βλάστηση.

Να πούμε πως στο γένος Smilax ανήκουν 300-350 είδη πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην φαρμακοβιομηχανία του δυτικού κόσμου επειδή περιέχουν πολύτιμες θεραπευτικές ουσίες.

Όταν εμφανίστηκε η σύφιλη στο νέο κόσμο με τους πρώτους άποικους, χρησιμοποιούταν το φυτό κατά κόρον για τη θεραπεία της.

* Πηγή: https://www.estorieskritis.gr, https://aromalefkadas.gr, ttps://www.e-storieskritis.gr/2018/11/blog-post_18.html , youtube.com ,

6 σχόλια:

  1. Είχα προσέξει τους ανθισμένους θάμνους πολλές φορές αλλά δεν έτυχε ποτέ να δω τους καρπούς τους ή τουλάχιστον δεν το θυμάμαι. Είναι πραγματικό στολίδι κι ένα ακόμα σπουδαίο φάρμακο της φύσης!
    Σ' ευχαριστούμε πολύ Κυριακή μου!
    Καλό Σαββατοκύρικο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μεσημέρι :) Μαρία !! Πράγματι είναι καλό να γνωρίζουμε τα φυτά που υπάρχουν ελεύθερα στη φύση .
    Μάλιστα αυτά που συμμετέχουν για τη δημιουργία μελιού και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες χρήσιμες στον άνθρωπο . Εκτός από την ομορφιά που μας προσφέρουν .
    Ευχαριστώ πολύ Μαρία ! ;) Να απολαύσετε ένα ζεστό φθινοπωρινό σαββατοκύριακο ;) Πολλά γλυκά φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα να δεις πόσο όμορφο φυτό! Δεν το ήξερα Κυριακή μου δεν το έχω δει ή δεν το έχω προσέξει. Και βέβαια φαρμακευτικός θησαυρός θα είναι...όλα στην ελλ. φύση κάνουν θαύματα σε ασθένειες.
    Σ'ευχαριστώ για όσα διάβασα
    Και το μέλι το αγαπώ πολύ. Αλήθεια οι καρποί του δεν τρώγονται;
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Άννα μου ! ;) Καλή εβδομάδα και ας άργησα να το πω .. ;) Είναι πράγματα που δεν τα προσέχουμε , που ίσως να βρίσκονται γύρω μας σε αυλές , στην ύπαιθρο . Σήμερα το πρωί διάβασα σε αυτή τη διεύθυνση
    https://www.agriamanitaria.gr/smilax-aspera- πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φυτό .μΌπως ότι τρώγονται όλα τα μέρη του φυτού βλαστοί , ρίζα , καρποί . Μόνο να μη το μπερδέψουμε , μοιάζει με το τοξικό Cynanchum acutum Σαρμασίκι Περικοκλάδι . Η αλήθεια είναι ότι φύεται σε όλη την Ελλάδα και αξίζει τον κόπο να γνωρίζουμε το φυτό για τις ωφέλιμες θεραπευτικές ιδιότητες .
    Ευχαριστώ πολύ Άννα μου ;) Εύχομαι ολόψυχα ένα ήρεμο , γλυκό φθινόπωρο με υγεία , αγάπη και ένα καλό ξεκίνημα γιά όλο τον κόσμο !! Φιλιά και καλό βράδυ ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό φθινόπωρο! Ευχαριστούμε για ότι πολύτιμο μαθαίνουμε από το μπλογκ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είχα ακουσει ούτε δει αυτό τοι φυτό και πως να το δω αφού μένουμε στην πόλη και στην εξοχή δεν πολυπάμε πια τώρα που μεγαλώσαμε Κυριακή μου...
    Όμως ενθουσιάστηκα από τον μύθο που συνοδεύει αυτό το όμορφο φυτό... σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες αυτές να είσαι καλά και να έχεις έναν όμορφο μήνα!!!φιλιαααα!!😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή