Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Εκεί που η ιστορία συναντά τις ομορφιές της θάλασσας στη παραλιακή ζώνη τού Νομού Έβρου


Δώδεκα χιλιόμετρα δυτικά από την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η κοινότητα της Μάκρης με το γραφικό λιμανάκι του Πλατάνου. Πάνω από την παραλία ένας φυσικός όγκος με μία τούμπα (γήλοφο) στην κορυφή του. Μέσα στο βράχο ανοίγεται μία σπηλιά, γνωστή στους ντόπιους ως Σπηλιά του Κύκλωπα, η οποία παρουσιάζει ίχνη χρήσης από τα προϊ στορικά χρόνια έως τα βυζαντινά χρόνια, ενώ περιφερειακά της έχουν λαξευτεί διάφορες κατασκευές, όπως κόγχες και σκαλοπάτια.

Η ανασκαφή, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην τούμπα, έφερε στο φως ένα σπουδαίο νεολιθικό οικισμό (4500-3000 π.Χ.), που θεωρείται από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας κεντρικός χώρος του οικισμού που ορίζεται από πήλινη πλατφόρμα, δάπεδο με αποθηκευτικά αγγεία και λάκκο και συνδέεται πιθανώς με την παρουσία πρώιμης εξουσίας που οργανώνει τις οικονομικές δραστηριότητες.

Παλιότερα οι μελετητές τοποθετούσαν εδώ το Σέρρειον ακρωτήριο της Σαμοθρακικής Περαίας. Όμως από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα μικρό και πιθανώς ανώνυμο εμπορικό σταθμό. Αργότερα, γύρω στο 10ο μ.Χ. αι., η τούμπα μετατρέπεται σε νεκροταφείο και ο οικισμός μεταφέρεται στην περιοχή της σύγχρονης Μάκρης, γεγονός που δηλώνεται από σημαντικά ερείπια, όπως τμήματα βυζαντινής οχύρωσης, βυζαντινοί ναοί από το 10ο και 12ο αι. μέχρι τη Μεταβυζαντινή εποχή και την Τουρκοκρατία, λουτρά και τέλος μπεκτασικό νεκρικό μνημείο.

Τελευταίος σταθμός προς τα δυτικά για τον επισκέπτη είναι η Αρχαία Μεσημβρία ή Ζώνη. Η ανασκαφή του χώρου έδειξε πως στη θέση αυτή υπήρχε αρχικά ένας οικισμός της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου-η σχετική κεραμεική χρονολογείται στον 8ο και 7ο π.Χ. αι., όπου κατοικούσαν Θράκες από το φύλο των Κικόνων, και στο τέλος του 7ου π.Χ. αι. ήρθαν άποικοι από τη Σαμοθράκη και ίδρυσαν μία πόλη της Περαίας τους.

Η έρευνα μέχρι πρόσφατα την ταύτιζε με τη Μεσημβρία, το δυτικότερο πόλισμα της Σαμοθρακικής Περαίας, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος. Ο ελληνικός πληθυσμός έζησε αρμονικά και χωρίς προβλήματα με τον θρακικό από τον 7ο π.Χ. αι. μέχρι τον 1ο μ.Χ. αι., που ερημώνεται η περιοχή.


Η πόλη περιβάλλεται από τείχος ενισχυμένο με πύργους. Στο εσωτερικό παρατηρείται ένας δεύτερος τειχισμένος οικισμός με εργαστήρια και καταστήματα που χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι το 2ο π.Χ. αι., ιδιωτικές οικίες με αυλές, δίκτυο δρόμων και δυο ιερά οικοδομήματα: το ιερό της Δήμητρας (4ος-3ος π.Χ. αι.) και ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα (6ος-5ος π.Χ. αι.). Στο ιερό της Δήμητρας ανακαλύφτηκε "θησαυρός" από ασημένια πλακίδια-αφιερώματα των αρχαίων προσκυνητών, ενώ στο ναό του Απόλλωνα βρέθηκαν τμήματα αρχαu κού κούρου και αττικά, μελαμβαφή και μελανόμορφα αγγεία με χαραγμένο το όνομα του θεού. Έξω από το τείχος εκτείνεται το νεκροταφείο.


Η εύρεση περίπου 2000 νομισμάτων της Ζώνης στις τελευταίες ανασκαφικές περιόδους οδηγεί στην ταύτισή της με τη Ζώνη, το σημαντικότερο κέντρο της Σαμοθρακικής Περαίας που έκοψε δικό του νόμισμα και πλήρωνε τον περισσότερο φόρο απ’ όλες τις πόλεις της Περαίας στην Αθηναu κή Συμμαχία (δύο τάλαντα), όπως προκύπτει από τους φορολογικούς καταλόγους του 5ου π.Χ. αι. Αξιόλογα ευρήματα από τη Μεσημβρία-Ζώνη εκτίθονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής , στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης .




ΠΗΓΕΣ:https://www.evros.gr/gr/kentrikh/1/diadromes/611,https://www.alexpolisonline.com/,http://www.wondergreece.gr, youtube.com, https://greece.terrabook.com/el/,

8 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν αυτά τα ταξίδια σε τόπους και χρόνους μακρινούς, Κυριακή μου. Όπως εδώ, που μάς ταξιδεύεις στην εποχή του σιδήρου.
    Καλό μήνα καλή μας φίλη και ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι πραγματικά φίλος johnpit ;) Έβλεπα το μήνυμα , απορούσα πως δεν εμφανοζόταν στην αν'αρτηση, το βράδυ συνηδειτοποίησα , πρώτη φορά ότι έπρεπε να κάνω ενέργεια για δημοσίευση . Σήμερα γίνεται ο επίλογος ενός θλιβερού γεγονότος στη Γερμανία , που δοκιμάζει την οικογένεια μας απο την περασμένη Δευτέρα . Η παραλιακή ζώνη του Έβρου συνδέεται με πολλές αναμνήσεις όλες αγαπημένες στην οικογένειά μου . Να είσαι πάντα καλά με τους αγαπημένους σου , Καλή Παναγία .
    Ευχαριστώ πολύ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι όλα να είναι καλά τώρα Κυριακή μου, με όλη μου την καρδιά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ johnpit !! Να είσαι πάντα καλά με τους αγαπημένους σου ανθρώπους !!

      Διαγραφή
  3. Με αφορμή το θέμα της ανάρτησής σου Κυριακή μου, προσπάθησα να φανταστώ τη ζωή των ανθρώπων τότε, σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος. Πανέμορφος τόπος και πολύ σημαντική η ιστορία του. Η σύνδεσή σου μαζί του είναι συγκινητική αφού απ' την παραλιακή ζώνη του Έβρου έχεις τόσες αγαπημένες αναμνήσεις. Λυπάμαι πολύ για τον θλιβερό, όπως χαρακτηρίζεις, επίλογο που συνέβη για την οικογένειά σου. Είναι δύσκολο να ισορροπήσει κανείς στον χρόνο και με όσα εκείνος μας φέρνει. Εύχομαι εσύ να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου. Σ' ευχαριστούμε για τις σημαντικές πληροφορίες που φροντίζεις πάντα να μοιράζεσαι μαζί μας. Καλό μήνα Αύγουστο! Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό δροσερό σαββατόβραδο Μαρία !;) Η ιστορία της Θράκης είναι άγνωστη και στους Θρακιώτες , γιατί ακόμα και τώρα εμφανίζονται νέα ευρήματα όπως ο Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας -Ζώνης 2ος αιων Μ.Χ..Σίγουρα είναι σημαντικό που δημιουργήθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης . Οι οικογενειακές εκδρομές στις παραλίες γινόταν με βάρκα , γιατί ο δρόμος ήταν χωμάτινος και επικίνδυνος . Ο παππούς πρόσφυγας με τη βάρκα χηληώτησα δημιούργησε και ανέθρεψε οικογένεια με πέντε αγόρια , ο τελευταίος στη ζωή θείος μας " έφυγε" . Ευχαριστώ πολύ Μαρία για τα καλά σου λόγια , κάθε άνθρωπος έχει όμορφες αναμνήσεις στον τόπο ,που έζησε και μεγάλωσε .Ιδιαίτερα στην Ελλάδα , που κάθε πέτρα έχει την δική της ιστορία.. Καλό δεκαπενταύγουστο με ειρήνη και υγεία !! Όνειρα γλυκά ! φιλάκια;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι καλά που έβαλες το βιντεο του μουσείου Κυριακή μου, πόσες ιστορίες, για πόσες ζωές μιλάνε μεσα από τις σιπές τους αυτά τα πανέμορφα αντικείμενα, που μαζί με τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες σου για τον Εβρο μάθαμε και εμείς τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα... τι ωραία ανάρτηση, έχω μια φίλη από την Κορνοφωλιά, νομίζω ότι εκεί γύρω είναι, χωρίς να είμαι σίγουρη.
    Παντού ο τόπος μας είναι γεμάτος ιστορία!!
    Ευχομαι η κάθε απώλειά μας να γίνεται μια όμορφη ανάμνηση στην καρδιά μας .
    Να περνάς καλά με ότι κάνεις καλο σου απόγευμα καλο υπόλοιπο καλοκαιράκι με αγάπη φιλιααα 🌞

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμαράγδα μου τι ωραία λόγια είναι αυτά ! Καλή Κυριακή εύχομαι ολόψυχα με ευλογία και υγεία !!
      Αλήθεια είναι ,ότι στο σχολείο διδαχθήκαμε την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας με κέντρο την πόλη κράτοςς της Αθήνας .Καλό είναι να γνωρίζουμε την ιστορία κάθε τόπου , για να γνωρίζουμε την συνεισφορ'α στον πολιτισμό . Η Κορνοφωλιά είναι δίπλα στο δάσοε της Δαδιάς , κοντά στο ιερό μοναστήρι τηςΠαναγίας Πορταΐτισσας . Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και σε σένα στους αγαπημένους σου ανθρώπους υγεία και αγάπη . Μία όμορφη δροσερή Κυριακή με χαρούμενα τιτιβίσματα , χαμόγελα ;) Καλημέρα ;) Γλυκά φιλιά ;)

      Διαγραφή