Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Τα σπήλαια Αγίου Γάλακτος και Ολύμπων στη Χίο






Το σπήλαιο είναι σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων (το μεγαλύτερο από τα οποία προχωράει σε βάθος 220μ) που εκτείνεται στη βάση ενός λόφου πάνω στον οποίο έχει κτιστεί ο ομώνυμος οικισμός στη βορειοδυτική Χίο.
Στο συγκεκριμένο σπήλαιο εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα ήδη από το 1887, καθιστώντας έτσι το Άγιο Γάλας μία από τις πρώτες προϊστορικές θέσεις που καταγράφηκαν στον ελλαδικό χώρο.
Στο σπήλαιο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την πρώιμη Νεολιθική εποχή (6000-5000 π.Χ.) και έζησαν εκεί περίπου μέχρι το 2700 π.Χ. Κομμάτια από πήλινα αντικείμενα καθώς και κόκαλα ζώων δείχνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως ιερό από την Αρχαϊκή ως τη Ρωμαϊκή εποχή.





Ανασκαφικές έρευνες το 1938 σε δύο σπηλιές έφεραν στο φως αγγεία, εργαλεία, θαλασσινά όστρεα, κόκαλα αιγοπροβάτων κ.λπ. των Νεολιθικών χρόνων. Τα ευρήματα ανήκουν σε δύο διαφορετικές εποχές και φαίνεται ότι για ένα διάστημα ο χώρος ή δεν κατοικήθηκε ή άλλαξε κατοίκους. Όλα τα ευρήματα εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου.
Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει περιορισμένης έκτασης, αλλά εντυπωσιακός λιθωματικός διάκοσμος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολυδαίδαλη μορφολογία του και οι ασυνήθιστες μορφές που διανοίγονται στον λειασμένο από την δράση του νερού ασβεστόλιθο.




Σύμφωνα με τη σπηλαιολόγο Άννα Πετρόχειλου που εξερεύνησε ένα μεγάλο μέρος του σπηλαίου, το Άγιο Γάλας θεωρείται ένα από τα σπανιότερα σπήλαια του είδους του, για τις οροφές του, για τον ιδιότυπο σταλακτικό διάκοσμο και τις γέφυρες που σχηματίστηκαν, καθώς το στροβίλισμα του νερού τρυπούσε το συμπαγή ασβεστόλιθο.
Πηγή: Χίος Ιστορία και Τέχνη (Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη)






Το σπήλαιο των Ολύμπων (ή αλλιώς και σπήλαιο Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Ολύμποι και όχι μακριά από τα χωριά Πυργί και Μεστά. Το 1985 εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και από το 2003 είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και πρόκειται για σπηλαιοβάραθρο με βάθος που φτάνει τα 55 μέτρα. Αν και μικρό σε διαστάσεις, το σπήλαιο των Ολύμπων έχει εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα της Ελλάδας.
Αποτελείται από ένα κύριο θάλαμο διαστάσεων 30x30 μέτρων περίπου, ο οποίος προεκτείνεται σε ένα επίμηκες τμήμα. Περιμετρικά του κυρίως θαλάμου δημιουργούνται "εσοχές", οι οποίες σε ορισμένες θέσεις διαμορφώνουν άλλους μικρότερους θαλάμους.



Η οροφή είναι καλυμμένη από πλήθος σταλακτιτών, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Την πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι σταλακτίτες. Επίσης, σε ορισμένες θέσεις είναι εντυπωσιακή η ανάπτυξη από εκκεντρίτες (ένα είδος σταλακτιτών που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις), που η δημιουργία τους αντιβαίνει τους νόμους της βαρύτητας, αφού δεν αναπτύσσονται κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Η ανώμαλη αυτή ανάπτυξη αποδίδεται στην ύπαρξη ρευμάτων αέρα που υπάρχουν μέσα στο σπήλαιο, πιθανό και λόγω του φυσικού ανοίγματος της οροφής του.
Από την χρονολόγηση διαφόρων δειγμάτων ανθρακικών υλικών του σπηλαίου, υπολογίστηκε ότι το αρχαιότερο από αυτά δημιουργήθηκε πριν από 230 χιλιάδες χρόνια. Πάντως είναι πιθανό να υπάρχουν και αρχαιότερα εντός του σπηλαίου. Η δημιουργία του ίδιου το σπηλαίου είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Θεωρείται οτι η ηλικία του δεν είναι αρχαιότερη των 25 εκατομμυρίων ετών ενώ το πιθανότερο είναι να άρχισε να σχηματίζεται 1 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν. 



Αξίζει να σημειωθεί οτι το σπήλαιο των Ολύμπων εξακολουθεί να είναι ενεργό (σε φάση ανάπτυξης) ακόμη και σήμερα. Γι' αυτό το λόγο έχει δοθεί προσοχή ώστε πιθανές ανθρώπινες παρεμβάσεις να μην επηρεάσουν το μικροκλίμα στο εσωτερικό του. Εξου και το σύστημα εισόδου των επισκεπτών, διπλής πόρτας, που προφυλάσσει από πιθανά ρεύματα αέρα. Η θερμοκρασία (18 βαθμοί Κελσίου) και η υγρασία (95%) στο εσωτερικό του παραμένουν σχεδόν σταθερές όλο το χρόνο ενώ η σταγονορροή μεταβάλλεται εποχιακά. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του σπηλαίου δημιουργούνται από την χημική απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου που μεταφέρεται από το νερό που εισέρχεται στο σπήλαιο οπό τη βροχή.
Από τη φυσική του είσοδο που βρίσκεται στην οροφή της μεγάλης αίθουσας μπαίνουν ακτίνες ηλίου και σε συνδυασμό με τα φυσικά χρώματα των σχηματισμών του εσωτερικού του σπηλαίου (κόκκινο, κίτρινο και λευκό) δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες που σπάνια συναντά κανείς σε άλλα σπήλαια.
Το σπήλαιο είναι ανοιχτό για το κοινό από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβρη καθημερινά εκτός από Δευτέρα και ώρες 11:00 με 18:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο καλέστε στο τηλέφωνο 22710 93364
https://www.amanivoice-chios.gr , http://www.chioslife.gr , youtube.com

12 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα σπήλαια ! Και αυτά της ανάρτησής σου που δεν τα έχω επισκεφθεί φυσικά είναι πολύ ενδιαφέροντα. Τι κάνει η φύση!!! Υπέροχα δημιουργήματα...
    Καλό μήνα Κυριακή μου
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα μου καλό μήνα , καλή εβδομάδα σου εύχομαι με υγεία , χαμόγελα , αγάπη !! Πραγματικά είναι τα σπήλαια της Χίου θαύματα της φύσης , αν σκεφτούμε πόσα χρόνια υπάρχουν και σχηματίζονται σταλαγμίτες και σταλακτίτες . Μάλιστα το σπήλαιο στο Άγιο Γάλα Χίου είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο . Ευχαριστώ πολύ
    Άννα , ελπίζω να επισκεφτείς τη μυροβόλο Χίο σύντομα !!καλό γαλήνιο βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγαλείο το σπήλαιο!! Πώς μου ξέφυγε; Πηγαινοερχόμουν πέντε χρόνια στη Χίο κανείς δε βρέθηκε να μου μιλήσει για το σπήλαιο και έτσι έχασα την ευκαιρία να το χαρώ. Τώρα, τρέχα γύρευε πότε θα περάσει πάλι ο δρόμος μου από 'κει.
    Το μόνο σπήλαιο που έχω επισκεφθεί Κυριακή είναι τα σπήλαια του Δυρού.
    Φοβερή εμπειρία κι αυτά.
    Καλό μήνα και πολλά φιλιά από μένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα , καλή εβδομάδα Μαρία :) Ο επισκέπτης των σπηλαίων γνωρίζει και το νησί της Χίου , γιατί πρέπει να διασχίσει το νησί από το βορρά στο νότο . Τα τελευταία χρόνια γίνονται ενημερώσεις από τα μέσα πότε ανοίγουν και το πρόγραμμα λειτουργίας .Κάθε σπήλαιο είναι μοναδικά όμορφο με ιστορική σημασία και διαδρομή . Το σπήλαιο Γλυφάδα είναι από τα ωραιότερα στον κόσμο. Ευχαριστώ πολύ ,καλό ξημέρωμα φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ομορφιές έχει η Ελλάδα μας
    μου άρεσε πολλά το θέμα που μας παρουσίασες και μοιράστηκες μαζί μας σήμερα
    σε τούτα δε πήγα , τωρά τα ακούω, αλλά μικρούλα πήγα στα Γιάννενα και θυμούμαι τη σπηλιά με τους σταλακτίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλό βράδυ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ ! Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει η ανάρτηση , η Ελλάδα μας έχει αρκετά σπήλαια διάσπαρτα στη χώρα . Μα της Χίου είναι εντυπωσιακά όμορφα , μοναδικά και σημαντικά ιστορικά , όχι ότι τα άλλα σπήλαια της Ελλάδας είναι λιγότερο σημαντικά και εντυπωσιακά . Ευχαριστώ πολύ , καλό μήνα ,να έχεις ένα υπέροχο σ/κ , όπως επιθυμείς !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία τοπία όταν πάω Χίο θα τα επισκεφτώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Νατάσσα :) Ευχαριστώ πολύ , σού εύχομαι να ζήσεις σύντομα ωραίες στιγμές και εικόνες από κοντά στη μυροβόλο Χίο ! να έχεις μία όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταπληκτικη η αναρτηση σου!!!Δεν ειχα ιδεα για το σπηλαιο αυτο!!!!
    Πέρασα ν αφησω τις ευχες μου.
    🌹🌹Πασχαλινές δέξου ευχές από την καρδιά βγαλμένες,όλες οι μέρες της ζωής σου να είναι Αναστημένες. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!🌸🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπέρα skρουτζάκο :)ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια !!
    Είναι τα σπήλαια καταπληκτικά , αξιοθαύμαστα και είναι ωραίο που βρίσκονται στην Ελλάδα και μάλιστα σε νησί στη μυροβόλο Χίο .
    Εύχομαι ολόψυχα το Άγιο φως να χαρίσει απλόχερα πολλά χαμόγελα αγάπης , ελπίδας και ευτυχίας σε σένα και στους αγαπημένους σου ανθρώπους . Ειρήνη Υγεία σε όλον τον κόσμο !!!
    Καλή Ανάσταση ! Καλό Πάσχα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω αν το έχω αναφέρει έχω καταγωγή από Χίο. Έχω πάει και ομολογώ ενθουσιάστηκα. Δεν είναι μεγάλο αλλά είναι υπέροχο. Ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα ανάρτηση σου.
    Καλή σου μέρα Κυριακή μου καλό Σ/Κ εύχομαι. Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλημέρα Βιργινία :) Χαίρομαι που έχεις καταγωγή από ένα ιστορικό νησί τη Χίο . Εγώ ακόμη δεν έχω επισκεφθεί τη Χίο αλλά έχω δημιουργήσει αναρτήσεις για τη Χίο . Μάλιστα σε μια ανάρτηση για σπήλαια στην Ελλάδα γνώρισα το σπήλαιο των Ολύμπων και μου έκανε τεράστια εντύπωση το μέγεθος των σταλακτιτών
    μάλιστα σε νησί . Η μητέρα μου ήταν μετά την κατοχή σε ορφανοτροφείο της Χίου και ο αδελφός μου υπηρέτησε φαντάρος ένα χρόνο στη Χίο .
    Ευχαριστώ πολύ καλό ανοιξιάτικο σ-κ ! !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή