Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα φθινοπωρινό απόγευμα στο Μυστρά

 Δικαιολογημένα να είναι ερωτική η σχέση των ποιητών με την Ελλάδα, οι πολιτικοί όμως δεν μας έχουν συνηθίσει σε μια αντίστοιχη επαφή μαζί της. Γι’ αυτό όσο και αν τον αναγνωρίζουμε ως ελληνολάτρη, τον πρώην υπουργό Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, το κείμενό του για τον γενέθλιό του Ταΰγετο, μας προξενεί τη συγκίνηση που μόνον ένας αρμονικός συνταιριασμός της μυθολογίας, της ιστορίας και του παρόντος αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας μπορεί να της δώσει τόσο βάθος και τόση προοπτική.

Hταν ένα ήρεμο φθινοπωρινό απόγευμα και μόλις είχα τελειώσει το γράψιμο ενός άρθρου σχετικά με τις απόψεις μου για την πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος. 


Είχα ασχοληθεί όλη την ημέρα με αυτό και αισθανόμουν την ανάγκη να ξεσκάσω. Ετσι, αποφάσισα να κάνω τον συνηθισμένο μου περίπατο στον Ταΰγετο, ένα από τα δύο βουνά που αγκαλιάζουν τη Σπάρτη. Απέναντί του ακριβώς ορθώνεται η οροσειρά του Πάρνωνα.

                                           

Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου. Η κορυφή του φτάνει τα 2.404 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας. Η ονομασία Ταΰγετος, σύμφωνα με τον Παυσανία, ανάγεται στη μυθολογία. Προέρχεται από το όνομα μιας Ατλαντίδας η οποία έπεσε σε γκρεμό του βουνού και σκοτώθηκε λόγω της ντροπής που αισθάνθηκε από το εκβιαστικό ζευγάρωμά της με τον Δία. Ο Ταΰγετος εκτείνεται στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας και σε μήκος 115 χιλιόμετρα. Το πλάτος του είναι 30 χιλιόμετρα και η συνολική του έκταση φτάνει τα 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.



Κατά τους χειμερινούς μήνες εμφανίζονται ισχυρές χιονοπτώσεις που αρχίζουν από τα τέλη Νοεμβρίου και τα τελευταία μάλιστα χρόνια τα χιόνια διατηρούνται πάντοτε και μετά το Πάσχα. Ο Ταΰγετος τροφοδοτεί με νερό το κυριότερο ποτάμι της Νότιας Πελοποννήσου, τον Ευρώτα. Σήμερα στο βουνό κατοικούν αλεπούδες, λαγοί, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί και πλήθος από αγριογούρουνα. Ο Ταΰγετος αντιμετωπίζει συχνές πυρκαγιές, υπερβόσκηση και αλόγιστη υλοτόμηση.
Στην ανατολική πλευρά του Ταΰγετου βρίσκεται ο Μυστράς και η Σπάρτη ενώ στη δυτική η Καλαμάτα. Ο Ταΰγετος, τον οποίο ο Στρατής Μυριβήλης ονόμαζε «το αρσενικό βουνό», έχει όμορφα χωριά και μονοπάτια καλά οργανωμένα με πινακίδες που δείχνουν τη χιλιομετρική απόσταση για το κοντινότερο χωριό καθώς και τον χρόνο διάρκειας μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να διανύσει την απόσταση.
                              

Από την άλλη πλευρά, η οροσειρά του Πάρνωνα έχει ύψος 1.934 μέτρα, είναι όμως πολύ πιο ομαλό βουνό από τον Ταΰγετο. Ο ορεινός όγκος καταλαμβάνει έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων που εκτείνονται σε μήκος 45 χλμ. Ξεκινάει από την Τεγέα, μια κωμόπολη σχεδόν προάστιο της Τρίπολης, και απολήγει στον Κάβο-Μαλιά.
Ενα από τα πιο ψηλά χωριά του Πάρνωνα είναι η Βαρβίτσα (Μπαρμπίτσα) απ' την οποία καταγόταν ο θρυλικός Κλέφτης του Μοριά, ο Καπετάν Ζαχαριάς ο Μπαρμπιτσιώτης (1759-1802) ο πρόγονος της οικογένειάς μου.



Εκείνο το απόγευμα, λοιπόν, αποφάσισα να αλλάξω τη συνηθισμένη μου διαδρομή και να ακολουθήσω μιαν άλλη που μου φάνηκε πιο βατή. Οπότε στο τέλος ενός μονοπατιού, 200 περίπου μέτρα από το τελευταίο κατοικημένο σπίτι του Μυστρά, βρέθηκα μπροστά στο θέαμα που αποτυπώνεται στη φωτογραφία (Αρχείο Φωτογραφικού Οίκου Γεωργιάδη, Σπάρτη).
Πρόκειται για ένα περίεργο σύμπλεγμα κτισμένο δίπλα σε μια ρεματιά με πυκνή βλάστηση και πολύ κοντά στην καστροπολιτεία του Μυστρά. Στα θεμέλια μιας βυζαντινής εκκλησίας υπάρχει μια κρήνη, στην κύρια πλευρά της οποίας είναι εντοιχισμένη σαρκοφάγος ρωμαϊκής εποχής. Το τοπωνύμιο της περιοχής  το οποίο χρησιμοποιείται από αιώνες μέχρι σήμερα είναι Τριτσέλλα - το όνομα αυτό σημειώνεται σε χάρτη γάλλων αφηγητών - και το όνομα της εκκλησίας όπως πληροφορήθηκα αργότερα είναι Αϊ-Γιάννης των Βουβάλων. Μόλις αντίκρισα τη σύνθεση αυτή, έμεινα έκπληκτος από το αρμονικό σύνολο.



Αμέσως εγκατέλειψα τον περίπατό μου και βρέθηκα στο μοναδικό καφενείο της πλατείας του Μυστρά. Αρχισα να ρωτώ τους ηλικιωμένους, που ήταν αρκετοί, αν γνώριζαν κάτι για το σύμπλεγμα αυτό. Ολοι είχαν περάσει από εκεί, μα δεν είχαν δώσει καμία σημασία. Η προσπάθεια μου να πληροφορηθώ κάτι είχε αποτύχει.
Γύρισα στο σπίτι μου και άρχισα να αναζητώ κάποια εξήγηση στην πλούσια βιβλιοθήκη μου σχετικά με τον Μυστρά και την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Πουθενά όμως δεν βρήκα την παραμικρή εξήγηση. Παράλληλα προσπαθούσα να βρω κάποιον που να γνωρίζει κάτι για το μνημείο. Δυστυχώς όμως ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός Σπαρτιατών το αγνοούσαν πλήρως. Η εικόνα αυτή με απογοήτευσε.


Η ιστορία αυτή μου είχε γίνει έμμονη ιδέα. Τελικά μια μέρα συζητώντας το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων, τον Δημήτρη Καστάνη, Μυστριώτη στην καταγωγή, με πληροφόρησε ότι ξένοι περιηγητές περιγράφουν, γύρω στο 1850, το σύμπλεγμα τονίζοντας περισσότερο την κρήνη η οποία τους είχε εντυπωσιάσει. Συνάμα, μου έδωσε την μοναδική σχετική μελέτη που έχει γραφεί από την αρχιτέκτονα Δανάη Μαρίτσα η οποία με βοήθησε να βρω ορισμένα στοιχεία.
Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο απ' όλα ήταν ότι η κρήνη με τη σαρκοφάγο και ο κτισμένος από πάνω βυζαντινός ναός προκάλεσαν το ενδιαφέρον ξένων περιηγητών εδώ και τριακόσια περίπου χρόνια σε αντίθεση με την άγνοια των κατοίκων της περιοχής. Σ' αυτό ίσως φταίει ότι ούτε ο Δήμος Μυστρά παλαιότερα και σήμερα Δήμος Σπαρτιατών, αλλά ούτε και η Αρχαιολογική Υπηρεσία προέβαλαν το μνημείο αυτό.
Το γενικότερο πρόβλημα το οποίο αναδεικνύεται από τις πάμπολλες περιηγήσεις μου σε αρχαιολογικούς χώρους είναι αν το κράτος ή οι τοπικές κοινωνίες είναι σε θέση να συντηρήσουν ανάλογα τοπία τα οποία προκαλούν διεθνές ενδιαφέρον. Δυστυχώς αμφιβάλλω. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος τουριστικός οδηγός του κόσμου («Lonely Planet») ανακήρυξε ως τον καλύτερο προορισμό της Ευρώπης για το 2016 την Πελοπόννησο με ειδική μνεία στον Μυστρά.
ΠΗΓΗ:https://www.tanea.gr/2017/10/26/lifearts/ena-fthinopwrino-apogeyma/ , youtube.com, flicker.com

12 σχόλια:

  1. Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μοναδικά μνημεία που δεν έχουν βρει τη θέση τους ούτε την προσοχή που τους αξίζει.
    Ο Μυστράς είναι υπέροχη περιοχή με δική της ομορφιά μοναδική θα έλεγα
    Θυμάμαι όταν τον επισκέφθηκα πριν χρόνια εντυπωσιάστηκα
    Θα ήθελα να ξαναπάω
    Σ'ευχαριστούμε Κυριακή μου για τα τόσα πολύτιμα που μας παραθέτεις. Είσαι θησαυρός.
    Καλό Σ/Κο να περάσεις
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Άννα;) Η Ελλάδα έχει πολλά αρχαιολογικά , βυζαντινά, ρωμαϊκά μνημεία που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά . Πιστεύω ότι γίνεται πάντα προσπάθεια από το κράτος ,τους τοπικούς φορείς για ανάδειξη , προστασία των μνημείων .
      Ο Μυστράς είναι προστατευόμενο μνημείο ανήκει στον κατάλογο μνημείων της UNESCO .
      Μακάρι να αξιώσει ο Κύριος να επισκεφθούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά , πέρασα πριν δύο χρόνια κοντά στη περιοχή , θαύμασα την αρχιτεκτονική των εκκλησιών του Μυστρά στο βίντεο πραγματικός θησαυρός .
      Ευχαριστώ πολύ Άννα !!Καλό φθινόπωρο με υγεία , έμπνευση , δημιουργία για ζεστές όμορφες στιγμές . Καλό και ξένοιαστο σ-κ !! Σε φιλώ γλυκά !;)

      Διαγραφή
  2. Πάντως η φίλη μου Ευγενία, γέννημα και θρέμμα του Μυστρά, με ξεναγούσε σαν άριστη ξεναγός από το 1970 σε όλες τις αρχαιότητες της περιοχής. Ήξερε τα πάντα. Όχι μόνον η Ευγενία αλλά και μεγάλο μέρος της νεολαίας εκείνης της εποχής γνώριζαν την ιστορία του τόπου τους και των μνημείων του. Στην Κρήνη των Βουβάλων είχαμε καθίσει πολλές φορές , μετά από πολύωρη πεζοπορία στο βουνό και είχαμε φάει, θυμάμαι, βρεγμένο χωριάτικο παξιμάδι, ντομάτα απ' το μποστάνι της και ελιές.
    Μάλλον ο κύριος Βαρβιτσιώτης άργησε να ανακαλύψει αυτόν τον θησαυρό του τόπου του.
    Και μάλλον η απογοήτευσή του θα έπρεπε να στραφεί πρώτα στον ίδιο.
    Με θύμωσε λίγο ο εν λόγω κύριος που σνομπάρει τόσο πολύ τους συντοπίτες του.

    Η αρχαιολογική υπηρεσία είναι παραπάνω απ' όσο πρέπει αυστηρή. "Σκανάρει" και συντηρεί οτιδήποτε βρίσκεται ή ανακαλύπτεται εκ των υστέρων όχι μόνον στον Μυστρά αλλά και στη Σπάρτη και σε όλη την γύρω περιοχή. Η πόλη της Σπάρτης επανοικοδομήθηκε το 1834 με εντολή του τότε βασιλιά Όθωνα, πάνω στην αρχαία πόλη. Δεν υπάρχει σπίτι στη Σπάρτη που να μην έχει αρχαία στα θεμέλιά του. Στο δικό μας, στο υπόγειο, είχαμε ψηφιδωτό που κάλυπτε όλο το δάπεδο και αναπαριστούσε την θεά Άρτεμη με τα σκυλιά της. Ήταν μέρος αρχαιοελληνικού ναού. Περιττό να πω, πως δεν μας επέτρεψε ποτέ η αρχαιολ. υπηρεσία να το χρησιμοποιήσουμε ως χώρο αποθήκευσης. Δυστυχώς δεν γινόταν να το πάρουν και να το τοποθετήσουν στο μουσείο. Για να χτίσεις σπίτι στην περιοχή πρέπει να υπολογίσεις τον τριπλάσιο χρόνο αποπεράτωσης της οικοδομής, γι' αυτό το λόγο. Επεμβαίνει άμεσα η αρχαιολογική υπηρεσία και αρχίζουν οι ανασκαφές που κρατούν συνήθως κάποια χρόνια.

    Η γενιά μας μεγάλωσε στον Μυστρά και στη Σπάρτη, ερωτεύτηκε την κοιλάδα του Ευρώτα από ψηλά, απ' την πύλη του κάστρου του Βιλεαρδουίνου, ρέμβασε απ' τα παλάτια, αγνάντεψε τον Πάρνωνα απ' την αίθουσα του Θρόνου...
    Λατρεμένος τόπος, λατρεμένη πατρίδα.
    Σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτή σου την ανάρτηση Κυριακή μου. Είναι "δική" μου. Μίλησε κατ' ευθείαν στην καρδιά μου.
    Καλό μεσημέρι!
    Καλό μήνα!
    Σε φιλώ πεντάγλυκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και να ‘χει ο Αϊ – Γιάννης των Βουβάλων του Μυστρά είναι μια τοποθεσία που σε ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο . Αισθάνεσαι ιερό δέος κοιτάζοντας την εκκλησία του Αϊ – Γιάννη του Θεολόγου έτσι όπως ορθώνεται πάνω στο βράχο έτοιμη να «αναληφθεί» στους Ουρανούς , αποθαυμάζεις την περίτεχνη κρήνη με τη λευκή μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγο και συγχρόνως σου φαίνεται πως θα δεις , όπου να ’ναι , να ξεπροβαίνουνε λαμπροντυμένοι Βυζαντινοί σκουταροφόροι πάνω στ’ άλογά τους μέσα από τη ρεματιά .

      Εδώ ζει ακόμα το Χθες αγκαλιασμένο σφιχτά με το Σήμερα και το Αύριο .

      Εδώ ζει η Ιστορία , η Ορθοδοξία και η Παράδοση αγκαλιά με την Ελλάδα .

      Εδώ , όταν δεν λειτουργούν οι ανθρώποι , ιερουργούν οι Αγγέλοι και οι Άγιοι .
      ΠΗΓΗ: https://notospress.gr/article.php?id=41855
      Καλημέρα Μαρία !;) Άξια φίλη μου με τους περιπάτους στον Ταΰγετο , η ξεκούραση στην κρήνη των Βουβάλων μοναδικές στιγμές παραμυθένιες . Η κυρία Ευγενία είναι η απόγονος του Μυστρά ,που παρακολούθησα σε βίντεο , να μιλάει για την περίφημη καστροπολιτεία . Καλή της ώρα !
      Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 26-10-2017 αλλά φαίνεται ,ότι είναι παλαιότερα γραμμένο , αν κρίνουμε από την βιογραφία του κ.Βαρβιτσιώτη Ιωάννη https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82 .
      Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μας μεταδίδεις για Αρχαία και Νεώτερη Σπάρτη .
      Διάβασα για την ίδρυση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης .https://www.argolidaportal.gr/news/45042/tatoylis-gia-moyseio-spartis-aggizei-ta-oria-toy-politikoy-exeytelismoy-i-stasi-toy .
      Όλοι αγαπάτε τον τόπο σας με λατρεία γιατί είναι μαγικός σε ομορφιά και ιερός στην ιστορία και στον παγκόσμιο πολιτισμό..
      Ευλογημένοι να είστε και να προστατεύετε τον τόπο από κακόβουλες διαθέσεις .
      Καλό φθινόπωρο Μαρία με υγεία , αγάπη και δημιουργία . Να απολαύσετε ένα ζεστο σ-κ !!
      Καλό μεσημέρι ;)

      Διαγραφή
  3. Τόπος μαγικός με βαριά ιστορία και παράδοση. Δυστυχώς Κυριακή μου δεν είχα, μέχρι τώρα, τη χαρά να ταξιδέψω σε αυτά τα μέρη. Να χαρώ τη φύση, την ομορφιά, την ιστορία.
    Την βλέπω όμως εδώ στο μπλογκ σου, σε άλλες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις. Και έτσι μπορώ και εγώ να έχω μια εικόνα και μια έμμεση αίσθηση της ομορφιάς του.
    Καλησπέρα και καλό μήνα κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα και καλό μεσημέρι johnpit !q)
    Είναι παράξενο που δεν ταξίδεψες σε αυτά τα μέρη , γιατί αγαπάς τη θάλασσα και βρίσκεσαι κοντά . Εύχομαι ολόψυχα να σου δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία να βρεθείς στις πλαγιές του Ταΰγετου και του Πάρνωνα .
    Είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα αρχιτεκτονικής οι εκκλησίες της καστροπολιτείας του Μυστρά .
    Ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου . Καλό φθινόπωρο με υγεία , αγάπη και έμπνευση!!
    Όμορφο ζεστό σ-κ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και καλό Φθινόπωρο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κώστα ! ;) Καλό φθινόπωρο με υγεία , αγάπη και όνειρα !!

      Διαγραφή
  6. όλη η Ελλάδα όπως και η Κύπρος είναι γεμάτες με ομορφιές που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Δελφινάκι !! Καλή εβδομάδα !:) Έχουμε ιστορία με πολλά γεγονότα και πολιτισμό δικό μας με πολλά πολιτιστικά μνημεία από τους κατά καιρούς κατακτητές . Η φυσική ομορφιά αναδεικνύεται από την γεωγραφική θέση Μεσόγειος και εύκρατο κλίμα . Χρειαζόμαστε όμως καθοδήγηση και προγραμματισμό για να γνωρίσουμε τις ομορφιές , να πάρουν την θέση , που αξίζουν στις καρδιές μας .
    Ευχαριστώ πολύ Δελφινάκι !! Καλή συνέχεια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χάθηκε το σχόλιο μου μάλλον γιατί δεν το βλέπω ίσως να μην πάτησα την δημοσίευση Κυριακή μου.
    Σου έγραφα πως το οδοιπορικό σου στα κάστρα του Εβρου άγνωστα σε πολλούς όπως και σε μένα ήταν μάθημα πατριδογνωσίας που λέγαμε στο δημοτικό Η πατρίδα μας είναι κατάσπαρτη από μακραίωνη ιστορία με κάστρα σε όλους της τους τόπους ...
    Εντυπωσιάστηκα με την βυζαντινή εκκλησία επανω στην Κρήνη και με τις ομορφιές του Μυστρά!!
    Υπέροχο οδοιπορικό!!
    Οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τα πιο δημοφιλή όπως το κάστρο του Κούλε που δεσπόζει στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης όπου και μένω.
    Να είσαι καλά, να κάνεις ότι αγαπάς .. καλή συνέχεια στο Φθινόπωρο σου! καλο σου βράδυ. 🌙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Σμαράγδα !;) Καλώς την στην καστροπολιτεία του Μυστρά !
      Αξίζει το οδοιπορικό τόσο για τη φυσική ομορφιά της περιοχής όσο για τις περίτεχνες εκκλησίες με τον δικέφαλο αετό !
      Πραγματικά τα κάστρα του Έβρου δεν είναι τόσο γνωστά παρ' όλο που έχουν θέση στην ιστορία αλλά τα κάστρα που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές όπως στη Χώρα Σαμοθράκης , του Διδυμοτείχου , του Πυθίου είναι γνωστά .Στο οδοιπορικό αποκτήσαμε γνώσεις για τα περισσότερα κάστρα στο νομό Έβρο .
      Σου έστειλα και εγώ δύο απαντήσεις στο σχόλιο τις έσβησα κατά λάθος .
      Σμαράγδα δεν υπήρχε περίπτωση να μη επισκεφτώ το Ηράκλειο και να μη προσκυνήσω τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη . Εσείς σε ποιόν προμαχώνα είστε κοντά;
      Ευχαριστώ πολύ Σμαράγδα ;) εύχομαι ένα υπέροχο φθινοπωρινό ζεστό βράδυ , υπέροχα όμορφο σ-κ !;)
      Φιλάκια ;)

      Διαγραφή