Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Κάστρα και Πύργοι Νομού Έβρου

Ποιος ξέρει στ’ άλλα τ’ άστρα
τι λαοί και τι κάστρα,
τ’ άστρα, στο χάος γυρίζουν.
Κωστής Παλαμάς



Κάστρο Άβαντα

Δυσδιάκριτο κάστρο έξω από το χωριό Άβαντας, περίπου 10 χιλιόμετρα βορείως της Αλεξανδρούπολης.
Από μακριά, περισσότερο εντυπωσιακός είναι ο απότομος βράχος όπου βρίσκεται το κάστρο παρά το ίδιο το κάστρο που δεν είναι εύκολα ορατό.
Το σχήμα του βράχου, που από μια οπτική γωνία θυμίζει κέρατο, οδηγεί στην υπόθεση ότι ίσως εδώ ήταν η άγνωστη βυζαντινή πόλη Κερεόπυργος (περισσότερα γιαυτό στη συνέχεια).


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το κάστρο βρίσκεται επάνω στο ύψωμα Μποζ-Τεπέ, σε ένα μυστηριώδες τοπίο, στα βόρεια του χωριού Άβαντα, 10 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.
Το ύψωμα είναι ένας απότομος κωνικός λόφος σε σχήμα κέρατου με πολλά βράχια και πλούσια βλάστηση. Η ανάβαση από τη βάση του λόφου στην πύλη κρατά 20 λεπτά. Τη διαδρομή δυσκολεύουν ιδιαίτερα τα βάτα και τα πουρνάρια.


Το κάστρο αυτό είναι πολύ κοντά στο άλλο κάστρο του Άβαντα, το κάστρο 
Ποτάμου. Τα δύο κάστρα ήλεγχαν τη δίοδο προς την ενδοχώρα της Θράκης και την ορεινή Ροδόπη. Το σημείο επίσης είναι πάνω σε μια διέλευση προς Κωνσταντινούπολη, εναλλακτική της Εγνατίας οδού, που είναι πιο νότια, προς τη θάλασσα.



Η ύπαρξη δύο ισχυρών κάστρων σε τόσο κοντινή απόσταση είναι λίγο ασυνήθιστη. Ίσως η δίοδος να θεωρήθηκε πολύ σημαντική κάποια περίοδο και το ένα κάστρο να κρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Μια άλλη (αυθαίρετη) εξήγηση είναι ότι πιθανόν τα δύο κάστρα να ήταν ανταγωνιστικά και να ανήκαν σε διαφορετικούς τοπάρχες.
                               




Κάστρο του Ποτάμου

Στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από την Αλεξανδρούπολη προς το χωριό Άβαντα, στην ενδοχώρα, βόρεια της Αλεξανδρούπολης, πάνω σε έναν λοφίσκο, βρίσκονται τα εντυπωσιακά ερείπια μεσαιωνικού φρουρίου, από το οποίο σώζονται τρεις τετράγωνοι πύργοι και, σε ορισμένα σημεία, διπλό τείχος.



Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η κατασκευή του κάστρου μάλλον έγινε για να προστατευθεί η παραθαλάσσια περιοχή -και ειδικά η Τραϊανούπολη- από τις επιδρομές των Βουλγάρων και λοιπών βαρβάρων από το Βορρά.

Επιπλέον, το σημείο που είναι χτισμένο ελέγχει μια από τις διαβάσεις από την πεδιάδα της Κομοτηνής προς τα ανατολικά.


Ιστορία

Η προέλευση του κάστρου δεν είναι ξεκάθαρη. Στην περιοχή βρέθηκαν και ίχνη οικισμού και οχυρώσεων προϊστορικής και αρχαϊκής περιόδου. Επίσης είναι βέβαιο ότι η τοποθεσία ήταν οχυρωμένη κατά τη Πρώτη Βυζαντινή περίοδο και ίσως από πιο πριν, από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, τα απομεινάρια του κάστρου προέρχονται από οικοδόμημα που έγινε από τους Γατελούζους, τους Γενουάτες κυρίαρχους της περιοχής κατά το 13ο αιώνα.

Νεότερες απόψεις ταυτίζουν το φρούριο με τη Βυζαντινή Περιστεριά.

Κάστρο της Γκίμπραινας

Στη μέση του Δάσους της Δαδιάς, μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής, στο ψηλότερο σημείο ενός βραχώδους λόφου, βρίσκονται τα λίγα απομεινάρια ενός παμπάλαιου Βυζαντινού κάστρου, του κάστρου της Γκίμπραινας (ή Γκίμπρενας) ή Γκιούμπρας, όπως το λένε οι ντόπιοι.
Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία


Η Γκίμπραινα είναι ο πιο ψηλός λόφος στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς και βρίσκεται περί τα 3 χλμ από το τουριστικό περίπτερο προς τα νοτιοδυτικά, στην καρδιά του δάσους. Το δάσος, ως γνωστόν, είναι το πιο σημαντικό καταφύγιο αρπακτικών πτηνών στην Ευρώπη και εδώ και μερικά χρόνια η περιήγηση σε αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο και χωρίς συνοδό απαγορεύεται.


Κάστρο του Διδυμοτείχου


Το Κάστρο του Διδυμοτείχου είναι το πιο σημαντικό στην Ελληνική Θράκη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καλέ που δεσπόζει στην πόλη του Διδυμοτείχου


Ιστορία

Τα δείγματα της οικοδόμησης των τειχών, μαρτυρούν ύπαρξη κάστρου πολύ πριν από τους Βυζντινούς χρόνους. Τα τείχη του Διδυμοτείχου ανακατασκευάσθηκαν και ενισχύθηκαν επί Ιουστινιανού. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η ύπαρξη του Κάστρου, με τη σημερινή του μορφή, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. 


Τα τείχη ενισχύθηκαν αργότερα και επί Κωνσταντίνου Ε' το 751. To 1303 έγινε μια ακόμα ενίσχυση η ενισχύθηκαν σημαντικά από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Ταρχανειώτη.


Ήταν έδρα έδρα των αυτοκρατόρων Ιωάννη του Γ΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη του Στ΄ Καντακουζηνού κατά τη διάρκεια των δύο καταστροφικών εμφυλίων πολέμων του πρώτου μισού του 14ου αιώνα.

                                                 

To Διδυμότειχο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1361 και βαθμιαία έχασε τη γεωστρατηγική του σημασία. Το κάστρο, δεν συντηρήθηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές και υπέστη μεγάλες καταστροφές από ποικίλους επιδρομείς κατά τα βυζαντινά κα μεταβυζαντινά χρόνια, αλλά και από τους Ρώσους, που κατέλαβαν το Διδυμότειχο στους δύο ρωσοτουρκικούς πολέμους το 1829 και το 1878.



Πύργος Μεσημβρίας

Πρόκειται για πύργο πάνω στη θάλασσα στην τοποθεσία «Γάτος» ή «Αγριόγατος», ονομασία που μάλλον οφείλεται στο σχήμα των βράχων.
Παρόλο που δεν σημειώνεται σε κανένα χάρτη, μπορεί να τον βρει κανείς εύκολα. Υπάρχουν αρκετές πινακίδες από τα Δίκελλα και την αρχαία Μεσημβρία με την ένδειξη "Μεσαιωνικός πύργος".



Πρόκειται προφανώς για απλή βίγλα και φρυκτωρία. Δεν είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες αλλά μάλλον πρέπει να είναι κατάλοιπο της Γενοβέζικης περιόδου.
Οι Γενοβέζοι κατείχαν κάποια περίοδο την περιοχή και επιπλέον είχαν κάποια εμμονή με τις βίγλες.

Κάστρο Πυθίου

Το κάστρο του Πυθίου, ή Εμπύθιον κατά τους Βυζαντινούς, είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο που αποτελεί την τελική απόληξη της γύρω ορεινής ζώνης προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του Έβρου ποταμού. Βρίσκεται στις παρυφές του σύγχρονου οικισμού Πυθίου σε απόσταση 15 χλμ. βόρεια από το Διδυμότειχο, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.



Το φρούριο του Πυθίου, αν και δεν σώζει παρά μέρος μόνο του αρχικού του μεγέθους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια, τη δύναμη και το ανάστημα των κτιριακών του όγκων. Κατατάσσεται στα πρωτοπόρα έργα της φρουριακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Ιστορία
Σύμφωνα με τον ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά ιδρύθηκε από τον Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό (1341-1355) με σκοπό να αποτελέσει κατοικία και προσωπικό του καταφύγιο στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σ΄αυτόν και τον νόμιμο διάδοχο Ιωάννη Γ’ Παλαιολόγο. Η ίδρυση του τοποθετείται στα 1330-1340.


Δεν γνώρισε όμως μεγάλη διάρκεια. Ήταν από τα πρώτα κάστρα που υπέκυψαν στις επιχειρήσεις των Οθωμανών Τούρκων κατά την προέλασή τους προς τη Θράκη. Μετά τον παροπλισμό του αναπτύχθηκε γύρω ένας οικισμός, γνωστός με το όνομα Καλελί Μπουργκάζ, ο οποίος βρισκόταν σε παρακλάδι του δρόμου από την Αδριανούπολη προς το Διδυμότειχο.
Κατά τους χρόνους της επανάστασης το χωριό έγινε γνωστό διότι εδώ ετάφη ο πατριάρχης Κύριλλος ΣΤ΄, ο οποίος απαγχονίστηκε στην Αδριανούπολη το 1821.


Πύργοι Παλαιόπολης

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, (τον πιο σημαντικό της Σαμοθράκης και από τους πιο σημαντικούς στην Ελλάδα) 4χλμ από τη Χώρα, σε ύψωμα με όμορφη θέα, στέκουν οι τρεις πύργοι των Γατελούζων, που θυμίζουν την εποχή που ο γνωστός γενοβέζικος οίκος έχτιζε κάστρα και πύργους στο νησί, για να διασφαλίσει την κυριαρχία του. 


Οι Γενουάτες (ή Γενοβέζοι) κυριάρχησαν στο νησί μετά το 1355 και αφού είχε προηγηθεί, από το 1204, η κατοχή του από τους Ενετούς. Οι Γενουάτες ηγεμόνες του νησιού ανήκαν στον οίκο των Γκατιλούζι (εξελ. Γατελούζοι).

Κάστρο της Σαμοθράκης

Ιστορία

To ύψωμα στο οποίο βρίσκεται το κάστρο κατοικήθηκε από τη νεολιθική ακόμα εποχή όπως μαρτυρούν μεγαλιθικά ευρήματα, και δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται από τότε.


Η πρώτη, μεσαιωνική οχύρωση στη Χώρα, χρονολογείται πιθανότατα στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Σημαντικός είναι ένας ισχυρός κυκλικός πύργος στη ΝΑ γωνία του περιβόλου, ο οποίος είναι κτισμένος με προσεγμένη αργολιθοδομή και ζώνες πλινθοδομής. Στη ΒΔ γωνία του περιβόλου ένας ορθογώνιος επιμήκης πύργος, καμαροσκέπαστος στον πρώτο όροφο, χρησίμευε πιθανότατα για δεξαμενή, εξασφαλίζοντας νερό στους αμυνόμενους σε περίοδο πολιορκίας.


Οι Γατελούζοι συμπλήρωσαν και επέκτειναν αυτή την οχύρωση, όπως μαρτυρούν δύο εντοιχισμένες επιγραφές. Στην πρώτη επιγραφή μνημονεύεται ο Γενουάτης ηγεμόνας Παλαμίδης, ενώ στη δεύτερη, πλάι στο μονοκέφαλο αετό, το οικόσημο των Γατελούζων κάτω από αυτό των Παλαιολόγων, το δικέφαλο αετό και το μονόγραμμα των Παλαιόλογων, αναφέρεται ότι ο «Παλαμήδης Γατελιούζος, κύριος της Αίνου και της Σαμοθράκης, μέγας αριστεύς, φιλόπολις,…..ανήγειρεν εκ βάθρων και αυτόν τον πύργο».


Πύργος του Φονιά

Το μνημείο πήρε την ονομασία του από το ποτάμι (ρέμα) του Φονιά. Ο «Φονιάς» βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης και στις εκβολές του στέκει ο ομώνυμος μεσαιωνικός πύργος.
Έχει τετράγωνη κάτοψη και σωζόμενο ύψος περίπου 12 μ.
Ιστορία

Πρόκειται για Γενοβέζικο πύργο που αναγέρθηκε προφανώς από τους Gattilusi. Η οικογένεια των Gattilusi, αρχής γενομένης από τον Francesco Gattilusio που κέρδισε την εύνοια του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου, έφτασε να ελέγχει την Λέσβο, την Ίμβρο, την Τένεδο, τη Θάσο και την Αίνο (απέναντι από την Αλεξανδρούπολη, στη σημερινή Τουρκία).


Αντίθετα με την οχύρωση των Γατελούζι στην Παλιάπολη, ο πύργος του Φονιά, ο οποίος προφανώς ανήκει στο ίδιο αμυντικό πρόγραμμα και πρέπει να κτίστηκε μετά το 1431, δεν εντάσσεται σε μία ευρύτερη οχύρωση.
Πολύ πιθανό ο πύργος να ήταν ένα είδος πύργου του αρσανά (σαν αυτούς που υπάρχουν στους αρσανάδες του Αγ.Όρους) για την προστασία της σκάλας που υπήρχε στον ορμίσκο δίπλα, στα ΝΑ του πύργου. Η σκάλα και ο πύργος πρέπει να εξυπηρετούσαν τις μονές που υπήρχαν στο εσωτερικό του νησιού, σε εκείνη τη μεριά, αλλά και τον οικισμό που υπήρχε γύρω από το ρέμα του Φονιά.
Οι Τούρκοι πήραν τη Σαμοθράκη -και τον πύργο- από τους Γενοβέζους το 1456. Λογικά θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκε και από τους Τούρκους για αρκετές δεκαετίες (τουλάχιστον).

Πάντως υπάρχει και η άποψη ότι ο πύργος δεν χτίστηκε την εποχή των Γατελούζων, αλλά αρκετά νωρίτερα, περί τα μέσα του 14ου αιώνα, που ήταν μια περίοδος ευημερίας και ανάπτυξης για το νησί.

ΠΗΓΕΣ:https://www.kastra.eu/ ,https://el.wikipedia.org/,http://www.wondergreece.gr/,https://pitm86.wixsite.com/,https://www.gnomionline.gr/,youtube.com

16 σχόλια:

  1. Άλλο ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία. Ένα πέρασμα σε ιστορικά κάστρα που δεσπόζουν στην Ελληνική γη. Πάντα οι περιηγήσεις σου Κυριακή μου είναι χαρακτηριστικές και γεμάτες σημασία. Ας είσαι καλά που μας τις προσφέρεις και τις απολαμβάνουμε.
    Καλησπέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ johnpit !;) Ευχαριστώ πολύ για τα ωραία και καλά σου λόγια .
      Μαζί σας μαθαίνω τον τόπο μου , την ελληνική γη ,την ιστορία . Πράγματι ο νομός Έβρος από βορά έως παραθαλάσσια έχει κάστρα και πύργους για την προστασία της περιοχής υποδηλώνοντας τους κυρίαρχους . Στα παράλια και στην Σαμοθράκη ήταν οι Γενοβέζοι οικογένεια Γατελούζι . Η βόλτα και η γνωριμία με τα κάστρα και τους πύργους του νομού Έβρου έγινε με αφορμή την εγκαινίαση το έργου φράκτη κατά μήκος του ποταμού Έβρου φυσικό σύνορο με την Τουρκία .
      Καλή εβδομάδα johnpit με υγεία , δύναμη και δημιουργία !!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα. Καλή εβδομάδα σου εύχομαι. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Κώστα ! ;) Καλή εβδομάδα με υγεία , δύναμη με πολλά όνειρα !!;)
      Ευχαριστώ πολύ !!;)

      Διαγραφή
  3. Πόσο θα ήθελα να ήταν γερά όλα αυτά τα κάστρα!Του Διδυμότειχου το έχω επισκεφθεί. Τα άλλα τα μαθαίνω απόψε μαζί σου. Ωραίο ταξίδι και σημαντικές οι πληροφορίες σου
    Σ'ευχαριστούμε Κυριακή μου
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό απόγευμα Άννα !;) Μακάρι να σώζονταν ως τις μέρες μας , να γνωρίζαμε καλλίτερα την ιστορία τους και ίσως να διαμόρφωναν κάπως διαφορετικά την τοπική κοινωνία .Τα κάστρα που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές έχουν επισκεψιμότητα εκδηλώσεις , έχουν φροντίδα . Δεν γνωρίζω τα απομεινάρια των κάστρων που βρίσκονται στην ύπαιθρο τι συντήρηση έχουν .Μαζί σας γνώρισα την ιστορία τους και θα ήθελα να γνωρίσω περισσότερο .Ευχαριστώ πολύ Άννα !!
    Καλή εβδομάδα με υγεία , δύναμη και έμπνευση !!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι πως τρέφω μια αδυναμία στα κάστρα της Ελλάδας. Ίσως, γιατί υπάρχουν και στην δική μου πατρίδα και μεγάλωσα με αυτά. Πάντως, αν και βρισκόμαστε στις δυο άκρες της ηπειρωτικής Ελλάδας, μας συνδέουν, κατά κάποιον τρόπο, τα κάστρα τους.
    Πολύτιμες Κυριακή μου οι πληροφορίες σου, όπως πάντα.
    Να είσαι καλά και να χαίρεσαι το γλυκό φθινόπωρο, που στον τόπο σου, είμαι σίγουρη πως είναι πιο γλυκό.
    Έφτασε, επιτέλους, και σε μας :)
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία ! ;) Τι μου θύμισες Μαρία οι άνθρωποι που μένουν σε πόλεις με κάστρα , όταν τους ρωτάς που μένουν απαντούν στα κάστρα αν μένουν εκεί κοντά η απαντούν πάω στα κάστρα . Εγώ μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα φαντάσου τι εντύπωση μου έκαναν τα κάστρα , όταν αντιλήφθηκα την ύπαρξη τους . Μου φαινόταν σαν φραγμός εμπόδιο παρόλο που περνούσα από τις πύλες στην Καβάλα για να πάω Θεσσαλονίκη .Είναι μέρος της ιστορίας και της ζωής μας .
      Το φθινόπωρο είναι καλό όταν είναι ήρεμο και ζεστό , οι καταιγίδες όμως φέρνουν κρύο μας προετοιμάζουν για χειμώνα .
      Καλό είναι να γνωρίζουμε την ιστορία μας περισσότερο για να κατανοούμε τον τόπο καλλίτερα.
      Ευχαριστώ πολύ Μαρία !! Να απολαύσεις μία όμορφη ζεστή φθινοπωρινή ημέρα !! Πολλά γλυκά φιλιά ! ;)

      Διαγραφή
  6. Είναι αλήθεια Κυριακή μου πως πολλά δεν ξέρουμε για τα κάστρα της πατρίδας μας εκτός από τα πιο γνωστά όπως το κάστρο του Κούλε εδώ στο Ηράκλειο της Κρήτης...
    Μέσα από το οδοιπορικό σου στα κάστρα του Εβρου μαθαίνουμε για αυτά τα κάστρα που δεν ήξερα καθόλου την παρουσία τους τουλάχιστον εγώ και που στέκουν εκεί μισογκρεμισμένα να μας θυμίζουν με την παρουσία τους παρ όλα τα χρόνια και στις αντίξοες συνθήκες των χρόνων την ιστορία τους.!!
    Κάνοντας μια μεγάλη βόλτα προς τα πίσω στις αναρτήσεις σου και είδα ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά
    κάνοντας οδοιπορικά στις πανέμορφες Πρέσπες και στον καταπληκτικό Μυστρά ... εντυπωσιάστηκα με την βυζαντινή εκκλησία επάνω στην κρήνη!!
    Να είσαι καλά Κυριακή μου να περνας όμορφα με ότι κάνεις.. χάρηκα που πέρασα από εδώ ελπίζω να τα λέμε.
    Καλό σου βράδυ.!! 🌙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό βράδυ Σμαράγδα ! ;) μεγάλη χαρά μας δίνει το πέρασμα σου από εδώ μας φέρνεις τον αέρα του Κάστρου της Θάλλασσας από το Μεγάλο Κάστρο . Είναι η τιμημένη ιστορία της πόλης του Χάντακα . Ο επισκέπτης συναντά σε κάθε βήμα τα τείχη με τους προμαχώνες μαθαίνοντας την ιστορία του Ηρακλείου και της Κρήτης .
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για το μπλογκ που ξεκίνησε από το pathfinder και φιλοξενούμαστε τώρα εδώ . Δυστυχώς οι συνθήκες άλλαξαν ο χρόνος περιορίστηκε οι αναρτήσεις λιγόστεψαν και ειλικρινά μου λείπουν ..Αγαπάω τις αναρτήσεις σου , τις κατασκευές , οι δημιουργίες για τα εγγόνια , είσαι άνθρωπος με μεράκι και προσφέρεις στους ανθρώπους χαρά !!
    Είναι όμορφο οι άνθρωποι να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους και να την τιμούν .
    Εύχομαι ένα καλό ζεστό γαλήνιο σ-κ , ένα υπέροχο φθινοπωρινό βράδυ ;) :) D)
    Να χαίρεσαι την οικογένεια σου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο λόφο του Μποζ Τεπέ βρέθηκαν κεραμικά της νεολιθικής περιόδου (4500-3000 π.Χ) όποτε συμπεραίνουμε πως ήταν κατοικήσιμος από αρχαιοτάτων χρόνων.
    Το κάστρο είναι περισσότερο γνωστό για την Υστεροβυζαντινή περίοδο. Υπάρχει και ένα δεύτερο κάστρο βόρεια του χωριού Άβαντα στο φαράγγι του δρόμου προς Αισύμη που δεν είναι προσβάσιμο. Δυστυχώς είχε την ίδια τύχη με τα κάστρα του Μποζ-Τεπέ. Ξεκάθαρο είναι πως αν συγκρίνουμε την θέση των κάστρων, καταλήγουμε στον έλεγχο της περιοχής και τα περάσματα προς την ορεινή Ροδόπη. Ωστόσο είναι πραγματικά κρίμα που έμειναν στο έλεος του χρόνου καθώς δεν υπήρξε καμία συντήρηση.
    Μια όμορφη ανάρτηση για συζήτηση και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της περιοχής στη Βυζαντινή και Υστεροβυζαντινή περίοδο. Επίσης, αν μου επιτρέπεις ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων μέσα σε σπήλαιο, κοντά στο κάστρο του Μποζ Τεπέ που χρονολογείτε από τον 11ο αιώνα με τοιχογραφίες από τον 12ο αιώνα και που ακόμη διατηρούνται παρά τα χρόνια και την υγρασία. Η παράδοση θέλει το σπήλαιο να αποτέλεσε το ασκηταριό των Αγίων Θεοδώρων όπου και μαρτύρησαν. Αξίζει μια επίσκεψη (διαδικτυακή)
    Σ’ ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Κυριακή. Πράγματι είναι καλό και άξιο να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου. Είναι οι ρίζες σου. Και οι δικές μου οι ρίζες είναι στον Άβαντα.
    Να είσαι καλά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό βράδυ Αννίκα !;) Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τις πληροφορίες , που μας προσφέρεις για τα κάστρα του Άβαντα . Δεν ανάφερα τα ευρήματα από την μυκηναϊκή περίοδο , γιατί ήθελα να παρουσιάσω το κάστρο ,που πιθανότατα κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα .Υπολογίζεται πως το Κάστρο του Ποτάμου κατασκευάστηκε από τους Γατελούζους, τους Γενουάτες κατακτητές της περιοχής, τον 13ο αιώνα, πάνω σε αρχαία λείψανα της προϊστορικής περιόδου, με συνέχεια κατά την αρχαϊκή, αλλά και την πρώτη βυζαντινή περίοδο. Πηγή:terrabook.com Πρόκειται για οχυρωματικά έργα , που εγκαταλείφθηκαν νωρίς και δυστυχώς δεν ΄έχουνε αναφορές για την ιστορία τους . Η περιοχή του Άβαντα είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 3000 .
    Επιθυμώ να κάνω θέμα τα δάση της περιοχής που θα περιλαμβάνει τα όρνια , τις πηγές αλλά βρίσκομαι στην αναζήτηση . Το θέμα με τα κάστρα του Νομού Έβρου δημιουργήθηκε με αφορμή την κατασκευή του φράκτη στο ποταμό Έβρο . Μου άρεσε η αναφορά σου στο λόφο Μποζ Τεπέ και ιδιαίτερα στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων , που ανεβαίνεις πενήντα σκαλοπάτια στα βράχια . Χαίρομαι που κατάγεσαι από τον Άβαντα και αγαπάς τον τόπο . Εύχομαι καλό φθινόπωρο με υγεία και καλή εβδομάδα ήρεμη και δημιουργική !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ για την αναφορά και την ανασκόπηση της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Αξίζει τον κόπο! Καλή επιτυχία στις αναζητήσεις σου.
      Καλό φθινόπωρο και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Διόρθωση: η περιοχή Άβαντα έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 .Επίσης βρήκα ενδιαφέρον αυτό το άρθρο για την περιοχή http://www.arxeion-politismou.gr/2019/11/tempi-tou-Evrou.html .Συγνώμη για τα ορθογραφικά λάθη .Καλό ξημέρωμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα μια ιδέα για τους Άβαντες και τις ιστορία τους, αλλά όχι λεπτομέρειες. Η περιοχή άλλαξε πολλά χέρια. Τούρκικη, Βουλγάρικη και Γερμανική κατοχή. Βρίσκω το άρθρο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είναι απάντηση σε πολλούς που μας λένε τουρκόσπορους.
      Κυριακή σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Αννίκα καλό απόγευμα !;) Αύριο είναι η γιορτή της γαλανόλευκης σημαίας !! Να θυμάσαι πόσο ελληνικό αίμα χύθηκε για να κυματίζει ελεύθερα σε κάθε άκρη της Ελλάδας !!Να είσαι περήφανη για αυτό !!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή