Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Λειβαδίτης - Ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων





Πίσω ακριβώς από την Ξάνθη, ορθώνεται ένα πράσινο τείχος. Η οροσειρά της Ροδόπης μπορεί να μην φημίζεται για τα ψηλά και απόκρημνα βουνά της. Παρόλα αυτά, παραμένει παρθένα και ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό, κρατώντας ακέραια πολλά από τα μυστικά της μέχρι τις μέρες μας. Ένα από αυτά είναι και ο ψηλότερος καταρράκτης των Βαλκανίων. Στέκει καλά κρυμμένος στο αιωνόβιο δάσος της Χαϊντούς, άγνωστος στους περισσότερους επισκέπτες της πόλης και μακριά από τα φλας της κακής τουριστικής επέλασης.

Ο καταρράκτης από το σημείο θέασης



Φτάνοντας στο χωριό

Μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή και αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ξάνθη, φτάνουμε στον οικισμό του Λειβαδίτη. Μερικά σπίτια αραδιασμένα στις πλαγιές και μια εκκλησία. Η μοναδική ταβέρνα ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την παύση λειτουργίας της. Στο χωριό ο πιο συχνός θόρυβος που ακούγεται είναι αυτός της κουδούνας κάποιας αγελάδας. Κυκλοφορούν ελεύθερες με περίσσια άνεση και δεν είναι λίγες οι φορές που στέκονται στη μέση του δρόμου και σε κοιτάζουν με απάθεια. Ίσως καμιά φορά να αναρωτιούνται για το πόσο θράσος έχουμε που ταράζουμε την ηρεμία τους. Η λογική και η τάξη της πόλης δεν έχουν καμιά ισχύ σ’ αυτά τα βουνά.

Ο οικισμός του Λειβαδίτη



Το δάσος της Χαϊντούς

Η διαδρομή συνεχίζει και οδηγεί στο δάσος της Χαϊντούς. Η ιστορία του ξεκινά κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Κατά την τελευταία περίοδο των παγετώνων, η βορειοευρωπαϊκή χλωρίδα και πανίδα “μετανάστευσαν” στο νότο όπου οι κλιματικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη τους. Η τελική υποχώρηση των πάγων σήμανε και την εξαφάνιση αυτής της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας όμως κάποιους θύλακες στους οποίους τα δάση αυτά επιβίωσαν. Τα φιλανδικά δάση, όπως ονομάζονται, αποτελούν στις μέρες μας, ένα ακόμα θαύμα της φύσης. Στο δάσος της Χαϊντούς ευδοκιμούν πάνω από 3.000 διαφορετικά είδη φυτών! Όχι άδικα,το 1980 χαρακτηρίστηκε Μνημείο της Φύσης.



Το μονοπάτι για τον καταρράκτη σκιάζουν αιωνόβιες οξιές που ξεπερνούν σε ύψους μια οικοδομή 10 ορόφων. Σε τακτά διαστήματα έχουν διαμορφωθεί κατάλληλοι χώροι με παγκάκια για την ξεκούραση των επισκεπτών αλλά και ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα. Όσο κατηφορίζεις, ο ήχος του νερού γίνεται όλο και πιο έντονος. Φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής συναντάμε τους πρώτους μικρούς καταρράκτες. Η εικόνα με τις φτέρες και τα κλαδιά των δέντρων να καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης είναι βγαλμένη από παραμύθι. Έχεις όμως λίγα μέτρα ακόμα πριν το τέλος.   



Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη                                                                                            
Μια ανηφορίτσα με λίγα σκαλιά και το θέαμα σε καθηλώνει. Ο ήχος του νερού που πέφτει από ύψος περίπου 60 μέτρων είναι εκκωφαντικός. Ο καταρράκτης, ακολουθώντας τη φύση του νερού, δεν είναι ποτέ ίδιος. Ανάλογα με την περίοδο που θα τον επισκεφτείτε θα βρεθείτε μπροστά είτε σ’ ένα ήρεμο και γαλήνιο σκηνικό είτε σ’ ένα αδάμαστο γίγαντα που βρυχάται θυμωμένος. Αν είστε τυχεροί, βασικά τολμηροί, και φτάσετε μπροστά του κάπου στα τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, θα τον δείτε να κοιμάται παγωμένος από την κορφή ως τα νύχια.

               



Αναρρίχηση στον παγωμένο καταρράκτη

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τον καταρράκτη, βρίσκεται το Δασικό Χωριό. Μια “μικρή Ελβετία”, όπως την αποκαλούν πολλοί Ξανθιώτες, απλώνεται ανάμεσα στα έλατα στην πλαγιά του όρους Ερύμανθου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν και λειτούργησε, έχει καταστεί το στέκι φυσιολατρών και επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Η διανυκτέρευση στα 12 μικρά ξύλινα σπιτάκια, ιδιαίτερα τις μέρες του χειμώνα, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Ντυθείτε καλά, πάρτε μια κούπα με ζεστό τοπικό τσάι και θαυμάστε έναν από τους πιο έναστρους ουρανούς της χώρας.




Το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου

Την πρώτη φορά που ανέβηκα σ’ αυτά τα μέρη, ήμουν παιδί. Κι όμως θυμάμαι σαν χθες ένα παππού να μας λέει ιστορίες για ξωτικά, που παραφύλαγαν τα βράδια στα γιοφύρια και αερικά να τριγυρίζουν μέσα στα δάση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αντίκρισαν νεράιδες να λούζονται και να χορεύουν στα νερά του καταρράκτη. Κρύφτηκαν πίσω από τις φυλλωσιές και θαύμασαν την ομορφιά τους. Μπορεί πλέον οι επισκέπτες να μην πιστεύουν σε υπερφυσικά όντα, παραδέχονται όμως, πως δεν θα υπήρχε καταλληλότερο μέρος για να τα φιλοξενεί.

Πηγές:

10 σχόλια:

  1. πολύ όμορφα όλα
    οι καταρράκτες μου αρέσουν πολύ
    δε ξαναείδα παγωμένο καταρράκτη, ουαοοοο , εντυπωσιάστηκα

    καλή χρονιά με αγάπη και υγεία και ωραίες στιγμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλη Χρονια Δελφινακι ☺ο Λειβαδιτης συνηθως παγωνει τον χειμωνα , οταν το κρυο ειναι μεγαλο και ειναι πολυ εντυπωσιακος καταρρακτης ολες τις εποχες του ετους ! Μακαρι να μπορεσουμε νατον επισκεφθουμε ! Καλη εβδομαδα , ομορφο ζεστο βραδυ🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεροχο θεαμα ο παγωμενος καταρράκτης και τρομακτικο το να κανουν αναρρίχηση σε αυτον. Ταυτοχρονα εντυπωσιακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά ! Καλή Χρονιά !!drastiria !) Πολύ ήθελα να σου ευχηθώ αλήθεια από καρδιάς !!
      Είναι μεγάλος καταρράκτης ψηλός και τραβάει τα βλέμματα όλων , να τον ανεβαίνει κάποιος παγωμένο , είναι επικίνδυνο . Η ομορφιά του όμως και η επιβλητική παρουσία του Λειβαδίτη είναι άξια θαυμασμού όλο τον χρόνο . Ευχαριστώ πολύ , εύχομαι Αγάπη , Ειρήνη , Υγεία πολλά χαμόγελα για το νέο έτος 2019!! Να έχεις ένα όμορφο ζεστό βράδυ ! :)

      Διαγραφή
  4. Δεν μου έμαθες μόνον τον καταρράχτη του Λειβαδίτη αλλά και τη μουσική του Γιώργου Βαρσαμάκη που δεν ήξερα μέχρι σήμερα. Τους αγάπησα πολύ και τους δυο χάρις σε σένα Κυριακή.
    Ο ένας με την μεγαλοπρέπεια του μεγέθους του και της φυσικής του θέσης και ο άλλος με την όμορφη μουσική του με εντυπωσίασαν πολύ.
    Να είσαι καλά να έχεις μια όμορφη δημιουργική χρονιά και να συνεχίζεις να μας φτιάχνεις έτσι τη μέρα.
    Πολλά φιλιά Κυριακή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Μαρία :)Χρόνια Πολλά Αγάπη , Υγεία , Ειρήνη , Χαμόγελα !!
      Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο και τα λόγια που ζεσταίνουν την καρδιά .
      Επέλεξα τα βίντεο , γιατί είναι τα πιο πρόσφατα και ενημερωτικά σχετικά με τον καταρράκτη Λειβαδίτη . Από σένα γνώρισα πληροφορίες για την μουσική επένδυση του βίντεο , που αναγράφονται στη περιγραφή του λεπτομερώς . Ευχαριστώ πολύ Μαρία !
      Να περάσεις όμορφα και ζεστά το βράδυ !! καλή συνέχεια :)

      Διαγραφή
  5. Τι ταξίδι μας πήγες σήμερα Κυριακή μου. Υπέροχες εικόνες και δεν τις ξέρω δεν τις έχω επισκεφθεί και μακάρι να μπορέσω να πάω. Σ'ευχαριστώ γι αυτό το οδοιπορικό. Αυτά τα ξύλινα σπιτάκια θα ήθελα να με φιλοξενήσουν. Φαινεται υπέροχη επίσκεψη. Και όντως σαν το Δελφινάκι κι εγώ δεν έχω ξαναδεί παγωμένο καταρράκτη
    Καλή χρονιά να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ φίλη μου Άννα !! Χρόνια Πολλά , Υγεία , Ευτυχία !! Δημιουργικό το Νέο Έτος 2019 !!
    Χαίρομαι που σου αρέσουν αυτά τα μέρη με τα δάση και τον μεγάλο καταρράκτη Λειβαδίτη !!
    Εύχομαι ολόψυχα η επιθυμία σου να περπατήσεις στα μονοπάτια της περιοχής Λειβαδίτη να γίνει γρήγορα πραγματικότητα . Να απολαύσεις τη φιλοξενία και να χαρείς τη φύση της Θράκης . Ευχαριστώ πολύ Άννα :)
    Να ζήσεις όμορφα την κάθε στιγμή ζεστά , καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή χρονιά σου εύχομαι με υγεία και δημιουργικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2019 ! Κώστα :) Αγάπη , Ειρήνη , Υγεία !! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές , την επίσκεψη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή