Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Δάση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης





Δάσος Κοτζά Ορμάν


Το όνομά του σημαίνει «θρυλικό δάσος» στα τούρκικα. Βρίσκεται δίπλα στις όχθες του Νέστου, και εκτείνεται από τον οικισμό Τοξότες έως τις εκβολές του ποταμού. Φιλοξενεί ιδιαίτερα σπάνιους και μεγάλης σημασίας εκπροσώπους της πανίδας και της χλωρίδας. 



Για παράδειγμα από πλευράς δέντρων μπορείτε να δείτε την ασπρολεύκα και την μαύρη λεύκα, το σκλήθρο κ.ά και από πλευράς ζώων ίσως να μην τα συναντήσετε, αλλά στο δάσος ζουν αγριόχοιρου, λύκοι, ασβοί, αλεπούδες, ζαρκάδια καθώς και πολλών ειδών πτηνά. 



Δάσος Ελατιάς 

Η Ελατιά  η Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας, βρίσκεται στο νομό  Δράμας  και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Έχει μέγιστο υψμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). 
Εκτός από τον Τσάκαλο (υψόμετρο 1826μ.), άλλες κορυφές είναι: οι Οξιές (υψόμετρο 1811μ.), η Ελατιά (υψόμ. 1647μ.), η Μπουζάλα (υψόμετρο 1631μ.), η Πυραμίδα Κούτρα (υψόμετρο 1628μ.), το Ζερβό (υψόμετρο 1578μ.). τα Καλύβια Γραβάνη (υψόμετρο 1556μ.) κ.α.       


Η χλωρίδα της Ελατιάς είναι πλούσια σε είδη (πάνω από 700), με πολλά ενδημικά (τοπικά) της Βαλκανικής περιοχής, καθώς επίσης και με πολλά σπάνια για την χώρα μας. Στο Δάσος Ελατιάς συναντάμε ποικιλία μανιταριών με πολλά εδώδικα (βωλίτες, κοπρίνοι, αμανίτης, καίσαρος κ.α.).
Η πανίδα της περιοχής είναι και αυτή πλούσια, με είδη όπως την καφετιά αρκούδα, αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι, λαγό, λύκο, αγριόγατο, φάσσα, αετούς, γεράκια, δρυοκολάπτες κ.ά.


Στην Ελατιά βρίσκεται, το μοναδικό στην χώρα μας Δάσος Ερυθρελάτης. Η Ερυθρελάτη να πούμε ότι είναι είδος έλατου που απαντάται κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά στην Ελλάδα θα το βρούμε μόνο εδώ, στο Καρά Ντερέ.
  Στην Ελατιά, υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, στη θέση του παλιότερου τσελιγκάτου Σαρακατσαναίων με την ονομασία Καλύβια Κούτρα. Εκεί, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου (του Προφήτη Ηλία) πραγματοποιείται αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Το Δασικό χωριό βρίσκεται στο κέντρο του Δάσους της Ελατιάς.
Παρθένο Δάσος Φρακτού


Σε απόσταση 92 χιλιομέτρων της Δράμας, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού, βρίσκεται το Παρθένο δάσος του Φρακτού, το οποίο έχει ανακηρυχτεί σε Παγκόσμιο Μνημείο της Φύσης. Η έκτασή του είναι 12.000 στρέμματα και αποτελείται από Πεύκη (Μαύρη και Δασική), Οξιά, Ερυθρελάτη, Δρυ κ.ά



Δάσος της Χαϊντούς

Σπίτι για χιλιάδες σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, το Δάσος της Χαϊντούς έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης, στα σύνορα με Βουλγαρία και έχει έκταση 180 στρέμματα.

 



Το γεωλογικό ανάγλυφο της Ξάνθης έχει ευνοήσει σημαντικά τον Δρυμό ώστε να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η χλωρίδα του και κατ’ επέκταση η πανίδα του. Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μέσω του Λειβαδίτη Σταυρούπολης είτε μέσω του Δασικού χωριού Ερύμανθου. Το δίκτυο είναι κατατοπιστικότατο καθώς λειτουργούν σημάδια-σταθμοί σε πολλές πεζοπορικές διαδρομές. 


 το δάσος καλύπτεται από δέντρα, κυρίως κωνοφόρα και φυλλοβόλα πλατύφυλλα, μερικών εκ των οποίων η ηλικία έχει ξεπεράσει τα 200 χρόνια. Πεύκα, έλατα, οξιές, και το χαρακτηριστικό κίτρινο κρίνο της Ροδόπης συνθέτουν την χλωρίδα της περιοχής. Ακόμα, μπορείτε να συναντήσετε τα ιδιαίτερα σπάνια φυτά όπως Ανθεμίς του Στρίμπρυ ή Γέο της Ροδόπης κ.ά. Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής φιλοξενεί μεγάλα θηλαστικά όπως αρκούδες, λύκους, τσακάλια κ.ά. καθώς και 102 είδη πουλιών. 

Δάσος Πεύκης 



Ένα ιδιαίτερο δάσος, το οποίο καλύπτει περίπου 1000 στρέμματα βρίσκεται στην περιοχή των Πετρωτών σε υψόμετρο 100μ. και πολύ κοντά στην θάλασσα. Η ιδιαιτερότητα του είναι το μικρό ύψος των δέντρων, το οποίο δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο και αυτό το κάνει ένα είδος νανοδάσους που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Ο λόγος της μη ανάπτυξης των δέντρων δεν είναι ακριβής αλλά πιστεύεται ότι τα πετρώματα της περιοχής και η γεωλογία του εδάφους ευθύνονται για αυτό το φαινόμενο. 



Δάσους της Δαδιάς 

Διεθνώς αναγνωρισμένος για την οικολογική του αξία, ο βιότοπος του Δάσους της Δαδιάς απλώνεται στο μέσο του νομού και του προσδίδει ξεχωριστή ομορφιά και σημασία. Είναι τόπος ζωτικής σημασίας για την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, αφού εδώ συναντώνται αμέτρητα είδη χλωρίδας όπως πεύκα και βελανιδιές ηλικίας εκατοντάδων ετών, αλλά κατά κύριο λόγο εξαιτίας των πολύ σπάνιων ειδών αρπακτικών που ζουν εδώ.



 Συγκεκριμένα, από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, τα 21 καταγράφονται εδώ, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και το Δάσος της Δαδιάς αποτελεί το τελευταίο καταφύγιό τους στη Γηραιά Ήπειρο. Εδώ επίσης ζουν 39 είδη ερπετών και αμφιβίων.



 Με πρωτοβουλία της WWF, ο χώρος ανακηρύχτηκε προστατευόμενη περιοχή, όπως ανακηρύχθηκε και επίσημα από το ελληνικό κράτος το 1980. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου, ενώ την επίσκεψή σας μπορείτε να οργανώσετε στο Κέντρο Πληροφόρησης που απέχει λίγα μέτρα από τη Δαδιά. Από εκεί θα μεταφερθείτε στο παρατηρητήριο, όπου διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για να παρατηρήσετε την περιοχή της ταΐστρας, όπου οι υπεύθυνοι του πάρκου αφήνουν τροφή για τα αρπακτικά, την οποία τροφή παρέχουν στο κέντρο κτηνοτρόφοι της περιοχής. Κατάλληλες ώρες για να θαυμάσετε το μαυρόγυπα, τον γυπαετό, τα όρνια και τα άλλα είδη αρπακτικών να «γευματίζουν» είναι οι πρωινές. 



Το θέαμα συγκλονιστικό! Ο νόμος της φύσης “ο θάνατός σου, η ζωή μου” εφαρμόζεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας και το γεγονός που ακούγεται αποκρουστικό είναι στην πραγματικότητα ένας φυσιολογικός κρίκος της τροφικής αλυσίδας. 



ΠΗΓΕΣ:© wondergreece.gr ,  vimeo.com -George Komninos ,
   , hikingexperience.gr/ , http://www.theskati.gr

10 σχόλια:

  1. Δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό το δέος Κυριακή. Εκεί που η φύση είναι τόσο γενναιόδωρη με τους ανθρώπους. Σε ευχαριστούμε για το υπέροχο αυτό ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα johnpit !! Κάθε δάσος είναι μοναδικό με τη χλωρίδα και τη πανίδα του . Οι άνθρωποι οφείλουν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους και να προστατεύσουν τα δάση και την άγρια ζωή .
      Ευχαριστώ πολύ johnpit , να χαρείς μία όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα !

      Διαγραφή
  2. Φοβερη η αναρτηση σου και πολυ ενημερωτικη Δεν ηξερα αυτα τα υπεροχα δαση!!!!Να εισαι καλα 🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα skρουτζακος ! :)Καλό είναι ναγνωρίζουμε τα δάση της πατρίδας μας , που είναι σημαντικά και σπάνια στον ευρωπαικό χώρο . Αξίζουν το ενδιαφέρον και την προστασία μας .
      Ευχαριστώ πολύ , να χαρείς την ανοιξιάτικη ημέρα , καλή εβδομάδα ! :)

      Διαγραφή
  3. Εντυπωσιαστηκα κυρίως απο το δασος της Δαδιας. Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα drastiria ! Το Δάσος της Δαδιάς είναι σημαντικός τόπος για τα αρπακτικα στην Ευρώπη .
      Η περιοχή είναι προστατευόμενη αλλά υπάρχουν περιστατικά δηλητηρίασης σπάνιων πουλιών με δολώματα . Ευχαριστώ πολύ , καλή εβδομάδα , Χιστός Ανέστη , Χρόνια Πολλά !!

      Διαγραφή
    2. To δάσος είναι η αδυναμία μου. Το ομολογώ. Εκεί περνούσα παιδί πολλά από τα καλοκαίρια μου. Το έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου, τις μυρωδιές, τα ζουζούνια, τον ήλιο μέσα απ' τα φυλλώματα, τα κελαηδήματα των πουλιών, τις πηγές, το κελάρυσμα του νερού!!
      Μου τα έφερες όλα στο νου με την ανάρτησή σου Κυριακή.
      Να τα φυλάμε, τα λίγα που έχουμε, σαν τα μάτια μας!
      Σ'ευχαριστούμε πολύ Κυριακή μου για τις ανάσες που μας δίνεις.
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλό απόγευμα Μαρία !!Είσαι τυχερή που έζησες σε δάσος μαθαίνοντας τα δέντρα , τους ήχους μέσα στο δάσος , τα μονοπάτια , όλη την φυσική ομορφιά που μιλάει στην καρδιά σου και δεν θέλεις να τη χάσεις ποτέ . Στο εύχομαι αυτό από καρδιάς , γιατι τα δάση συρρίκνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες .
    Γιά μένα το βίντεο έγινε αφορμή να ενημερωθώ και να γνωρίσω τα δάση αυτής της περιοχής και να αναγνωρίσω , ότι τα δάση αυτά έχουν πολύ μεγάλη φυσική αξία για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη .
    Ευχαριστώ πολύ Μαρία , να απολαύσεις το ανοιξιάτικο απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφες φωτογραφίες ειδικά αυτές με τα πουλιά. Όποτε σε επισκέπτομαι μαθαίνω και κάτι καινούργιο! Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ Κώστα !!Όλα τα δάση είναι γνωστά για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους άλλα για τα σπάνια δέντρα , άλλα για την πλούσια βλάστηση και τις πηγές , αυτό της Δαδιάς σαν καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών στην Ευρώπη .
    Ευχαριστώ πολύ Κώστα !! Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή