Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018-Ν.Βρεττάκος, «Μη μου σκοτώνετε της γης το ποίημα»

Νικηφόρος Βρεττάκος, «Μη μου σκοτώνετε της γης το ποίημα»

Μη μου σκοτώσετε το νερό.
Μη μου σκοτώσετε τα δέντρα.
Μη μου ξεσκίστε αυτές τις θείες σελίδες
που τις γράψανε τ’ ασύλληπτο φως
κι ο ασύλληπτος χρόνος
κι όπου σταθώ με περιβάλλουν.
Μη μου σκοτώσετε της γης το ποίημα!…
Επιστρατέψετε την αιωνιότητα, 
ανάβοντας το άστρο: «Αγάπη».
Επιστρατέψετε την αιωνιότητα, 
ανάβοντας ψηλότερα απ’ όλα, 
πάνω απ’ το έτοιμο βάραθρο, 
το άστρο: «Ανθρώπινο μέτωπο!».
Σας παρακαλούμε:
Αφήστε μας τα πράγματα.
Μη μας τα καίτε.
Αφήστε τα έντομα να βρίσκουνε τ’ άνθη τους»


Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου εορτάζεται η Ημέρα της Γης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων για έναν καθαρό και βιώσιμο πλανήτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οπως διευκρινίζει, καθιερώθηκε ως παγκόσμιο κίνημα τη δεκαετία του 1990, μετά και την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (1992). Σήμερα, στο κίνημα συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ ορόσημο αποτέλεσαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Απριλίου 1970, όταν περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν υπέρ της προστασίας του πλανήτη και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η χρήση πλαστικών προϊόντων (“End Plastic Pollution”).
«Προϊόντος του χρόνου, η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση ασκεί αυξανόμενες πιέσεις στα εύθραυστα οικοσυστήματα και οι κίνδυνοι για την ισορροπία και το μέλλον του πλανήτη (π.χ. δασικές πυρκαγιές, υπερθέρμανση, ερημοποίηση, πλημμύρες, υπεράντληση μη ανανεώσιμων πόρων) γίνονται αντιληπτοί σε όλα τα επίπεδα: τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο.
»Οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές επιτείνουν τα προβλήματα και οι δυσμενείς επιπτώσεις τους επηρεάζουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, καθιστώντας πιο ευάλωτους ολοένα και περισσότερους πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Η ανάγκη για συντονισμένη δράση και άμεσες λύσεις είναι πλέον επιτακτική.
»Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής και συντονίζει την Εθνική Πλατφόρμα για τη Μείωση των Κινδύνων Καταστροφής, χαιρετίζει την Ημέρα της Γης και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ενισχύοντας φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να συμβάλλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας των πολιτών και των συστημάτων, μέσω και της προστασίας του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: :https://www.dailythess.gr/simera-giortazi-oli-gi-stin-kyriolexia/ ,youtube.com , https://cilp-art.net/

15 σχόλια:

  1. Καλημέρα ! καλή εβδομάδα :) να ζήσεις όμορφες ανοιξιάτικες στιγμές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα πάντως είναι η παγκόσμια ημέρα βιβλίου,
    με την Αθήνα να παίρνει σκυτάλη ως η παγκόσμια
    πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018 !
    Καλώς σε βρήκα, από Ελλάδα. Καλή εβδομάδα! ✿ Πέτρα.
    https://pistos-petra.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μεσημέρι Μία !Χαίρομαι για την γνωριμία , χθες μπήκα στο blog σου από το Δελφινάκι φαίνεται δουλειά , που γίνεται με αγάπη . Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου , τη Γη μας μπορούμε να την γιορτάζουμε κάθε μέρα . Αντίθετα όμως την καταστρέφουμε ασυλλόγιστα με κάθε τρόπο από τα παιδιά με τα συνηθισμένα σκουπίδια σοκολάτες , γαριδάκια , παγωτά έως τους αρχηγούς κρατών με χρήση χημικών , πυρηνικών . Πρόκειται για το ζωτικό χώρο μας , οφείλουμε να προσέχουμε για ν έχουμε..
      Καλή εβδομάδα και καλό ανοιξιάτικο απόγευμα ! :)

      Διαγραφή
  3. Ανέδειξες για μια ακόμα φορά το θέμα σου με τον πιο άρτιο τρόπο Κυριακή.
    Η μέρα της Γης είναι η μέρα όλων μας. Εκφράζει όλες εκείνες τις μέρες που χαιρόμαστε μια εκδρομή στη φύση, που θαυμάζουμε μια υπέροχη παραλία, που κολυμπάμε σε κρυστάλλινα νερά, που παρακολουθούμε τις μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι χαρούμενες, που γευόμαστε το μέλι τους και συγχρόνως βλέπουμε τα δέντρα του κήπου μας να γεμίζουν καρπούς χάρις στην επικονίαση που κάνει. Η Γη είναι η ζωή μας και αυτό δεν γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αναφέρομαι στον Πρόεδρο της Αμερικής που επιμένει να λέει πως δεν συντελείται καμία μόλυνση περιβάλλοντος!!! Τέλος πάντως ο καθένας με τα συμφέροντά του συμπορεύεται.
    Τελειώνω το σχόλιό μου με ένα θερμό "ευχαριστώ" για το συγκινητικό ποίημα του Βρεττάκου που μας χάρισες. Το ποίημα αυτό τα λέει όλα με τον πιο όμορφο τρόπο!!
    Καλή εβδομάδα Κυριακή μου και αυτή η Άνοιξη εύχομαι να φέρει ένα πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για την πολύπαθη Γη μας.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ Μαρία ! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά αισθάνομαι λίγο αμήχανα , γιατί είχα σταματήσει λίγο καιρό να κάνω αναρτήσεις και τώρα αναζητώ συνέχεια ασφαλή στοιχεία με google . Έχεις δίκιο η μάνα Γη μας προσφέρει απλόχερα τόσο φυσική ομορφιά όσο και φυσικούς πόρους , όμως την καταστρέφουμε με την αλόγιστη χρήση των πόρων .
      Το ποίημα αυτό δημοσιεύτηκε το 2011 στο Άρωμα Γυναίκας pathfinder blogs της Γιώτας νομίζω . Το επέλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη συνδέει τα video χρονικά δείχνει την εξέλιξη της περιβαλλοντικής καταστροφής σε όλους τους τομείς . Αμήν να υπάρξει ελπιδοφόρο μήνυμα για τη Γη μας χωρίς φυσικές καταστροφές , πολεμικές συρράξεις , εξορύξεις που βασανίζουν το φλοιό της .
      Ειλικρινά ευχαριστώ πολύ Μαρία ! Καλή εβδομάδα :) καλή συνέχεια σε ότι κάνεις !!

      Διαγραφή
  4. Εξαίρετη η επιλογή σου Κυριακή μου.
    Μια μέρα για όλους μας.....! μια μεγάλη ημέρα ταυτισμένη με τη ζωή και τη δημιουργία.
    Και την στόλισες με έναν τεράστιο ποιητή.
    Μπράβο κορίτσι μου.
    Τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ φίλε μου Γιάννη :)
      Τι τύχη φέτος ο εορτασμός έτυχε να είναι Κυριακή να τη χαρούμε όλοι ξένοιαστα ..
      Το ποίημα δημοσιεύτηκε το 2011 από Άρωμα Γυναίκας στο pathfinder blogs της Γιώτας .
      Μάθαμε την Εθνική Πλατφόρμα μείωσης των κινδύνων καταστροφής με την ελπίδα να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος .
      Ειλικρινά ευχαριστώ καλή εβδομάδα :)

      Διαγραφή
  5. Ξέρεις αυτή η ημέρα της Γης με θλίβει.Είναι σαν να μου ρίχνουν στάχτη στα μάτια ότι νοιάζονται μια μέρα το χρόνο και τον υπόλοιπο χρόνο τι κάνουν; Ξέρεις τι λέω; Εμείς οι άνθρωποι είμαι οι ακρίδες για τη Γη όπως είναι η ακριδες για έναν κήπο. Παίρνουμε ό,τι μας προσφέρει και τον ριμάζουμε. Τι ανοησία όμως...να γκρεμίζεις βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα έστω το σπίτι που ζεις!!!
    Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν αυτοί που πρέπει γιατί αλλιώς χάνεται η Γη μας και τις επιπτώσεις ήδη τις ζούμε.
    Καλησπέρα Κυριακή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ Άννα μου :)
    Χαίρομαι που διαβάζω τους προβληματισμούς για τη εξέλιξη της Γη μας εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης της .Οι επιστήμονες χτύπησαν το κουδούνι κινδύνου εξαιτίας της ρύπανσης , τησ άντλησης των φυσικών πόρων . Για αυτό το λόγο όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη πρέπει να την γιορτάζουμε καθημερινά απολαμβάνοντας τις φυσιές ομορφιές χωρίς να τη μολύνουμε και σπαταλάμε τα αγαθά .
    Ευχαριστώ πολύ Άννα :) Βρίσκεσαι κάπου εδώ κοντά ..καλή συνέχεια :)
    καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλά το θέμα της ανάρτησης σου
    και μου άρεσε που αφιέρωσες ανάρτηση για τούτη τη σημαντική παγκόσμια ημέρα
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ Δελφινάκι ! Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια για το θέμα της αναρτησής σου και για το υπέροχο ποίημα του Βρεττάκου!!!
    Μακάρι να κάνουν κάτι όλοι οι λαοί γιατί η φύση έχει αρχίσει να εκδικείται....
    Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό βράδυ Δέσποινα :) Ευχαριστώ πολύ Δέσποινα για την επίσκεψη , οφείλουμε όλοι οι κάτοικοι της Γής μικροί μεγάλοι να σεβόμαστε ναι να προστατεύουμε το περιβάλλον που ζούμε . Τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ακραία εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής .
    Καλή εβδομάδα !!Ένα ξένοιαστο ανοιξιάτικο βραδάκι εύχομαι !!
    Φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή