Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Μοναδικά ξωκκλήσια σε κουφάλες υπεραιωνόβιων δέντρων στην Ελλάδα - Η Αγία θεοδώρα με τα 17 δέντρα στη στέγη της εκκλησίας .

Ποια είναι η Παναγία η Πλατανιώτισσα - Πού βρίσκεται και γιατί αξίζει να την επισκεφθείτε - Η ιστορία του παράξενου ξωκλησιού


Ένα εκκλησάκι της Πελοποννήσου στο Αίγιο, που είναι αφιερωμένο στην Παναγία, είναι από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας. Το εκκλησάκι αυτό, είναι κρυμμένο μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου στην Αχαΐα. Στο εσωτερικό του περίεργου αυτού ναού, χωράνε μόλις 22 άτομα!
Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.
Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.
Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μέτρα Περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μέτρα Και στο μέσο του 12,65 μέτρα. Και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη. 


Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. 


Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.
Από τότε που ανακαλύφθηκε, λειτουργεί ως προσκύνημα, ενώ πλήθος πιστών καταφθάνουν κατ’ έτος όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των πιστών του εξωτερικού, προέρχεται από τη Ρωσία, τις πρώην σοβιετικές χώρες και τις Ορθόδοξες χώρες της Βαλκανικής.

φωτογραφίες: kalavrita-ski.gr


Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς: Το Εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται μέσα σε έναν πλάτανο


Είναι δυνατόν; Και, όμως, είναι… Ένας ταπεινός ναός στην Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς,μέσα σ’ έναν πλάτανο (!), η εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, είναι πανβαλκανικό προσκύνημα. Ναι, πανβαλκανικό!
Αλβανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι και Ρουμάνοι πιστοί περνούν και κάνουν το σταυρό τους.
Η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων τούς ωθεί να δημιουργούν εκκλησάκια σε ασυνήθιστα μέρη, όπως το προσκυνητάρι που έχει δημιουργηθεί μέσα σε έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο σε χωριό της Θεσπρωτίας, αλλά και η μικρή εκκλησία της Παναγίας Πλατανιώτισσας στα Καλάβρυτα.


Στην «καρδιά» του λεγόμενου «πλατάνου του αράπη», που η ηλικία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, στο χωριό Κρυσταλλοπηγή Θεσπρωτίας, δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια ένα μικροσκοπικό προσκυνηματικό εικονοστάσι. Το δέντρο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από έναν φύλακα του κάμπου ή από την αρβανίτικη λέξη «ραπ» που σημαίνει πλάτανος, ενώ ένα τρίτο σενάριο το αποδίδει σε κάποια μάχη που έλαβε χώρα στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.


Στο γέρικο δέντρο την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνες της Σέλλιανης έστησαν ενέδρα στους Γερμανούς, ενώ κατά τα νεότερα χρόνια ο πλάτανος άντεξε από μια μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε όταν λαθρομετανάστες άναψαν φωτιά στο κοίλωμά του για να ζεσταθούν. Ειδικοί αποκατέστησαν την καταστροφή με κλάδεμα και θεραπεία με φυτοφάρμακα. Οι κάτοικοι από τότε άρχισαν να φροντίζουν περισσότερο το τεράστιο δέντρο και μάλιστα έφτιαξαν το εικονοστάσι τοποθετώντας μια βρύση δίπλα του, ενώ του έδωσαν το όνομα «Παναγία η Πλατανιώτισσα».

Ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο, έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό ενός υπεραιωνόβιου δέντρου, στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας.


Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα ενώ στο εσωτερικό που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει μόνο ένα μανουάλι, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού και μια της Παναγίας. Στο κέντρο βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.



Η ιστορία του
Από το συγκεκριμένο σημείο, περνούσε συχνά ο γέροντας Παΐσιος την περίοδο της νιότης του και έτσι προς τιμήν του χτίστηκε αυτό το ιδιαίτερο το εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο δέντρο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής ο Άγιος συνήθιζε να περνά από εκείνο το σημείο όταν ήταν νέος, προκειμένου να φτάσει στο κοντινό χωριό Αμάραντος, όπου έκανε ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε σπίτια ντόπιων.


Το υπεραιωνόβιο δέντρο στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές, (περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν ή ακόμα και για μπάρμπεκιου) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει.
Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου. Το αδύναμο αυτό ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε Δεντροκκλησιά. 


Που βρίσκεται
Βρίσκετε 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά την διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο. Ακριβώς δίπλα υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας επίσης ογδόντα μέτρα από τη δεντροκλησσιά ( έχει ταμπελάκι και μονοπάτι )υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε από την περιοχή. 

Αγία Θεοδώρα : το σώμα της ναός , τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της ποτάμι


Κοντά στο χωριό Βάστα στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, βρίσκεται το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας που προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών! Ο λόγος; Στη σκεπή αυτού του ναού που χτίστηκε τον 12ο αιώνα, υπάρχουν 17 μεγάλα δέντρα, που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα και χωρίς να διακρίνονται οι ρίζες τους! Διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη του ναού. Το νερό που τρέχει στο ποτάμι, που είναι δίπλα από την εκκλησία, ποτίζει τα δεκαεπτά δέντρα που βγαίνουν κυριολεκτικά από μέσα. 


Ο θρύλος

Ο αριθμός των δέντρων δεν είναι τυχαίος, αφού σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση αντιστοιχούν στα 17 χρόνια της Αγίας Θεοδώρας. Σύμφωνα με την ιστορία -ή θρύλο για κάποιους-, η Αγία Θεοδώρα καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια κι εφόσον ήταν το μεγαλύτερο παιδί, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας της οικογένειάς της, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης.

Στο στρατό την ερωτεύτηκε ως Θεόδωρο μία νεαρή κοπέλα κι επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, η νεαρή την (τον) κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο. Έτσι φαίνεται ότι οδηγήθηκε στο μαρτύριο από την οικογένεια της κοπέλας. Η Θεοδώρα που ήταν ιδιαίτερα θεοσεβούμενη, πριν τον αποκεφαλισμό της παρακάλεσε τον Θεό, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός. Χριστέ μου, συγχώρεσε τους εχθρούς μου, κάνε το σώμα μου εκκλησία, τα μαλλιά μου δέντρα και το αίμα μου ποτάμι... - (Προσευχή της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας)


Η επιστημονική εξήγηση από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Το 1996, το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας πραγματοποίησε έναν πρωτοποριακό έλεγχο με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.



Το ρεκόρ Γκίνες

Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο».

ΠΗΓΕΣ:  https://anagnostis.org/,https://epiloges.tv/, https://passenger.gr/,https://lifenroots.com/,https://www.tilestwra.com/

8 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα τίποτε από όλα αυτά. Φυσικά είχα διαβάσει γι αυτά αλλά όχι την ιστορία τους. Υπέροχο θέμα και πολύ ενδιαφέρον Κυριακή μου.
    Θα ήθελα να τα επισκεφθω΄.
    Καλή σου μέρα και καλό μήνα ήρεμο και γιορτινό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Άννα ! Είναι φορές ,που η ψυχολογική διάθεση μας κατευθύνει στο θέμα . Γιατί μας ηρεμεί , καταπραΰνει τον πόνο και μας ωθεί να συνεχίσουμε . Κάπως έτσι έφτασα και εγώ να δημιουργήσω αυτό το θέμα , η ανάγκη μου να γνωρίσω απομακρυσμένα και προσφιλή τοπία .
      Εύχομαι να φτάσουν τα βήματα μας στα μέρη αυτά , να πάρουμε την ευλογία τους !
      Ευχαριστώ πολύ Άννα μου , Καλό μήνα με υγεία , χαρά , δημιουργία ;)

      Διαγραφή
  2. Εντυπωσιακά όλα τα εκκλησάκια!
    Γνωρίζω μόνον το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας.
    Κοίτα τί συμβαίνει όταν η πίστη συμπορεύεται με τη φύση!
    Σ' ευχαριστώ πολύ Κυριακή μου.
    Καλό απόγευμα
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό βράδυ Μαρία !;) Καλό μήνα με υγεία , χαρά , δημιουργία !
    Η εποχή της καραντίνας μας οδηγεί σε αγαπημένα μέρη μακρινά στη φύση να γαληνέψει η ψυχή .
    Ευλογημένος ο κόπος των ανθρώπων να δημιουργήσουν εκκλησάκια στα κοιλώματα των υπεραιωνόβιων δέντρων και να τα προστατέψουν . Το μεγαλείο της φύσης στη στέγη της εκκλησίας της Αγίας Θεοδώρας τα πλατάνια να στηρίζουν το ναό . Να είσαι πάντα καλά Άννα ! Φιλιά !!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό κι αν είναι θαύμα! Καλή και ευλογημένη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Κώστα ! Τα ξωκκλήσια στα κοιλώματα είναι θαυμαστά και η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας θαύμα , απίστευτο τόσα δέντρα πάνω στη στέγη της!! Ευχαριστώ πολύ Κώστα , καλό μήνα ,καλή εβδομάδα με υγεία και δημιουργία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτικό μέρος ονειρικό θα θελα να το βλεπα από κοντά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρόνια Πολλά Νατάσσα ! Πραγματικά θαύματα της φύσης ευλογημένα , εύχομαι ολόψυχα υγεία , μακροημέρευση να επισκεφθείτε τα μοναδικά ξωκκλήσια . Ευχαριστώ πολύ , Καλή Χρονιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή